torsdag 7 januari 2021

Sydfransk köttgryta - Daube provençale och rekommendation på gott rött

Daube provençale är en klassisk sydfransk gryta som värmer gott på vintern när kylan kommer. De är en rätt som ska puttra några timmar på spisen. Receptet är beräknat till 4 personer.


Välj ett sydfranskt, rätt kraftfullt rött vin, gärna med druvorna grenache och syrah.

Förslag:

- Mont-Redon, Côtes du Rhône Rèserve, nr 5461, 119:- (eller något av slottets dyrare viner)

- Delas Saint-Esprit, Côtes du Rhône, nr 71832, 109:-

- Domaine du Vieux Lazaret, Châteauneuf-du-Pape, nr  2211, 134:-

Ingredienser:

 800 g högrev skuren i grytbitar

1 flaska rödvin

2 msk olivolja

4 vitlöksklyftor

4 schalottenlökar i tunna skivor

1 slantad morot eller 2 små

2 tomater

250 g sidfläsk eller bacon i tärningar

250 g skogschampinjoner

3 lagerblad

2 hela kryddnejlikor och en nypa torkad timjan

5 cm apelsinskal, (gärna torkat)

50 g sardellfiléer i olja (låt oljan rinna av) eller 1 liten ask anjovis

1 dl urkärnade svarta oliver

2 msk rödvinsvinäger

2 msk finhackad färsk persilja

2 köttbuljongtärningar

 salt och peppar

 

Gör så här:

 1. Lägg köttet i en bunke tillsammans med hälften av vinet, olivolja, schalottenlök samt hälften av vitlöken. Täck  bunken med plastfolie och låt marinera en stund, rör om då och då. Tag ur köttet och låt det rinna av, skär det sedan i lagom grytbitar. Spara marinaden.

 2. Fräs köttet och det tärnade fläsket. Tillsätt morot, tomaterna, örtkryddorna och apelsinskalet. Häll i den sparade marinaden och resten av vinet och låt allt puttra i ungefär 2 timmar.

 3. Mosa de avrunna sardellfiléerna/anjovisen och resten av vitlöken och lägg i grytan

4. Stek de skivade champinjonerna och lägg i grytan

5. Blanda i rödvinsvinägern och persiljan.

6. På med locket igen och sjud tills köttet är mört.

7.  Lägg i oliverna på slutet

 

Servera tillsammans med potatismos eller stomp av blomkål och broccoli

 



onsdag 27 maj 2020

Chablis och rödspättafilé i ugn

The Irresistible Allure Of Chablis - Good Food RevolutionGood Food ...




Jag tröttnar aldrig på att dricka vitt från Chablis! Vinerna härifrån är friska, fruktiga och ofta inte särskilt "ekiga". 

Det finns fyra olika kvalitetsnivåer på vinerna från Chablis. Jag tycker de två "lägsta" som också är de billigaste ofta är riktigt bra eftersom de aldrig varit i närheten av ek. Det här är min högst personliga smak. Ståltankslagrade och vassa som knivseggar.

Drunk Fish Stock Illustrations – 148 Drunk Fish Stock ...Maken kom  hem med spättafilée som vi skulle ha till middag. Rödspätta är vildfångad och känns mer aptitlig att ha till middag jämfört med t ex odlad lax som har ett tvivelaktigt förflutet i de norska fiskeodlingarna. Det nämns ofta om kemikalier och antibiotika i den odlade fisken och det vill ingen ha...

Nu till ett enkelt recept som ni bara måste prova. Det är beräknat till 4 pers men halvera om ni är två!
  • Tag 600 g rödspättafilé och rulla ihop och lägg i smord form. Salta och peppra 
  • Rör ihop; 5 dl créme fraiche, lite citronsaft, dragon, en skvätt fiskbuljong och en pressad vitlöksklyfta
  • Häll över filéerna och ställ i mitten av ugnen (175 grader i 20 minuter
  • Tag färsk potatis till eller lätt kokta blomkålsbuketter

Korka nu upp en flaska Chablis. Vi drack  Chablis (Nr 77180) Levert Frères, 2018 för 149:- från Systembolaget. Den är som de flesta andra Chablisviner, prisvärd. Frisk doft och smak av gröna äpplen mineral och citrus.  SKÅL!



fredag 8 maj 2020

Bordeaux - vilka glas och vilken mat?

Korkade upp en Bordeaux - https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-tanesse-315701
ChâteauTanesse 2016. Bra balans, bra pris (119:-) . Finns i ordinarie sortimentet. Köp!
Vi provade vinet i ett vinprovarglas och i ett Bordeauxglas från Riedel. Faktiskt var det skillnad ett Bordeauxglas gör vinet mer rättvisa.

Vi drack det till en Coq au Vin: 

För 2 personer, 

  • Bryn 4 kycklinglår, 
  • Lägg till 7-8 skivade champinjoner som du fräst tillsammans med lite baconbitar, vitlöksklyfta, 2 charlottenlökar och skivade morötter. 
  • Häll ihop i en gryta med 4 dl rött matlagningsvin , lägg i 4 lagerblad. 
  • Låt puttra i 45 min. Tillsätt några matskedar creme fraiche på slutet. 
  • Voila! Servera med haricots verts eller andra varma grönsaker.

onsdag 8 april 2020

Sagrantino och något gott därtill i Italiens gröna hjärta - Umbrien


Böljande kullar, vinfält, olivträd och mycket historia. Små medeltida och ännu äldre städer och byar ligger vackert utspridda i landskapet som har många nyanser av grönt. Allt verkar gå i ett makligt och ostressat tempo.

Hyra hus i Umbrien | NOVASOL.se

Vi var på vandring och samtidigt på jakt efter gott vin och då särskilt rött gjort på druvan Sagrantino. I den lite sömniga och vackra byn Trevi tog vi in på Antica Dimora alla Rocca, ett palazzo från 1500-talet, numera ett renoverat, charmigt och väldigt italienskt hotell. Att det regnade in när vinden låg på gjorde inte så mycket och den smått adliga sängen med himmel och förhängen förlät bristerna i det gamla palatset. 

Byn Montefalco en bit bort är mest känd för vinet vi var ute efter. Rött vin gjort på 100 % Sagrantino blir mörkt, kraftfullt med smak av plommon, mörka körsbär och med inslag av orientaliska kryddor och örter. Strävheten ger en extra dimension. Området är jättelitet med bara ett sjuttiotal vingårdar och viner härifrån finns inte på hyllan på Systembolaget utan måste tas från beställningssortimentet. Men det är värt att göra det.  Beställ gärna  Montefalco Sagrantino från Antonelli (nr 70322) för 299:-. Ett ekologiskt vin i bästa stil från det här området och från en jättebra producent.

Till vinet - gör en charkbricka med italienskt kallskuret. Passar perfekt.

SALUMI - Italian Made







söndag 22 mars 2020

Ett vitt från Chablis, ett av mina (vin)favoritområden i Frankrike




Jag fick en flaska Chablis av J, Domaine de l´Enclos, 2018, nr  75504 för 219:-, ekologiskt och lågt svavlat. Korkade snabbt upp. Fin och generös frisk doft av citrus och äpple som också kommer igen i smaken. Fin syra och mineralitet. Riktigt bra och gott vin från de hängivna vinodlarbröderna Romain et Damien Bouchard i Chablis.


Till vinet passar lax eller skaldjur väldigt bra. 

Vi bakade en bit lax på ca 300 gram i 170 grader i 15 minuter. Om du hellre vill och om vädret tillåter kan du lika gärna grilla laxen utomhus. 

Avokadokräm till laxen -  mixa 1 avokado, persilja, 0.5 dl parmesan, saft från en halv citron, lite olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Vips så är det klart! För 2 personer.

Som tillbehör  - ta det du gillar mest, t ex pressad potatis eller kanske ljummen haricots verts blandad med lite olivolja och vitlök.

Bekvämt alternativ - köp några läckra havskräftor! Passar också fint till vinet. 







       



















söndag 15 mars 2020

Drick en Pinot Noir från Australien!

En god pinot noir från Australien, lite överraskande stramt  från Orange, ett område i New South Wales, som med sitt höga läge och lite kyligare mikroklimat har en stor potential för just druvan Pinot Noir. 
Vinmakaren Peter Logan var ursprungligen musiker, men utbildade sig ändå till kemist. Han tog över vingården Logan Wines av sin far.
Vinet doftar jordgubbar och örter, och smaken är elegant, lite tranbär med inslag av körsbär och en gnutta av både ingefära och kanel. Syran är frisk och det som fanns i doften kommer igen i smaken och fyller munnen bra. 
Finns just nu på Systembolaget nr 92856 för 145 kronor. Skynda, skynda innan det tar slut. 
Vi gjorde en god västerbottenpaj till vinet.
Gör såhär:
  • Ugn 200°C.
  • Bred ut en rulle smördeg från affären i en ugnssäker form. Nagga degen med en gaffel
  • Fyllning: Vispa ihop ägg (3), grädde (1.5 dl), mjölk (1.5 dl), salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten (4 dl riven västerbottenost)
  • Häll fyllningen på smördegen 
  • Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter

lördag 22 februari 2020

Recept på lammkotletter tillsammans med rött vin från sydvästra Frankrike

Côtelettes d'agneau, sauce à l'ail et au thym
Mat och vin från samma geografiska område brukar passa varandra som hand i handske. Här kommer ett recept och en vinrekommendation från mitt favoritland Frankrike 

Lammkotletter från Lozère tillagade tillsammans med örter är en traditionell rätt i Frankrike och särskilt i området Languedoc-Roussillon, i det sydvästra hörnet av landet. Enkel att fixa till.
Recept beräknat till 2 personer (kan lätt kan utökas):

  • 4 lammkotletter
  • 80 ml crème fraîche
  • 60 ml vitt vin
  • 4 krossade vitlöksklyftor
  • 1 matsked timjan
  • 2 matskedar rapsolja
Tillagning:
Värm olja i en stekpanna och stek kotletterna 3 minuter på varje sida. Lyft ur kotletterna, häll bort fettet och sänk temperaturen. Tillsätt vin, crème fraîche, vitlök och hackad timjan i pannan och koka upp och sjud i 2 minuter. Lägg tillbaka kotletterna i pannan och låt puttra i max 2 minuter på låg värme. Garnera sedan med färsk timjan. Klart!

Under tiden kan din assistent (!) göra iordning haricots verts och baka tomater i ugnen att servera till lammet.

Drick: 
Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge 2018 (Nr 73142) från Languedoc-Roussillon , för 179:- från Systembolaget.

Fin bärig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, peppar, lagerblad, choklad och örter. Druvorna är syrah, mourvèdre och grenache.