söndag 4 mars 2018

På restaurang och mer vita Rhôneviner

På restaurang  Bistro d' O i Vaison-la-Romaine väntade Oliviers kompis Yves. Vi anlände med traktorn…

Restaurangen är högt belägen och är enligt alla tillgängliga bedömningar den bästa i stan'. Modernt kök med vällagad mat och bra råvaror. Närodlat och efter säsong. Philippe Zemour är ”le chef” och frun Gaëlle härskar i matsalen och i vinkällaren. Vi njöt i fulla drag av maten – och av sällskapet. Två lätt havererade kvinnor utan fungerande bil, med två charmerande franska snyggingar som bjöd oss på en underbar lunch.  

Vi delade en flaska vitt som kom norrifrån, St Peray (sydligaste delen av norra Rhône), Domaine du Tunnel, 2013 gjort helt på druvan Marsanne. Doft och smak av smörig citron, tropiska frukter och melon och med bra textur och djup.

Hm, vad blir nästa steg?

Fortsättning följer med fler vita viner från södra Rhône...




















lördag 3 mars 2018

Ett oväntat möte eller vita viner från södra Rhône



Bildresultat för garrigues, dentelles de momirailles

Bilen hackade lite och hoppade några skutt framåt innan den stannade. Tusan också, vi som skulle till åtminstone tre vingårdar till innan dagen var slut. Vi var i Vacqueyras, i södra Rhône, bara några mil nordost om Avignon. Inte ett ljud från bilen, helt död. För övrigt var det väldigt tyst här. Bara några fåglar som kraxade. En vidsträckt, fin utsikt över slätten och mot floden Rhône som skymtade i fjärran. Här var vi nu, två hängivna vinnördar på utflykt. Strandsatta mitt ute i den franska obygden. En traktor hördes en bit ifrån och ljudet kom allt närmare. Kanske ett litet halmstrå i bileländet…

Traktorn saktade in. En solbränd, leende man med kraftig mustasch tilltalade oss på franska. Han undrade hur det var med oss och bilen. Vi förklarade på vår något knaggliga franska att vi skulle till en vingård här i närheten för att prova röda viner. Mja, sa han. Följ med mig så ska vi prova lite vitt istället. Lite snopna frågade vi hurdå ? (bilen var ju död).  Hoppa upp på traktorn så kör vi sa mannen som presenterade sig som Olivier.

Runt kröken på vägen tornade en låg rosaröd byggnad upp sig. Kom in och prova sa Olivier. Vi provade ”Un sang blanc” (=ett vitt blod) 2016 från Domaine Le Sang de Cailloux. Kraftfullt och balanserat med örtiga toner, gul frukt, kryddighet från garriguen – timjan och rosmarin. Druvblandning av Grenache blanc, Clairette, Viognier, Bourboulenc, Roussane och Marsanne. Jaha, sa vi, urgott och väldigt oväntat här med så härliga och kraftfulla vita viner. Olivier log och sa, lunch?
Fortsättning följer…



söndag 25 februari 2018

Jura



Savagnin är en grön vindruva som odlas i vinregionen Jura i östra Frankrike, på gränsen mot Schweiz. Den är den enda tillåtna druvan i det gamla, lokala vinet Vin jaune, men används även i andra vita viner i området. 

Nu ikväll provade vi Cuvée Elie 2008. Vinet kommer från området runt staden  Arbois.  Vår favorit här. Där gör man sedan urminnes tider oxidativa viner (syret har kommit till tidigt i vinmakningen) på druvorna chardonnay och savagnin. Framförallt ger savagnin identitet  till vinet och viner med mycket savagnin från Arbois är inget för nybörjaren (!). Smaken kan uppfattas som lite åt en torr finosherry. Häftig och smakrik! 



onsdag 21 februari 2018

Bandol - mycket vin för pengarna



Bildresultat för domaine tempier

Bad och vin eller vin och bad... Domaine Tempier är bästa vingården i Bandol (som ligger tätt inpå kusten i södra Povence). Mourvèdre känd som en häftig och svårtämjd druva ger viner med struktur och elegans men också kraft. Vi korkade just upp en 2009 från denna vingård. Kanongod! Mogna björnbär, lakrits, underbar balans mellan syra och tanniner och kropp.
Le terroir de Bandol sur lequel se trouve le domaine Tempier, est l’une des plus vieilles terres viticoles de France puisque la vigne y étaient déjà cultivée par les Grecs phocéens au 5e siècle avant notre ère. 

Bildresultat för Bandol

lördag 27 januari 2018

Chablis - min vita favorit

Vi kom i rätt tid! Den stora höstprovningen i den charmiga  stan Chablis skulle just börja. I hällregn. På huvudgatan. Alla vinbönder hade sina stånd och skänkte gratis ut av sina vita chablisviner.

Men först snabbt in till Domaine Long-Depaquit som ligger mitt i stan och med sina omtalade goda chablisviner. Les Blanchots 2015, ett grand cruvin som var som en dröm. Vi köpte en låda och blundade när vi betalade…


Igår korkade vi upp den första flaskan till middagen på ugnsbakad skrei. Den bästa Chablis jag någonsin druckit. Finns också i bolagets beställningssortiment såg jag.

Relaterad bild

måndag 8 januari 2018

En måndagskväll...



 

Tre franska viner. Lite oplanerad mindre vinprovning men inte desto mindre intressant. 

Det vänstra från Iroleguy (i Baskien) 2000, den svårtämjda druvan Tannat. Nu lite brunbrämat vin med härlig doft av fikon, multna löv, skog, väl mogna bär, svamp. I smaken ännu mer av fikon o russin, bra struktur och med lång eftersmak. Vi köpte vinet på plats för en massa år sedan.

Mitten. Från Patricia Ortelli på Domaine La Calisse i Var. Fick detta vin av mina vänner i bok-klubben när vi var där för några år sedan. Årgång 2011. Först lite märklig kartongdoft och sluten lite spretig smak. Nu efter en halvtimme har vinet öppnat sig. Liten blyg, fin, bärig doft och väl strukturerad med bär och laktits i smaken. Bra tanniner.

Höger sida. Nu är vi i Bellet, bara några kilometer norr om Nice. Le Clos 2007 från Clos St Vincent. Druvan Folle Noir (den "tokiga druvan") till 90% och sedan 10% Grenache. Doft o smak av mörka bär, fin balans mellan syra o tanniner och elegant bärsmak.

Skål! Nu äter vi kalvkotlett  med gratäng på rödbeta och chèvreost.



torsdag 2 november 2017

Rådjur och Bordeaux - recept och vintips

Bildresultat för rådjur


Visst är dom söta... ändå äter vi gärna rätter av rådjur. Det finns för många av rådjur och de behöver skjutas av. Oavsett om man är jägare och skjuter sina djur själv eller handlar av dom som skjuter, så kan man laga underbara rätter av köttet.

Häromkvällen gjorde vi rådjursgryta. Grytbitarna fick koka i rödvin och lite (vilt)buljong med några hackade scharlottenlökar, en vitlöksklyfta och ett par matskedar tomatpuré  i någon timme. Vi kryddade vi med lite kanel och färsk timjan. Sedan i med färska kantareller och små syltlökar en kvart på slutet. En skvätt grädde också. Det blev mycket bra.


... och vad dricker man till det??? En Bordeaux satt som gjuten. Köp Château Labadie 2014, 134:- (nr 3550) om det är vardag. Fin doft med svarta vinbärstoner. Fyllig smak med inslag av plommon, kakao, tobak och kaffe.


Om man vill kosta på lite mer kan man beställa Le Cadran de Fombrauge, 2011, 275:- (nr 79027). En doft med lite hästiga inslag. Smak av choklad, baconrök som bidrar till en riktigt god eftersmak. Generöst avslut med bärighet, inslag av saltlakrits och en lite stjälkbitterhet.

Ha´en härlig måltid i höstmörkret och tänd några levande ljus!
  • Saint-Emilion Grand Cru