lördag 20 februari 2021
Ny bok "PROVENCE - om vinområdena Provence och Södra Rhône"
torsdag 7 januari 2021
Sydfransk köttgryta - Daube provençale och rekommendation på gott rött
Daube provençale är en klassisk sydfransk gryta som värmer gott på vintern när kylan kommer. De är en rätt som ska puttra några timmar på spisen. Receptet är beräknat till 4 personer.
Välj ett sydfranskt, rätt kraftfullt rött vin, gärna med druvorna grenache och syrah.
Förslag:
- Mont-Redon, Côtes du Rhône Rèserve, nr 5461, 119:- (eller något av slottets dyrare viner)
- Delas Saint-Esprit, Côtes du Rhône, nr 71832, 109:-
- Domaine du Vieux Lazaret, Châteauneuf-du-Pape, nr 2211, 134:-
Ingredienser:
1 flaska rödvin
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
4 schalottenlökar i tunna skivor
1 slantad morot eller 2 små
2 tomater
250 g sidfläsk eller bacon i tärningar
250 g skogschampinjoner
3 lagerblad
2 hela kryddnejlikor och en nypa torkad timjan
5 cm apelsinskal, (gärna torkat)
50 g sardellfiléer i olja (låt oljan rinna av) eller 1 liten
ask anjovis
1 dl urkärnade svarta oliver
2 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad färsk persilja
2 köttbuljongtärningar
Gör så här:
4. Stek de skivade champinjonerna och lägg i grytan
5. Blanda i rödvinsvinägern och persiljan.
6. På med locket igen och sjud tills köttet är mört.
Servera tillsammans med potatismos eller stomp av blomkål
och broccoli
onsdag 27 maj 2020
Chablis och rödspättafilé i ugn
- Tag 600 g rödspättafilé och rulla ihop och lägg i smord form. Salta och peppra
- Rör ihop; 5 dl créme fraiche, lite citronsaft, dragon, en skvätt fiskbuljong och en pressad vitlöksklyfta
- Häll över filéerna och ställ i mitten av ugnen (175 grader i 20 minuter
- Tag färsk potatis till eller lätt kokta blomkålsbuketter
fredag 8 maj 2020
Bordeaux - vilka glas och vilken mat?
ChâteauTanesse 2016. Bra balans, bra pris (119:-) . Finns i ordinarie sortimentet. Köp!
Vi provade vinet i ett vinprovarglas och i ett Bordeauxglas från Riedel. Faktiskt var det skillnad ett Bordeauxglas gör vinet mer rättvisa.
Vi drack det till en Coq au Vin:
För 2 personer,
- Bryn 4 kycklinglår,
- Lägg till 7-8 skivade champinjoner som du fräst tillsammans med lite baconbitar, vitlöksklyfta, 2 charlottenlökar och skivade morötter.
- Häll ihop i en gryta med 4 dl rött matlagningsvin , lägg i 4 lagerblad.
- Låt puttra i 45 min. Tillsätt några matskedar creme fraiche på slutet.
- Voila! Servera med haricots verts eller andra varma grönsaker.
onsdag 8 april 2020
Sagrantino och något gott därtill i Italiens gröna hjärta - Umbrien
söndag 22 mars 2020
Ett vitt från Chablis, ett av mina (vin)favoritområden i Frankrike
söndag 15 mars 2020
Drick en Pinot Noir från Australien!
- Ugn 200°C.
- Bred ut en rulle smördeg från affären i en ugnssäker form. Nagga degen med en gaffel
- Fyllning: Vispa ihop ägg (3), grädde (1.5 dl), mjölk (1.5 dl), salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten (4 dl riven västerbottenost)
- Häll fyllningen på smördegen
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter