... till frankofilen, vinprovaren, den matintresserade, den som vill lära sig att prova vin, resenären och till alla som gillar livets goda.
Boken som många talar om...
Lite mer om boken...
Vin finns i hjärtat av fransk kultur. Det är inte bara en
dryck utan också en passion. I södra Frankrike, närmare bestämt i Provence
möter oss de två vinområdena, Provence och Södra Rhône. De är rätt olika men
har solen, närheten till Medelhavet och en lång historia av vinodling och
vinframställning gemensamt. Södra Rhônedalen är mest känd för alla sina röda
viner och i Provence görs mest rosévin.
I boken möter du småskaliga och familjedrivna vingårdar där
man producerar viner som har karaktär av trakten där druvorna vuxit.
Sydfransk mat passar som hand i handske till vinerna och
recepten finns med precis som de genuina restaurangerna. Det blir härliga
måltider på utvalda restauranger och värdshus. Det är restauranger med genuina
och vällagade rätter som speglar matkulturen i Sydfrankrike och då särskilt i
Provence. Närodlat gäller för både maten och vinet.
Några recept på typiskt sydfranska rätter kommer att dyka upp
här och där, men mest i Del 3 av boken som är särskilt ägnad åt maten.
Hur tillverkas rosévin och vad är terroir, appellation och
vilka druvor odlas? Tycker du att det är svårt att känna doft och smak av mörk
frukt i vin, eller hur syra och strävhet känns? I boken finns svaren och du
kommer att lära mer om hur du provar vin .
Hélène
Sandmark är författare och utbildad sommelier. Hon har lett många
vinutbildningar, vinprovningar och vinresor. Hélène delar sin tid mellan
Frankrike och Sverige och reser ofta för att besöka vingårdar och träffa
vinmakare och prova deras viner.