onsdag 25 augusti 2021

Efter »Veuve Clicquot «… champagnen ni vet

 

Philippe Grammont på Domaine Valcolombe tillsammans
med besökande vinprovare
Foto: Hélène Sandmark


Vi var några hängivna vinprovare som åkte på småvägar genom vinfälten strax utanför byn Villecroze i norra delen av landskapet Var, vid Alpernas sydliga utlöpare i Provence. Grönt i olika nyanser, bergigt och fullt med frodiga vinfält. Efter en stund skymtade vi den lilla, lilla parkeringen till vingården Domaine de Valcolombe. Även vingården är liten, endast 6 hektar. Jag hade hittat uppgifter om gården i en välkänd fransk vintidning där de skrev om den och om vinerna, helt kort men mycket uppskattande.

Efter många år som champagnevinmakare köpte Philippe Grammont och hans fru Marie-Hélène gården 2012. Barnen var utflugna och de ville göra något nytt tillsammans. De köpte den lilla vingården och har sedan med kunskap och mycket jobb vunnit så många vintävlingar att de tycker att det nästan är lite vulgärt att klistra på alla guld och silvermärken de vunnit i vintävlingar på sina vinflaskor.

Paret producerar viner i alla färger och jag fastnade mest för deras vita gjord av av 100 procent viognier, deras rosé Grand Cuvée och den röda Cuvée Baroque. Det röda är ett verkligt välgjort vin på en druvblandning av syrah och cabernet sauvignon och har mjukhet och den typiska sydfranska touchen av varmodlade druvor. Fin balans och smakrikt och med syran i behåll. Rosén var helt perfekt; laxrosa i färgen, vit frukt, persika, liten kryddighet i doften. Sedan en härlig attack med elegans och lagom försiktighet, men ändå med kraft och bra balans. Sympatiska 12.7 procent alkohol.

Efter vinprovningen åkte hela gänget med ett 20-tal glada vinvännertill byn Villecroze för lunch på Sous les platanes hos Martine. Vi åt grillad entrecôte med sås på Karl Johansvamp. Åskan mullrade och himlen öppnade sig. Men hit måste vi åka igen!

Gillade du det här? Läs i så fall mer i min bok Provence  som du kan beställa på Bokus






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar