måndag 7 augusti 2017

Bland getter och vingårdar i Alpes-de-Haute-Provence




"Ni kan bara få ett rum i två nätter" sa Monique, ägarinnan av den gamla bastiden, nu hotell med 6 rum. Långt norrut, fjärran från det mest turistiga Luberon, nu i 40 graders hetta. Genunint, bonnigt (levande bondbygd) och med traktorer som körde kors och tvärs med hö och halm. Skockar med får och getter. Bedövande vackert landskap!

Banon, ost på opastöriserad getmjölk insvept i kastanjeblad som legat och dragit i eau-de-vie. Har tillverkats sedan romartiden  när mjölken svämmat över och behövt lagras på ett fiffigt sätt. Enligt tanten på ostfarmen ska den sköljas ner med vitt, torrt vin, absolut inte rött i alla fall. En ost med karaktär!

Apropå rött for vi vidare till Pierrevert, strax söder om Manosque. Vingården Domaine La Blaque, med eko-viner rakt igenom. Det två röda är fantastiska!

                                          vin

torsdag 27 juli 2017

Rousanne, blir det gott vin av den druvan?

Vi hittade några havskräftor i affärn. Grävde sedan fram ett vitt vin från den södra utposten i Norra Rhone: Saint Peray. Inte så känt, men här görs mycket vitt, stilla och mouserande. Vårt vin var stilla och gjort på den aromatiska druvan Roussanne med en skvätt Marsanne i också. Delade meningar om vinet Välgjort men var det gott eller inte? Passade det till havskräftorna? Lite påträngande tyckte jag, men med massor av  päron, äpple, aprikos, honung, citron och mandelmassa. Mycket fylligt och tätt, lite oljigt. Kanske lite för mycket...


torsdag 20 juli 2017

Efter Orfeus och Eurydike

Related image



En underbar kväll med opera på Confidencen i Ulriksdal i Stockholm. Sedan snabbt hem till supé med gravad lax som halstrades. Och vinet var fantastiskt gott till. Chablis Clotilde Davenne 2015, komplex, härlig och typisk chardonnay med distinkt smak, lite citrus o mineral, bra syra . Finns på Systemet, nr 6307 och kostar 169 kronor. Riktigt bra som det nästan alltid är med viner från Clotilde Davenne. Undrar vem hon egentligen är???


fredag 30 juni 2017

Domaine Le Sang Des Cailloux = stenarnas blod

v1Kanongott vin från Serge på Le Sang des Cailloux. Mest Grenache och sedan en del Syrah (25%).Naturvin, inga kemikalier. Vi dricker det till middagen och de franska ostarna som varierar från dag till dag. Det finns hur många som helst...

Om man inte köper vinet direkt på vingården kan näthandlaren Franska Vinkompaniet leverera direkt till dörren i Sverige .


EFTER ”VEUVE CLICQUOT”…

Champagnen ni vet. 

Vi åkte på småvägar genom vinfälten strax utanför byn Villecroze i norra delen av departementet Var, uppe i de sydligaste utlöparna till Alperna. Grönt, bergigt och fullt med gröna frodiga vinrankor. Sedan skymtade vi den lilla, lilla parkeringen till vingården Domaine de Valcolombe, på endast 6 hektar. Jag hade hittat vingården i en välkänd fransk vintidning där de skrev om den helt kort men mycket uppskattande om vinerna.

Efter många år som champagnevinmakare köpte Philippe Grammont och hans fru Marie-Hélène gården 2012. Barnen var utflugna och de ville göra något nytt och de har verkligen gjort något bra. De har vunnit så många vintävlingar att de tycker att det är lite vulgärt att klistra på alla guld och silverplaketter de fått på sina flaskor.

De gör viner i alla färger och jag fastnade mest för deras vita av 100% Viogner, deras rosé Grand Cuvée och den röda Cuvée Baroque.

Sedan åkte hela gänget med ett 20-tal glada vinvänner till byn Villecroze för lunch `Sous les platanes´hos Martine. Åskan mullrade och himlen öppnade sig...
Men hit måste vi åka igen!

http://www.domaine-valcolombe.com/












måndag 26 juni 2017

På vift med rosé...


Vi paddlade havskajak till en av Lérinöarna i Medelhavet strax utanför Cannes. Medhavd buffetlunch smakade ljuvligt efter badet.


Strax norrut från kusten, uppe i bergen finns ett vinslott som gör mest rött men även några goda roséer. P korkade upp Château Vignelaure 2016,  (Nr 95240 på Systemet, 149:-). Ett ekologiskt, ljust rosévin med smak av citrus och grape. Hög fin syra och toner av mineral.  Passade perfekt till den medhavda kycklingen med tillbehör.


söndag 11 juni 2017

Champagne!


Tänk vad ett glas champagne kan betyda. Vi slog oss ner vid vårt bord på en gammal anrik fiskrestaurang. Den leende servitrisen kom genast fram och serverade oss champagne med hälsning från M. Gott bubbel. Inget annat mousserande kan mäta sig med champagne.

Charles Heidsieck  Brut Reserve är gyllengul, med fin mousse och intensiv i smaken. Pigg och personlig med lång eftersmak. Kan beställas från "Vildmedvin" (426 SEK). 
Druvorna är  33% Chardonnay 34% Pinot Noir 33% Pinot Meunier, alltså en cuvée. Vi drack den först som aperitif och sedan till beskedlig liten sjötunga i champagnesås. 










Charles Heidsieck Nr 77522