Slingrande fransk byväg rätt över åkern. Lunchen på Fine Roches i utkanten av byn Chateauneuf-du-Pape var kanongod. Den nyligen mogna franska sparrisen slank ner lätt som en plätt. Nu var vi på väg till den klassiska och välkända vingården Beaucastel , som ligger mellan städerna Orange och Avignon och i vinområdet Chateauneuf-du-Pape. Det är en verklig högkvalitativ producent och familjen Perrin har funnits här sedan i början av 1900-talet. Jag hade fått möjlighet till besök och visning av vingården. Man måste beställa tid för besök men när man väl är där är allt mycket generöst och givande.
Det röda förstavinet på gården, Château de Beaucastel, är legendariskt och sedan länge ansett som ett av de främsta i regionen. Vinet görs på samtliga 13 av de tillåtna druvorna,
Mourvèdre : 30%
Syrah : 15%
Counoise : 10%
Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne : 10%
Cinsault : 5%
Vingårdens andravin , det röda Coudoulet de Beaucastel görs ungefär på samma sätt som prestigvinet, men druvorna kommer från en annan vingård som ligger på "fel" sida gränsen för att få klassas som Chateauneuf-du-Pape. Bara några hundra meter bort. Jordmånen är identisk, men vinet har beteckningen Côtes-du Rhône. Kostar knappt 300 sek.
I båda vinerna doftade jag bär och aningen vitpeppar i perfekt balans med garvsyran och eken. I smaken fann vi hallon, mineral/sten (som det finns mycket av här, galets), körsbär och en viss örtighet.