Bordeaux!
Röda
bordeauxviner har länge varit förebilden för vinmakare både i den gamla
vinvärlden i Europa och i den ”nya världen”. Vinerna i Bordeaux har den där
typiska bordeauxdoften och en komplexitet som ger härliga doft- och
smakupplevelser. Jorden, platsen och luften här gör vinerna så speciella. Vi
provar sex röda Bordeauxviner i olika prisklasser, först utan mat och sedan
tillsammans med en bit mat.
Provningen
genomförs tillsamman med Christine Sandmark Lovén
Tid:
13 februari, 18.30
Plats:
Södermalm, Stockholm
Franska bubblor! Är champagne alltid bäst?
Det
är något speciellt och festligt med mousserande vin. Vi använder ofta bubbel
som välkomstdrink, för att skåla med och fira något speciellt eller bara för
att lyxa till det. Men måste man ha champagne i glaset varje gång? Är det snålt
att köpa annat bubbel och är alltid champagne så mycket bättre?
Vi
provar sex olika typer av franska mousserande viner, tre champagner och tre
andra mousserande. Provningen är vad man
brukar kalla halvblind vilket betyder att du vet vilka viner som ingår i
provningen men inte i vilken ordning de serveras. Du kan då känna efter vilket
av vinerna du gillar bäst och sedan avslöjas vad som finns i glasen. Sedan äter
vi en bit mat till bubblet.
Tid:
31 mars, 17.00
Plats:
Villa Ingeborg, Cagnes-sur-Mer (strax väster om Nice), Frankrike
En resa längs Loire. Vita viner från Sancerre till Nantes
Till
Loiredalen kom de franska kungarna för att jaga och bygga drömslott till sina
älskarinnor. Inget annat område i
Frankrike representerar bättre det ljuva livet än just detta bördiga landskap;
de vackra slotten, de grönskande trädgårdarna och de goda vinerna. Vi provar sex
vita, torra viner från de olika vindistrikten längs dalen och framställda av
olika sorters gröna druvor. Tänk att ett vinområde rymmer så många vinstilar! Sedan
äter vi lunch
Tid:
28 april, 10.00
Plats:
Le Mas des Portes de Provence (restaurang), Le Luc (norr om Toulon), Frankrike