Mat och vin från samma geografiska område brukar passa varandra som hand i handske. Här kommer ett recept och en vinrekommendation från mitt favoritland Frankrike
Lammkotletter från
Lozère tillagade tillsammans med örter är en traditionell rätt i Frankrike och
särskilt i området Languedoc-Roussillon, i det sydvästra hörnet av landet. Enkel att fixa till.
Recept beräknat
till 2 personer (kan lätt kan utökas):
- 4 lammkotletter
- 80 ml crème fraîche
- 60 ml vitt vin
- 4 krossade vitlöksklyftor
- 1 matsked timjan
- 2 matskedar rapsolja
Tillagning:
Värm olja i en
stekpanna och stek kotletterna 3 minuter på varje sida. Lyft ur kotletterna, häll bort fettet och sänk temperaturen. Tillsätt vin, crème fraîche, vitlök
och hackad timjan i pannan och koka upp och sjud i 2 minuter. Lägg tillbaka
kotletterna i pannan och låt puttra i max 2
minuter på låg värme. Garnera sedan med färsk timjan. Klart!
Under tiden kan
din assistent (!) göra iordning haricots verts och baka tomater i ugnen att
servera till lammet.
Drick:
Château
L'Hospitalet, La Réserve Rouge 2018 (Nr
73142) från Languedoc-Roussillon , för 179:- från Systembolaget.
Fin bärig doft med
fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, peppar, lagerblad, choklad och
örter. Druvorna är syrah, mourvèdre och grenache.