Lite bortom det nästan sönderturistade Châteauneuf-du-Pape ligger vinområdet Tavel. Klassiskt område för rosé. Här är vinerna inte alls så ljust rosa som i övriga Provence. De är nästan alltid bäst till mat och inte för bersån eller som aperitif.
Här är Les Lauzeraies Nr 2724 för 119:-. Djupt rosa i färgen, kraftfullt och generöst i smaken med bra syra. Toner av röda frukter och mogna jordgubbar. Massor av olika druvor ingår - grenache, cinsault, syrah och sju till.
Vi åt grillad fisk och det passade fint. En sallad till går inte så bra till det här kraftfulla vinet, utan fräs upp grovhackad fänkål istället. Alltså tillagade grönsaker.
söndag 24 juni 2018
måndag 18 juni 2018
Rosé från Bandol
Maken lagade en god ugnsstekt kycklingrätt med fetaost, basilika, creme fraiche och lite grädde. Till det gjorde han grillade sparrisar med parmesan och uppfräst spenat. Inte så dumt!
Vi korkade upp La Lézardière (=ungefär "den lilla ödlan"), rosé från Bandol. Bärig och nyanserad, rätt kraftfull, örtig och komplex, aningen grape och vattenmelon, God som så mycket annat är från Bandol. Typisk bandolsk druvblandning - 87% mourvèdre ,10% grenache och 3% cinsault. Finns på Systemet, nr 7929 och kostar 148:-. Privärt!
Vi korkade upp La Lézardière (=ungefär "den lilla ödlan"), rosé från Bandol. Bärig och nyanserad, rätt kraftfull, örtig och komplex, aningen grape och vattenmelon, God som så mycket annat är från Bandol. Typisk bandolsk druvblandning - 87% mourvèdre ,10% grenache och 3% cinsault. Finns på Systemet, nr 7929 och kostar 148:-. Privärt!
tisdag 5 juni 2018
Har du druckit vin av druvan Teroldego?
Vin från norra Italien, vid Dolomiterna där man odlar vindruvor som är typiska för regionen. Druvan Teroldego ger ett ganska rustikt men också elegant, mörkt rött och välbalanserat vin. Naturvin från Azienda Agricola Foradori, utan tillsatser. Vi drack det till smakrik gryta på nötkött och sedan god ost. Verkligen gott och inte så alkoholstarkt, 12.5%. Lite svalt här så alkoholen drivs inte upp så mycket. Kvinnlig vinmakare, Elisabetta Foradori.
tisdag 29 maj 2018
En god bourgogne från bolaget!
Gott vitt till middag med goda vänner. Vi åt ugnsstekt laxsida (tempt till 48 grader med ugnstermometer), hemgjord tzatziki (gurka vitlök, grekisk yoghurt, alt och oregano) och strimlad squash. Vinet går att köpa på Bolaget för 116 SEK.
Bourgogne Blanc Kimmeridgien Nr 5521
Såhär är det: Fruktigt, frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, bivax, örter och citronskal. Bra syra och lite lagom kropp.
söndag 27 maj 2018
Kom med på vinprovning!
Vi kommer att prova 6 viner ”i säsong” och äter därefter
middag. Det blir vita viner från Frankrike, med spännvidd i druvblandningar
och geografi.
Hör av er om ni vill delta i provningen - wine.cepage@gmail.com
Plats: Antibes, södra Frankrike
Tid: 18.00 den 27 juni 2018
Kostnad: 60 euro för provning av 6 viner, middag och vin till
maten. Medtag jämna pengar.
Närmare info om var provningen kommer att äga rum och var vi äter middag ges vid anmälan!
Välkommen!
tisdag 15 maj 2018
På vintur i det röda (!) Loire
I hjärtat av den medeltida staden Chinon hade vi vårt högkvarter - på hotel diderot .
Vi var 13 vinnördar och vinintresserade munskänkar som tillbringade några dagar i Tourraine i Loiredalen. Lite kultur skulle vi också hinna med.
Stan´ligger vid floden Vienne, en biflod till Loire. Här är centrum för röda viner gjorda på druvan Cabernet Franc. AOP-områdena Chinon, Bourgeuil, St Nicolas Bourguil och Saumur- Champigny ligger här.
Viner på Cabernet Franc-druvan har ofta hög syra och är rika på tanniner. Är underbart goda efter tio till femton år om de är välgjorda. Tanninerna som ger strävheten är dock ofta mjuka. Vinerna är eleganta och fruktiga med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Druvorna trivs bra i Loires mest
kända kalkrika jordmån, tuffeau.
På vingården Bernhard Baudry träffade vi den passionerade och mycket kunniga dottern som lotsade oss genom gårdens viner. Cabernet franc-viner till 90% och resten vita viner på druvan Chenin Blanc, den gröna signaturdruvan i Loiredalen. Vi kände att vinerna var mycket välgjorda och mycket lagringsdugliga.
På Domaine Olga Raffault träffade vi barnbarnet Sylvie som har hand om arbetet i caven och vinifieringen. Hennes mormor och morfar Olga och Pierre Raffault lade grunden för den högkvalitativa vingården för mer än 60 år sedan och nu förs släktarvet vidare av Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie.
Det är Cabernet Franc som gäller här och druvorna plockas för hand som på de flesta andra vingårdar i området. Vi provade bland annat "Les Picasses" . Välgjort och jag tror det kan beställas på Systembolaget.
I Bourgeuil finns också Domaine Catherine & Pierre Breton. Vi träffade Catherine som lotsade oss genom en intressant provning av deras röda. Innovativt ställe! Vi föll bland annat för "La Dilettante" som får ligga i betongägg som must och utan svaveltillsats. Ingen filtrering av detta vin. Gott! Härliga viner överlag och Cab Franc när den är som bäst.
Vi var 13 vinnördar och vinintresserade munskänkar som tillbringade några dagar i Tourraine i Loiredalen. Lite kultur skulle vi också hinna med.
Hotel Diderot från 1400-talet - med hemtrevligt knarrande golv |
Viner på Cabernet Franc-druvan har ofta hög syra och är rika på tanniner. Är underbart goda efter tio till femton år om de är välgjorda. Tanninerna som ger strävheten är dock ofta mjuka. Vinerna är eleganta och fruktiga med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Druvorna trivs bra i Loires mest
kända kalkrika jordmån, tuffeau.
På vinslottet Château de Coulaine träffade vi Jean de Bonnaventure, vinmakare i jag vet inte vilken generation. Egendomen har varit i samma familjs ägo sedan medeltiden. De röda vinerna var i perfekt balans och mycket tillgängliga och ovanligt fruktiga trots sin ungdom. Det magnifika slottet är verkligen väl värt ett besök och orangeriet där vi provade vin av Cab Franc var i chict förfall.
På vingården Bernhard Baudry träffade vi den passionerade och mycket kunniga dottern som lotsade oss genom gårdens viner. Cabernet franc-viner till 90% och resten vita viner på druvan Chenin Blanc, den gröna signaturdruvan i Loiredalen. Vi kände att vinerna var mycket välgjorda och mycket lagringsdugliga.
På Domaine Olga Raffault träffade vi barnbarnet Sylvie som har hand om arbetet i caven och vinifieringen. Hennes mormor och morfar Olga och Pierre Raffault lade grunden för den högkvalitativa vingården för mer än 60 år sedan och nu förs släktarvet vidare av Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie.
Det är Cabernet Franc som gäller här och druvorna plockas för hand som på de flesta andra vingårdar i området. Vi provade bland annat "Les Picasses" . Välgjort och jag tror det kan beställas på Systembolaget.
Alla vingårdar vi besökte är eko-certifierade eller biodynamiska (Demeter) och använder väldigt lite svavel i vinifieringen. Det mesta av druvorna plockas för hand. Vinerna innehåller lagom mycket alkohol, oftast mellan 12 och 13%. Sympatiskt!
måndag 7 maj 2018
Frankrikes (köks)trädgård
Gränden blev allt smalare och vår bil, modell vanlig svensk, fick knappt plats. Vackra kalkstenshus på båda sidor men vad hjälpte det... faktiskt lite obehagligt. Plötsligt en liten ljusning och vägen breddade sig och vi svängde upp på parkeringen till Hotel Diderot. Mysigt och personligt inrett hotell. Golven knarrade vänligt - huset var från 1400-talet.
Chinon, vid floden Vienne, är en lätt sömnig medeltida stad och centrum vad gäller röda viner i den annars så vitvinsdominerande Loiredalen.
Rött gjort på 100% Cabernet Franc dominerar här och vi besökte verkliga entusiaster. Små familjeägda vinodlare som Olga Raffeau, Domaine Breton och den unge vinmakaren på Château de Coulaine.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)