lördag 22 februari 2020

Recept på lammkotletter tillsammans med rött vin från sydvästra Frankrike

Côtelettes d'agneau, sauce à l'ail et au thym
Mat och vin från samma geografiska område brukar passa varandra som hand i handske. Här kommer ett recept och en vinrekommendation från mitt favoritland Frankrike 

Lammkotletter från Lozère tillagade tillsammans med örter är en traditionell rätt i Frankrike och särskilt i området Languedoc-Roussillon, i det sydvästra hörnet av landet. Enkel att fixa till.
Recept beräknat till 2 personer (kan lätt kan utökas):

  • 4 lammkotletter
  • 80 ml crème fraîche
  • 60 ml vitt vin
  • 4 krossade vitlöksklyftor
  • 1 matsked timjan
  • 2 matskedar rapsolja
Tillagning:
Värm olja i en stekpanna och stek kotletterna 3 minuter på varje sida. Lyft ur kotletterna, häll bort fettet och sänk temperaturen. Tillsätt vin, crème fraîche, vitlök och hackad timjan i pannan och koka upp och sjud i 2 minuter. Lägg tillbaka kotletterna i pannan och låt puttra i max 2 minuter på låg värme. Garnera sedan med färsk timjan. Klart!

Under tiden kan din assistent (!) göra iordning haricots verts och baka tomater i ugnen att servera till lammet.

Drick: 
Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge 2018 (Nr 73142) från Languedoc-Roussillon , för 179:- från Systembolaget.

Fin bärig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, peppar, lagerblad, choklad och örter. Druvorna är syrah, mourvèdre och grenache.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar