Daube provençale är en klassisk sydfransk gryta som värmer gott på vintern när kylan kommer. De är en rätt som ska puttra några timmar på spisen. Receptet är beräknat till 4 personer.
Välj ett sydfranskt, rätt kraftfullt rött vin, gärna med druvorna grenache och syrah.
Förslag:
- Mont-Redon, Côtes du Rhône Rèserve, nr 5461, 119:- (eller något av slottets dyrare viner)
- Delas Saint-Esprit, Côtes du Rhône, nr 71832, 109:-
- Domaine du Vieux Lazaret, Châteauneuf-du-Pape, nr 2211, 134:-
Ingredienser:
1 flaska rödvin
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
4 schalottenlökar i tunna skivor
1 slantad morot eller 2 små
2 tomater
250 g sidfläsk eller bacon i tärningar
250 g skogschampinjoner
3 lagerblad
2 hela kryddnejlikor och en nypa torkad timjan
5 cm apelsinskal, (gärna torkat)
50 g sardellfiléer i olja (låt oljan rinna av) eller 1 liten
ask anjovis
1 dl urkärnade svarta oliver
2 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad färsk persilja
2 köttbuljongtärningar
Gör så här:
4. Stek de skivade champinjonerna och lägg i grytan
5. Blanda i rödvinsvinägern och persiljan.
6. På med locket igen och sjud tills köttet är mört.
Servera tillsammans med potatismos eller stomp av blomkål
och broccoli