Jag tröttnar
aldrig på att dricka vitt från Chablis! Vinerna härifrån är friska, fruktiga
och ofta inte särskilt "ekiga".
Det finns fyra
olika kvalitetsnivåer på vinerna från Chablis. Jag tycker de två
"lägsta" som också är de billigaste ofta är riktigt bra eftersom de
aldrig varit i närheten av ek. Det här är min högst personliga smak.
Ståltankslagrade och vassa som knivseggar.
Maken kom hem med spättafilée som vi skulle ha till
middag. Rödspätta är vildfångad och känns mer aptitlig att ha till middag jämfört
med t ex odlad lax som har ett tvivelaktigt förflutet i de norska
fiskeodlingarna. Det nämns ofta om kemikalier och antibiotika i den odlade
fisken och det vill ingen ha...
Nu till ett enkelt
recept som ni bara måste prova. Det är beräknat till 4 pers men halvera om ni
är två!
- Tag 600 g rödspättafilé och rulla ihop och lägg i smord form. Salta och peppra
- Rör ihop; 5 dl créme fraiche, lite citronsaft, dragon, en skvätt fiskbuljong och en pressad vitlöksklyfta
- Häll över filéerna och ställ i mitten av ugnen (175 grader i 20 minuter
- Tag färsk potatis till eller lätt kokta blomkålsbuketter
Korka nu upp en
flaska Chablis. Vi drack Chablis (Nr
77180) Levert Frères, 2018 för 149:- från Systembolaget. Den är som de flesta
andra Chablisviner, prisvärd. Frisk doft och smak av gröna äpplen mineral och
citrus. SKÅL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar