söndag 22 maj 2016

Vet ni var Beaumes - De - Venise ligger?



... och vad har dom för viner där?



Beaumes de Venice mer känt för sina starkviner (från muscatdruvan) än för bordsvinerna. Till skillnad från starkvinerna så är de röda bordsvinerna i Beumes-de-Venice gjorda mest på Grenache men också annat blått. Vi åkte till den pyttelilla byn Suzette alldeles nedanför berget Ventoux i södra Rhone.  Fikade ihop med hängivna cyklister som var på väg till toppen av Ventoux.
 
På Domaine La ferme Saint-Martin http://www.fermesaintmartin.com/ hittade vi riktigt bra viner som är gjorda helt i god ekoanda, dvs utan kemi. Vi korkade just ikväll upp "Constancia" från 2013. Gjort på 50% Grenache  och 50% Syrah. Riktigt köttigt, välbalanserat, kraftfullt  och tätt. Bra balans. Gott och aningen krävande. Det här muskulösa vinet är en god utmaning och inget för dom som vill ha viner som smakar som saft...  

onsdag 18 maj 2016

Den goda näsan ???





Cuvée Le Beau Nez 2014. från Jean David i Seguret i södra Rhone. Familjen har alltid gjort "naturliga viner".
 
"Très jolie couleur profonde, noir encre de Chine.
Nez fin et élégant, sur des arômes de bâton de réglisse, sa bouche est complexe, plus dense, avec des arôme de fruits noirs très frais, belle fraîcheur, sur des notes très épicées et complexes."

Lägg in detta i google translate... Vinet är naturvin och har fin balans, kraftfullhet, mörk frukt och lite lakrits. Druvorna, 55 % grenache, 25% carignan, 20 %. counoise. Vi drack det tillsammans med ankvingar i sitt eget fett och nyskördade gröna sparrisar. En vanlig tisdagskväll... slank ner.

söndag 1 maj 2016

Vit bourgogne - naturvin!


Till den goda Salmalaxen som snabbt sett grillen och fortfarande hade en rå kärna drack vi en mycket härlig Bourgogne Vézalay 2014. Fruktig och generös doft, något äpplig och väbalanserad smak med fin struktur och lång eftersmak. I Vézelay finns många olika sorters lera som ger vinerna en härlig blandning av frukt och mineralitet. Var är vi då??? Jo nära Chabilis. Naturligtvis är det här ett naturvin. Känns bra att dricka det tillsammans med alla ekogrönsaker vi använde när vi lagade middagen...

torsdag 21 april 2016

Gott rött från en av musketörernas land

Vi provade ett gott rött till en kötträtt. Det här kommer från Madiran i sydvästra Frankrike. Druvorna som ingår är Cabernet sauvignon, Cabernet franc och Tannat, en druva som är typisk för det här området. Vinet är kraftfullt och doftar och smakar av hallon, björnbär timjan.... Köp på Systembolaget för 125:-. Alain Brumont är vinmakaren.

http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-bouscasse-220401

fredag 15 april 2016

Kontorsprovning på Söder


Provning hos Vin & Natur på Söder igår. Ett gäng naturvinsentusiaster provade sortimentet. Jag gillade bubblet från Loire som vi började med:
Inga tillsatser alls - bara bubblor med fina smaknyanser.

Ett gott rött naturvin från Vaucluse gillade jag också:



onsdag 13 april 2016

Vad är naturvin?


Related image

Nästan alla är överens om att ett naturvin ska göras på ekologiska eller biodynamiska druvor. Vinet ska jäsas med den naturliga jästen som finns på druvornas skal istället för odlad, inköpt jäst. Varken socker eller syra ska tillsättas.  Vinet får inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (=mekanisk syresättning) och även klarning, utom med äggvita som går bra att använda.

Lite fakta:

- "Vanligt vin":I de här vinerna som ofta kommer från en vinfabrik om man köper på Systemet får man ha använt mer än 60 olika kemikalier och annat som gör att vinet har manipulerats.
 - Ekologiskt vin: Som "vanligt vin" men med färre, omkring 40 olika tillsatta kemikalier etc.
- Naturvin: inget alls har satts till vinet vid vinifieringen eller i vingården. Möjligen mycket små mångder av sulfit.

Sulfit är det stora diskussionsämnet. Extremisterna vill inte att det ska tillsättas alls, medan de flesta inser en liten mängd sulfit är nödvändig för att vinet ska kunna transporteras (jmf att konservera). Många vinbönder har gjort såhär i generationer och gör inte så stor affär av det. Det finns heller ingen certifiering för naturviner (som det gör för ekoviner).
Så, nu vet ni!

tisdag 22 mars 2016

Chablis - hard to be without



Madame M welcomed us to the slightly flawed but very French (= French countryside) hotel in the heart of the city of Chablis. Cold as hell. The hotel room had a marvelous element from the beginning of the last century as we pushed us forward to get warm. Then we went to the pub with the locals. Successful evening with good food (broccolivelotée, veal and Burgundian cheeses and we had Chablis premier cru) and slept like logs at night in the freezing room with our fleece clothing. We awoke to roosters crowing in the morning when the market was opening. Wonderful food market with all that this area had to offer as live poultry, sausages, hams and cheeses and the double beds and stilettos for sale. Hard to go from there ...'