onsdag 4 april 2018

Viner äldre än 50 år... går de att dricka?


... och hur doftar och smakar de? Här ser ni en samling `åldriga´ viner:



Allra bästa vinet tyckte jag var en Bourgogne från 1964 (tredje från vänster med jättetrasig etikett) som är ett kommunvin från Chassagne-Montrachet. Härligt mogna välbalanserade sammansatta toner av tjära, kola, champinjoner och jord. Bra syra och fina tanniner och frukten var det inget fel på. Underbart komplext och välutvecklat. Njutning!


Vi hade samlats på restaurang `Le Mas des Portes de Provence´ i Le Cannet les Maures. Ett fyrtiotal hängivna munskänkar från sektionen Munskänkarna Provence. Mårten Söderlund ledde passionerat och kunnigt denna provning. Vi provade  "halvgamla" viner och champagner som vi jämförde med de "urgamla". Kände dock inte riktigt för den avslagna (bubblorna försvinner nästan alltid i gamla champagner) champagnen från -64.... men Ch Louviere från 1953 var en kanonfin och välbevarad Bordeaux.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar