Till torskburgaren
och ost därefter var detta vin från Vouvray en utmärkt och ny bekantskap från
Bernard Fouquet. Såhär tycker systemet att den är: Nyanserad, påtagligt frisk
smak med inslag av gula äpplen, pomelo, bivax, rökig mineral och kryddor. Kan
bara hålla med. Köp, nr 99332 för 149:-.
lördag 24 mars 2018
fredag 23 mars 2018
Cab Franc
Insnöad som jag är
på viner från Loire (för tillfället) provade jag viner av druvan Cabernet Franc
häromdagen. Det bästa vinet var
"Les Picasses" 2012 från Olga Raffault i Chinon. Vinet har av och till funnits i beställningssortimentet på systemet. Åk annars dit! Jag gör det i början på maj.
Domaine Olga
Raffault är en av de mest berömda producenterna från Chinon. Egendomen
har ansetts som den absolut bästa i området och har varit
välkänd för sina viner ända sedan Olga och Pierre Raffault grundade vingården. Idag,
över 60 år senare, drivs gården vidare av barnbarnet Sylvie och hennes man
Eric de la Vigerie.
torsdag 8 mars 2018
Mer vitt från södra Rhône
På vingården Domaine Jean David i Seguret provade vi
ett vitt vin på druvan Rousanne. Gyllene färg, doft och smak av av citrus och
lakrits. Lite mulligt och kraftfullt med lång eftersmak. Urgott!
Vi satt nu
inklämda alla fyra i Yves gamla skrothög
till bil - Deux chevaux (=ålderdomlig
Citroen) . Vår egen bil stod kvar där vi lämnat den. Yves
visade sig var duktig på bilar och såg snabbt att vår bensinmätare var trasig…
Tanken var tom men mätaren visade på halvfull. Snabbt i med några klunkar
bensin från reservtanken och vips så startade bilen.
Olivier drog plötsligt
upp en flaska Coudoulet de Beaucastel blanc 2015 ur handskfacket och vi skålade för oss och den nu fungerande bilen. Bra balans på vinet, elegant och med päron och persika i smaken. Gjort på en blandning av sydrhônska gröna
druvor.
söndag 4 mars 2018
På restaurang och mer vita Rhôneviner
På restaurang Bistro
d'
O i Vaison-la-Romaine
väntade Oliviers kompis Yves. Vi anlände med traktorn…
Restaurangen är
högt belägen och är enligt alla tillgängliga bedömningar den bästa i stan'. Modernt kök
med vällagad mat och bra råvaror. Närodlat och efter säsong. Philippe Zemour är
”le chef” och frun Gaëlle härskar i matsalen och i vinkällaren. Vi njöt i fulla
drag av maten – och av sällskapet. Två lätt havererade kvinnor utan fungerande bil, med två charmerande
franska snyggingar som bjöd oss på en underbar lunch.
Vi delade en flaska vitt som kom norrifrån, St
Peray (sydligaste delen av norra Rhône), Domaine
du Tunnel, 2013 gjort helt på druvan Marsanne. Doft och smak av smörig citron, tropiska
frukter och melon och med bra textur och djup.
Hm, vad blir nästa
steg?
Fortsättning följer med fler vita viner från södra Rhône...
lördag 3 mars 2018
Ett oväntat möte eller vita viner från södra Rhône
Bilen hackade lite
och hoppade några skutt framåt innan den stannade. Tusan också, vi som skulle till
åtminstone tre vingårdar till innan dagen var slut. Vi var i Vacqueyras, i södra
Rhône,
bara några mil nordost om Avignon. Inte ett ljud från bilen, helt död. För
övrigt var det väldigt tyst här. Bara några fåglar som kraxade. En vidsträckt, fin utsikt över slätten och mot floden Rhône
som skymtade i fjärran. Här var vi nu, två hängivna vinnördar på utflykt. Strandsatta
mitt ute i den franska obygden. En traktor hördes en bit ifrån och ljudet kom
allt närmare. Kanske ett litet halmstrå i bileländet…
Traktorn saktade
in. En solbränd, leende man med kraftig mustasch tilltalade oss på franska. Han
undrade hur det var med oss och bilen. Vi förklarade på vår något knaggliga
franska att vi skulle till en vingård här i närheten för att prova röda viner.
Mja, sa han. Följ med mig så ska vi prova lite vitt istället. Lite snopna
frågade vi hurdå ? (bilen var ju död). Hoppa upp på traktorn så kör vi sa mannen som
presenterade sig som Olivier.
Runt kröken på
vägen tornade en låg rosaröd byggnad upp sig. Kom in och prova sa Olivier. Vi
provade ”Un sang blanc” (=ett vitt blod)
2016 från Domaine Le Sang de Cailloux. Kraftfullt och balanserat med örtiga
toner, gul frukt, kryddighet från garriguen – timjan och rosmarin. Druvblandning
av Grenache blanc, Clairette, Viognier, Bourboulenc, Roussane och Marsanne. Jaha,
sa vi, urgott och väldigt oväntat här med så härliga och kraftfulla vita viner.
Olivier log och sa, lunch?
Fortsättning följer…
söndag 25 februari 2018
Jura
Savagnin är en
grön vindruva som odlas i vinregionen Jura i östra Frankrike, på gränsen mot Schweiz. Den är den enda
tillåtna druvan i det gamla, lokala vinet Vin jaune, men används även i andra
vita viner i området.
Nu ikväll provade vi Cuvée Elie 2008. Vinet kommer från området runt staden Arbois. Vår favorit här. Där gör man sedan urminnes tider oxidativa viner (syret har kommit till tidigt i vinmakningen) på druvorna
chardonnay och savagnin. Framförallt ger savagnin identitet till vinet och viner med
mycket savagnin från Arbois är inget för nybörjaren (!). Smaken kan uppfattas
som lite åt en torr finosherry. Häftig och smakrik!
onsdag 21 februari 2018
Bandol - mycket vin för pengarna
Bad och vin eller vin och bad... Domaine Tempier är bästa vingården i Bandol (som ligger tätt inpå kusten i södra Povence). Mourvèdre känd som en häftig och svårtämjd druva ger viner med struktur och elegans men också kraft. Vi korkade just upp en 2009 från denna vingård. Kanongod! Mogna björnbär, lakrits, underbar balans mellan syra och tanniner och kropp.
Le terroir de Bandol sur lequel se trouve le domaine Tempier, est l’une des plus vieilles terres viticoles de France puisque la vigne y étaient déjà cultivée par les Grecs phocéens au 5e siècle avant notre ère.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)