onsdag 4 april 2018

Viner äldre än 50 år... går de att dricka?


... och hur doftar och smakar de? Här ser ni en samling `åldriga´ viner:



Allra bästa vinet tyckte jag var en Bourgogne från 1964 (tredje från vänster med jättetrasig etikett) som är ett kommunvin från Chassagne-Montrachet. Härligt mogna välbalanserade sammansatta toner av tjära, kola, champinjoner och jord. Bra syra och fina tanniner och frukten var det inget fel på. Underbart komplext och välutvecklat. Njutning!


Vi hade samlats på restaurang `Le Mas des Portes de Provence´ i Le Cannet les Maures. Ett fyrtiotal hängivna munskänkar från sektionen Munskänkarna Provence. Mårten Söderlund ledde passionerat och kunnigt denna provning. Vi provade  "halvgamla" viner och champagner som vi jämförde med de "urgamla". Kände dock inte riktigt för den avslagna (bubblorna försvinner nästan alltid i gamla champagner) champagnen från -64.... men Ch Louviere från 1953 var en kanonfin och välbevarad Bordeaux.













torsdag 29 mars 2018

Rosé på skärtorsdagen

actualité valcolombe


Skärtorsdagen, lunch på pytt på confiterade anklår o lamm, ugnsrostade grönsaker- och strålande sol....

Vi korkade upp en flaska rosé från Domaine Valcolombe i Villcroze i Var (Provence). De sympatiska vinmakarna  Philippe & Marie-Hélène Grammont står bakom vinet. 
Laxrosa, vit frukt, persika, liten kryddighet i doften. Sedan en härlig attack med elegans och lagom försiktighet, men ändå med kraft och väl avvägd balans. Sympatiska 12.7% alkohol.




måndag 26 mars 2018

Vinmässa på Belles Rives i Antibes



En härlig branschprovning utomhus idag på gamla anrika Belles Rives i Antibes/Juan-les -Pins http://www.bellesrives.com/fr/ . Solen strålade intensivt och stämningen var mycket god.  Vinmakare från södra Frankrike och Italien, många från Piemonte. Chateau Revelette från norr om Aix en Provence och Domaine La Realtiere från Rians hade bra viner. Från La Morra provade vi goda Baroloviner från Azienda Agricola Molino Mauro.

lördag 24 mars 2018

Vouvray - vitt vin från druvan chenin blanc


Bildresultat för dinner with friends


Till torskburgaren och ost därefter var detta vin från Vouvray en utmärkt och ny bekantskap från Bernard Fouquet. Såhär tycker systemet att den är: Nyanserad, påtagligt frisk smak med inslag av gula äpplen, pomelo, bivax, rökig mineral och kryddor. Kan bara hålla med. Köp,  nr 99332 för 149:-.


fredag 23 mars 2018

Cab Franc



Insnöad som jag är på viner från Loire (för tillfället) provade jag viner av druvan Cabernet Franc häromdagen. Det bästa vinet var  "Les Picasses" 2012 från Olga Raffault i Chinon. Vinet har av och till funnits i beställningssortimentet på systemet. Åk annars dit! Jag gör det i början på maj.

Domaine Olga Raffault är en av de mest berömda producenterna från Chinon. Egendomen har ansetts  som den absolut bästa i området och har varit välkänd för sina viner ända sedan Olga och Pierre Raffault grundade vingården. Idag, över 60 år senare, drivs gården vidare av barnbarnet Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie.

torsdag 8 mars 2018

Mer vitt från södra Rhône


På vingården Domaine Jean David i Seguret provade vi ett vitt vin på druvan Rousanne.  Gyllene färg, doft och smak av av citrus och lakrits. Lite mulligt och kraftfullt med lång eftersmak. Urgott!

Vi satt nu inklämda alla fyra  i Yves gamla skrothög till bil  - Deux chevaux (=ålderdomlig Citroen) . Vår  egen bil stod kvar där vi lämnat den. Yves visade sig var duktig på bilar och såg snabbt att vår bensinmätare var trasig… Tanken var tom men mätaren visade på halvfull. Snabbt i med några klunkar bensin från reservtanken och vips så startade bilen.

Olivier drog plötsligt upp en flaska Coudoulet de Beaucastel blanc 2015 ur handskfacket och vi skålade för oss och den nu fungerande bilen.  Bra balans på vinet, elegant och med päron och persika i smaken. Gjort på en blandning av sydrhônska gröna druvor.



söndag 4 mars 2018

På restaurang och mer vita Rhôneviner

På restaurang  Bistro d' O i Vaison-la-Romaine väntade Oliviers kompis Yves. Vi anlände med traktorn…

Restaurangen är högt belägen och är enligt alla tillgängliga bedömningar den bästa i stan'. Modernt kök med vällagad mat och bra råvaror. Närodlat och efter säsong. Philippe Zemour är ”le chef” och frun Gaëlle härskar i matsalen och i vinkällaren. Vi njöt i fulla drag av maten – och av sällskapet. Två lätt havererade kvinnor utan fungerande bil, med två charmerande franska snyggingar som bjöd oss på en underbar lunch.  

Vi delade en flaska vitt som kom norrifrån, St Peray (sydligaste delen av norra Rhône), Domaine du Tunnel, 2013 gjort helt på druvan Marsanne. Doft och smak av smörig citron, tropiska frukter och melon och med bra textur och djup.

Hm, vad blir nästa steg?

Fortsättning följer med fler vita viner från södra Rhône...