onsdag 13 april 2016

Vad är naturvin?


Related image

Nästan alla är överens om att ett naturvin ska göras på ekologiska eller biodynamiska druvor. Vinet ska jäsas med den naturliga jästen som finns på druvornas skal istället för odlad, inköpt jäst. Varken socker eller syra ska tillsättas.  Vinet får inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (=mekanisk syresättning) och även klarning, utom med äggvita som går bra att använda.

Lite fakta:

- "Vanligt vin":I de här vinerna som ofta kommer från en vinfabrik om man köper på Systemet får man ha använt mer än 60 olika kemikalier och annat som gör att vinet har manipulerats.
 - Ekologiskt vin: Som "vanligt vin" men med färre, omkring 40 olika tillsatta kemikalier etc.
- Naturvin: inget alls har satts till vinet vid vinifieringen eller i vingården. Möjligen mycket små mångder av sulfit.

Sulfit är det stora diskussionsämnet. Extremisterna vill inte att det ska tillsättas alls, medan de flesta inser en liten mängd sulfit är nödvändig för att vinet ska kunna transporteras (jmf att konservera). Många vinbönder har gjort såhär i generationer och gör inte så stor affär av det. Det finns heller ingen certifiering för naturviner (som det gör för ekoviner).
Så, nu vet ni!

1 kommentar:

  1. Med tanke på att även Uppdrag granskning äntligen upptäckt att de flesta viner är industriviner så kanske naturviner äntligen för sin plats på Systembolaget

    SvaraRadera