lördag 18 maj 2019

Vad ska vi äta till detta härliga vin?


Moussaka! En traditionell maträtt från Balkanhalvön och Mellanöstern och allra mest förknippad med Grekland och Turkiet. Jag hittade ett toppenrecept. Påminner om lasagne men är mycket, mycket godare (och nyttigare).



Såhär lagar du moussakan:

  • Skiva 2 auberginer och stek skivorna i olja och smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  • Fräs 300 g köttfärs i olja och smör. Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor och en hackad gul lök, en gnutta sambal oelek, en halv tesked spiskummin och lite malen kanel samt lite oregano och papkrikapulver, en skvätt kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 dl vatten. Låt såsen puttra tills den tjocknar.
  • Koka upp 1 dl grädde, dra kastrullen åt sidan och rör ner 1 dl riven ost och en halv dl finriven parmesan. Låt såsen svalna en smula och blanda ner 1 äggula.
  • Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll ostsåsen och lite mer riven ost över.
  • Gratinera vid 180 grader i ungefär 20 minuter. Ställ formen högt upp i ugnen.


Korka nu upp det röda vinet,  Podere Borgaruccio Rivale Riserva, 2013, nr 95864,  för 289 kronor. En riktigt bra italienare. Från en biodynamiskt certifierad vingård i närheten av San Gimignano i Toscana som sedan 2007 drivs av Stefano Gonelli, tidigare rymdingenjör, samt Nicoletta Dicova, Master of Wine. Vinet är gjort på druvan Sangiovese som lagrats ett år på äldre ekfat. Toner av körsbär och jordgubbar, men låt det lufta lite innan du dricker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar