lördag 3 mars 2018

Ett oväntat möte eller vita viner från södra Rhône



Bildresultat för garrigues, dentelles de momirailles

Bilen hackade lite och hoppade några skutt framåt innan den stannade. Tusan också, vi som skulle till åtminstone tre vingårdar till innan dagen var slut. Vi var i Vacqueyras, i södra Rhône, bara några mil nordost om Avignon. Inte ett ljud från bilen, helt död. För övrigt var det väldigt tyst här. Bara några fåglar som kraxade. En vidsträckt, fin utsikt över slätten och mot floden Rhône som skymtade i fjärran. Här var vi nu, två hängivna vinnördar på utflykt. Strandsatta mitt ute i den franska obygden. En traktor hördes en bit ifrån och ljudet kom allt närmare. Kanske ett litet halmstrå i bileländet…

Traktorn saktade in. En solbränd, leende man med kraftig mustasch tilltalade oss på franska. Han undrade hur det var med oss och bilen. Vi förklarade på vår något knaggliga franska att vi skulle till en vingård här i närheten för att prova röda viner. Mja, sa han. Följ med mig så ska vi prova lite vitt istället. Lite snopna frågade vi hurdå ? (bilen var ju död).  Hoppa upp på traktorn så kör vi sa mannen som presenterade sig som Olivier.

Runt kröken på vägen tornade en låg rosaröd byggnad upp sig. Kom in och prova sa Olivier. Vi provade ”Un sang blanc” (=ett vitt blod) 2016 från Domaine Le Sang de Cailloux. Kraftfullt och balanserat med örtiga toner, gul frukt, kryddighet från garriguen – timjan och rosmarin. Druvblandning av Grenache blanc, Clairette, Viognier, Bourboulenc, Roussane och Marsanne. Jaha, sa vi, urgott och väldigt oväntat här med så härliga och kraftfulla vita viner. Olivier log och sa, lunch?
Fortsättning följer…



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar