måndag 21 oktober 2019

Torskrygg, vitvinssås, grönsaker och ett gott VITT


Bildresultat för chateau la croix des pins les trois villages



Vi åkte mot det höga berget Mont Ventoux. Lite öde men vackra trakter. Kunde det vara rätt väg... 

Ventoux, söder om berget är ett vinområde som är på uppgång efter att tidigare ha producerat mediokra viner. Är fortfarande en doldis i södra Rhône men det händer mycket där just nu. Här görs mest rött, en hel del rosé och lite vitt i kraftfull Rhônestil. Bra matviner.

Vi var på väg till vingården Château La Croix des Pins. Ett gammalt kloster som förvandlats till vingård. Vinerna är ekologiska och biodynamiska. Riktigt hälsosamma.

Vi drack ett gott vitt vin från den här gården till vår middag. 
- Torskygg i ugn med termometer i (tas ut vid 47 grader). Den rimmades lätt med salt innan vi skjutsade in den i ugnen. 
-Vitvinssåsen fixades med lätt fräst och hackad schalottenlök, fiskbuljong och vitt vin (1.5 deciliter) som fick sjuda några minuter. Slutligen tillsattes grädde, omkring 1 deciliter och såsen fick puttra några minuter, därefter svalna av och mixas slät.
- Lättfrästa morötter och squash i tunna skivor fick fräsa i lite olja och smör. Upptinade ärtor till (är spänstigare utan uppkok).



Druvorna i vinet: 
Vermentino och Marsanne för exotiska och feminina smakupplevelser. Grenche och Rousanne för fruktighet och struktur. Allt enligt vinbonden...  Skulle själv inte kommit på att skriva så om druvblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar