fredag 30 juni 2017

EFTER ”VEUVE CLICQUOT”…

Champagnen ni vet. 

Vi åkte på småvägar genom vinfälten strax utanför byn Villecroze i norra delen av departementet Var, uppe i de sydligaste utlöparna till Alperna. Grönt, bergigt och fullt med gröna frodiga vinrankor. Sedan skymtade vi den lilla, lilla parkeringen till vingården Domaine de Valcolombe, på endast 6 hektar. Jag hade hittat vingården i en välkänd fransk vintidning där de skrev om den helt kort men mycket uppskattande om vinerna.

Efter många år som champagnevinmakare köpte Philippe Grammont och hans fru Marie-Hélène gården 2012. Barnen var utflugna och de ville göra något nytt och de har verkligen gjort något bra. De har vunnit så många vintävlingar att de tycker att det är lite vulgärt att klistra på alla guld och silverplaketter de fått på sina flaskor.

De gör viner i alla färger och jag fastnade mest för deras vita av 100% Viogner, deras rosé Grand Cuvée och den röda Cuvée Baroque.

Sedan åkte hela gänget med ett 20-tal glada vinvänner till byn Villecroze för lunch `Sous les platanes´hos Martine. Åskan mullrade och himlen öppnade sig...
Men hit måste vi åka igen!

http://www.domaine-valcolombe.com/












måndag 26 juni 2017

På vift med rosé...


Vi paddlade havskajak till en av Lérinöarna i Medelhavet strax utanför Cannes. Medhavd buffetlunch smakade ljuvligt efter badet.


Strax norrut från kusten, uppe i bergen finns ett vinslott som gör mest rött men även några goda roséer. P korkade upp Château Vignelaure 2016,  (Nr 95240 på Systemet, 149:-). Ett ekologiskt, ljust rosévin med smak av citrus och grape. Hög fin syra och toner av mineral.  Passade perfekt till den medhavda kycklingen med tillbehör.


söndag 11 juni 2017

Champagne!


Tänk vad ett glas champagne kan betyda. Vi slog oss ner vid vårt bord på en gammal anrik fiskrestaurang. Den leende servitrisen kom genast fram och serverade oss champagne med hälsning från M. Gott bubbel. Inget annat mousserande kan mäta sig med champagne.

Charles Heidsieck  Brut Reserve är gyllengul, med fin mousse och intensiv i smaken. Pigg och personlig med lång eftersmak. Kan beställas från "Vildmedvin" (426 SEK). 
Druvorna är  33% Chardonnay 34% Pinot Noir 33% Pinot Meunier, alltså en cuvée. Vi drack den först som aperitif och sedan till beskedlig liten sjötunga i champagnesås. 










Charles Heidsieck Nr 77522







lördag 10 juni 2017

Har ni hört talas om Taurasi?


Image result for många på vinprovning, valv,  italienska viner


Vi har provat Radici Taurasi Riserva 2009, DOCG. Gjort på druvan Aglianico (100%) och från regionen Kampanien strax öster om Neapel. Området tillhör idag det mest spännande i Italien med unika druvsorter från antiken. Taurasi är en bergsregion i området och här gör man häftiga, strukturerade röda viner av den här druvan. Druvan är mörk och ger viner med kraft och med en ädel och lite gåtfull karaktär... 

I vinet finns en bra struktur, fin syra, stor koncentration och kraft, packat  med mörka körsbär, charkuterier choklad, tobak, och kryddor. Gott till lite kraftigare kötträtter med tillbehör som inte är alltför veka... 


radicitaurasiriserva


Det är familjefirman  Mastroberardino som gjort det här vinet alltsedan 1878. Egendomen grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia (I Kampanien) av Pietro di Mastro Berardino. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och är ett av de äldsta vinhusen i Italien.

Beställ på Systembolaget, nr  9954701 eller så finns vinet i tillfälliga sortimentet. Kostar 340:- SEK Importören är Tryffelsvinet.

söndag 28 maj 2017

Gåshjärta!?




oie coeur rouge:


Kan man äta ett gåshjärta? Jodå det har jag gjort för många år sedan i en mycket lantlig by i Frankrike, närmare bestämt i Gascogne.

Här hade inte mycket hänt sedan tiden när de tre musketörerna härjade runt på 1600-talet.... Recepten var fortfarande genuina. Jag kommer ihåg att vi sköljde ner den delikata rätten med ett vin från Alain Brumont, Chateau Bouscassé. Han gör också det lite mer berömda och dyrare vinet Montus.

Bouscassé finns nu på Systemet och vi drack det häromdagen. Underbart gott och i fin balans med toner av  svarta vinbär, andra mörka bär, viol,  lakrits och timjan. Rekommenderas! Kostar 129:- (prisvärt).




https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-bouscasse-220401

Druvorna är Tannat, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Bra mix!

lördag 22 april 2017

Stenarnas blod...





Vi kom sakta körande i den lilla bussen till den undangömda vingården "Le Sang des Cailloux" (stenarnas blod) vid foten av Dentelles de Montmirail i södra Rhonedalen. Tretton hängivna vinälskare. Serge, mannen med mustaschen tog leende emot oss.

Han gör biodynamiska, koncentrerade och helt underbara viner. Bara ett par röda och ett vitt. De röda är bäst. Allra godast var det som kommer från gamla stockar, "vielles vignes". Vi provade bland annat "Le Lopy", djupt rött med mycket av mörka frukter och rikt i smaken. Fin balans och djupt koncentrerat och med lång eftersmak.


onsdag 8 mars 2017

En Cab från Napa



J bjöd på Grgich Hills Cabernet Sauvignon 2005 från Napa i Kalifornien. Vinet - en mycket pigg och alert tonåring! Härlig frukt - som att dyka rakt in i en svarta vinbärsbuske full med mogna bär. Fin balans mellan syra och strävhet, och mycket bär i smaken. Toner av lakrits och svartpeppar. Riktigt fylligt och med hög intensitet. Tog snabbt slut...
wine bottle label