På kullarna
ovanför den vackra staden Nice ligger det pyttelilla vinområdet Bellet. Vi var färdiga med vingårdarna
och inköpen och rullade ner från Bellet till stan’ i vår hyrda bil. Nu var det tid
för lunch. Det finns många bra restauranger i Nice. Maten som smakar av
Medelhavet, och särskilt i Nice, skiljer sig från övriga Frankrike. Det finns
också en stor påverkan från den italienska matkulturen. Lokala specialiteter
som Socca, en tunn pannkaka gjord på
kikärtsmjöl som serveras med lite svartpeppar, Pissaladière, en lök- och
anjovispaj och Salade Niçoise med tonfisk, ägg och ansjovis är typiska
maträtter. Men det finns fler. De genuina restaurangerna i Nice serverar
traditionell, lite stadig och enkel mat eftersom Provence för inte alltför
många år sedan var en ganska fattig region.
Är man i Nice
behöver man inte bli ruinerad för att äta bra mat. Men går det att hitta en
traditionell restaurang i gamla stan’ i Nice? Jodå, Le Comptoir du Marché på gränden med ungefär samma namn, 8, rue du
marché. Vi hade fått höra att restaurangen hade underbart god mat och att
nästan bara »urinvånare« smörjer kråset där. Endast några steg från
blomstermarknaden. En restaurang med vällagad mat mitt i gamla stan’ i Nice som
annars är full av turistfällor.
Vi hade fått
restaurangen rekommenderad av goda vänner, annars hade vi aldrig hittat den eftersom
den ligger mycket diskret i den lilla gränden. Det märktes att maten var lagad
av bra råvaror och rätterna en hommage till det franska och särskilt
det Nice-inspirerade köket. Patén var fantastisk god med konfiterad lök till,
den lilla kycklingenpå grönsaksbädd och ostarna i slutet av måltiden var mycket
goda.
Vinlistan var enkel.
Bra att kunna beställa vin glasvis. Vi drack varsitt glas rött, Cuvée M, gjort
på 90 procent av druvan mourvèdre och 10 procent grenache från Domaine de
Matourne i Flayosc, en vingård längre västerut i Provence.
Personalen var
sympatisk och intresserad av sina gäster. Rätterna presenterades av
servitörerna och vi kunde ställa frågor om maten utan att personalen tyckte vi
var besvärliga. Från vårt bord såg vi rakt in i köket. Kockarna hälsade och
vinkade. Modesta priser och gott vin, en mycket bra bistro. Gav mersmak. En
riktig pärla.
Gillade du det här? Läs i så fall mer i min bok Provence Om vinområdena Provence och Södra Rhône som du kan beställa direkt från mig hsandmark@gmail.com eller från Bokus www.bokus.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar