fredag 24 september 2021

Languedoc på g!

 Förra veckan var vi några som åkte till Languedoc för att botanisera och lära mer om vinerna. Området är jättestort och man måste välja vilka delar man ska fokusera om det bara är en tredagarsvisit. Det blev vinområdena Faugères, Saint-Chinian och La Clape. Kolla gärna på kartan längre ner.  Fantastiska viner som är välgjorda, varierande och bra i pris!


Igår var vi 12 personer som provade fyra av vinerna vi hade tagit med oss. Vi var överens att L är på väg upp - ordentligt. Bäst av de fyra var Expression 2018 från Mas Olivier i Faugères.



Här är vinerna vi provade:


Vinområdena i Languedoc (och Roussillon finns också med):


lördag 11 september 2021

En pärla i Nice...

 


På kullarna ovanför den vackra staden Nice ligger det pyttelilla vinområdet Bellet. Vi var färdiga med vingårdarna och inköpen och rullade ner från Bellet till stan’ i vår hyrda bil. Nu var det tid för lunch. Det finns många bra restauranger i Nice. Maten som smakar av Medelhavet, och särskilt i Nice, skiljer sig från övriga Frankrike. Det finns också en stor påverkan från den italienska matkulturen. Lokala specialiteter som Socca, en tunn pannkaka gjord på kikärtsmjöl som serveras med lite svartpeppar, Pissaladière, en lök- och anjovispaj och Salade Niçoise med tonfisk, ägg och ansjovis är typiska maträtter. Men det finns fler. De genuina restaurangerna i Nice serverar traditionell, lite stadig och enkel mat eftersom Provence för inte alltför många år sedan var en ganska fattig region.

Är man i Nice behöver man inte bli ruinerad för att äta bra mat. Men går det att hitta en traditionell restaurang i gamla stan’ i Nice? Jodå, Le Comptoir du Marché på gränden med ungefär samma namn, 8, rue du marché. Vi hade fått höra att restaurangen hade underbart god mat och att nästan bara »urinvånare« smörjer kråset där. Endast några steg från blomstermarknaden. En restaurang med vällagad mat mitt i gamla stan’ i Nice som annars är full av turistfällor.

Vi hade fått restaurangen rekommenderad av goda vänner, annars hade vi aldrig hittat den eftersom den ligger mycket diskret i den lilla gränden. Det märktes att maten var lagad av bra råvaror och rätterna en hommage till det franska och särskilt det Nice-inspirerade köket. Patén var fantastisk god med konfiterad lök till, den lilla kycklingenpå grönsaksbädd och ostarna i slutet av måltiden var mycket goda.

Vinlistan var enkel. Bra att kunna beställa vin glasvis. Vi drack varsitt glas rött, Cuvée M, gjort på 90 procent av druvan mourvèdre och 10 procent grenache från Domaine de Matourne i Flayosc, en vingård längre västerut i Provence.

Personalen var sympatisk och intresserad av sina gäster. Rätterna presenterades av servitörerna och vi kunde ställa frågor om maten utan att personalen tyckte vi var besvärliga. Från vårt bord såg vi rakt in i köket. Kockarna hälsade och vinkade. Modesta priser och gott vin, en mycket bra bistro. Gav mersmak. En riktig pärla.


Gillade du det här? Läs i så fall mer i min bok Provence Om vinområdena Provence och Södra Rhône  som du kan beställa direkt från mig hsandmark@gmail.com eller från  Bokus www.bokus.com




onsdag 25 augusti 2021

Efter »Veuve Clicquot «… champagnen ni vet

 

Philippe Grammont på Domaine Valcolombe tillsammans
med besökande vinprovare
Foto: Hélène Sandmark


Vi var några hängivna vinprovare som åkte på småvägar genom vinfälten strax utanför byn Villecroze i norra delen av landskapet Var, vid Alpernas sydliga utlöpare i Provence. Grönt i olika nyanser, bergigt och fullt med frodiga vinfält. Efter en stund skymtade vi den lilla, lilla parkeringen till vingården Domaine de Valcolombe. Även vingården är liten, endast 6 hektar. Jag hade hittat uppgifter om gården i en välkänd fransk vintidning där de skrev om den och om vinerna, helt kort men mycket uppskattande.

Efter många år som champagnevinmakare köpte Philippe Grammont och hans fru Marie-Hélène gården 2012. Barnen var utflugna och de ville göra något nytt tillsammans. De köpte den lilla vingården och har sedan med kunskap och mycket jobb vunnit så många vintävlingar att de tycker att det nästan är lite vulgärt att klistra på alla guld och silvermärken de vunnit i vintävlingar på sina vinflaskor.

Paret producerar viner i alla färger och jag fastnade mest för deras vita gjord av av 100 procent viognier, deras rosé Grand Cuvée och den röda Cuvée Baroque. Det röda är ett verkligt välgjort vin på en druvblandning av syrah och cabernet sauvignon och har mjukhet och den typiska sydfranska touchen av varmodlade druvor. Fin balans och smakrikt och med syran i behåll. Rosén var helt perfekt; laxrosa i färgen, vit frukt, persika, liten kryddighet i doften. Sedan en härlig attack med elegans och lagom försiktighet, men ändå med kraft och bra balans. Sympatiska 12.7 procent alkohol.

Efter vinprovningen åkte hela gänget med ett 20-tal glada vinvännertill byn Villecroze för lunch på Sous les platanes hos Martine. Vi åt grillad entrecôte med sås på Karl Johansvamp. Åskan mullrade och himlen öppnade sig. Men hit måste vi åka igen!

Gillade du det här? Läs i så fall mer i min bok Provence  som du kan beställa på Bokus






tisdag 17 augusti 2021

Söndagslunch på flickskolan

 

När kusten känns alltför tjusig eller överbefolkad av turister kan det kännas befriande att ta en paus och åka upp i bergen för lunch. Bara en knapp timmes bilfärd från Nice eller Antibes ligger byn Bar sur Loup. Den är belägen mellan Grasse och Vence och är en högt belägen medeltida befäst by. Slottet där grevarna av Grasse huserade på sin tid ligger som ett strategiskt beläget örnnäste ovanför den djupa klyftan med floden Loup längst ner. 

Vinet vi beställde till vår söndagslunch den varma julidagen var ett rosévin, Coeur de Loup (varghjärtat) från vingården Jas d’Esclans. Gården ligger i den flacka dalen Esclans, som sträcker sig nordväst från staden Fréjus. Det har funnits vinodlingar här alltsedan romartiden och förmodligen var det en enda vidsträckt vingård vid den tiden. I dalen finns idag flera bra vingårdar och Jas d’ Esclans är en av de allra bästa. Vinodlarparet Matthieu och Gwenaëlle De Wulf har drivit gården ekologiskt sedan de kom hit för omkring 20 år sedan. Vinerna har fått många priser och håller en god kvalitet. 

Rosévinet passade utmärkt till vår fyrarättersmeny på restaurangen L’Ecole des Filles. Ja, ni har översatt orden rätt, restaurangen är en flickskola som har bytt verksamhet. Klassfotona finns kvar och även svarta tavlan. Restaurangen är en av våra verkliga favoriter och maten är alltid mycket bra. Hit ska man gå på gå på sommaren och be om ett bord i skuggan under mullbärsträdet.

Läs mer i min bok som du kan beställa från Bokus:




torsdag 5 augusti 2021

Till alla vinvänner som gillar Sydfrankrike

 I våras kom min bok om Provence ut och den första upplagan tog snabbt slut så jag tryckte upp några till. Passa på att beställa en eller flera böcker. Maila mig så skickar jag: hsandmark@gmail.com 
Boken kostar 280 sek plus porto. 

Min förra bok, Brocante som har några år på nacken har jag några exemplar kvar av som låg och skramlade på lagret. Du får en bok som bonus, helt utan kostnad, så länge lagret räcker när du beställer provenceboken. 




Här är "bonusboken " som handlar om sydfranska antika möbler, fajans, tyger och konsthantverk. Boken är också en guide till spännande antikmarknader, butiker krogar och hotell.




lördag 31 juli 2021

Lammkotletter och vilket vin?

 



Lammkotletter med örter är en traditionell rätt i södra Frankrike. Tillsammans med creme fraiche vitt vin, vitlök och timjan blir det en härlig rätt. 

Nu till vinet. Rätten är sydfransk så tag ett rött från Södra Rhônedalen. På SB finns i ordinarie sortimentet Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic, 2019 för blygsamma 99:-. För 199:- kan man köpa Domaine Montirius Garrigues, 2019.


söndag 4 juli 2021

"Wheat, wine, olives" - and pizza and rosé wine




Wheat, wine and olives were important in the ancient Roman diet. The olive tree was even consecrated to two important deities, Minerva and Jupiter. Even today, wheat, wine and olives play a dominant role in the diet of people living around the Mediterranean. Speaking of wheat, there is pizza, this world-famous dish. Did it already exist in antiquity?

Well, the pizza's predecessor was rather focaccia, a flat, round bread with spices, salt and cheese on top. It already existed during the Renaissance, and in pictures of pots you can see that it actually also existed during antiquity. Pizza as we know it came a little later. On a real pizza, there should be tomato sauce and mozzarella cheese.

Which wine should we choose for our pizza? During the budding spring, I do not think we should of course choose a red but still an Italian. I therefore suggest a powerful rosé wine from Piedmont, the "Santa wine" from Josetta Saffirio, Langhe Rosato  Good with food with the nebbiolo grape that is so typical in Piedmont. The wine is rather bright orange, aroma of violet, raspberry and sweet cherries. In the taste, what was in the aroma comes out with the addition of citrus tones.



CIN, CIN!