måndag 7 augusti 2017

Bland getter och vingårdar i Alpes-de-Haute-Provence




"Ni kan bara få ett rum i två nätter" sa Monique, ägarinnan av den gamla bastiden, nu hotell med 6 rum. Långt norrut, fjärran från det mest turistiga Luberon, nu i 40 graders hetta. Genunint, bonnigt (levande bondbygd) och med traktorer som körde kors och tvärs med hö och halm. Skockar med får och getter. Bedövande vackert landskap!

Banon, ost på opastöriserad getmjölk insvept i kastanjeblad som legat och dragit i eau-de-vie. Har tillverkats sedan romartiden  när mjölken svämmat över och behövt lagras på ett fiffigt sätt. Enligt tanten på ostfarmen ska den sköljas ner med vitt, torrt vin, absolut inte rött i alla fall. En ost med karaktär!

Apropå rött for vi vidare till Pierrevert, strax söder om Manosque. Vingården Domaine La Blaque, med eko-viner rakt igenom. Det två röda är fantastiska!

                                          vin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar