lördag 3 april 2010

Sauternes och choklad

Chokladdessert med hallon och vilket vin skulle vi dricka? Vi väntade med spänning på vilket vin värdparet skulle korka upp. Valet blev perfekt. Här hade man koll!

Choklad är inte alltid så lätt att matcha med vin. Det är lätt att vinet inte möter upp med tillräcklig sötma, men å andra sidan är det heller inte särskilt gott med alltför spritiga eller sliskiga viner. Beska i chokladen kan vara svår till vinet, och är vinerna alltför sträva blir det inget bra möte mellan vinet och desserten.

Vi drack en gyllengul Chateau d´Yquem 1987. Matchningen mellan vinet och desserten var som hand i handske. Vinet doftade tropiska frukter i finstämt sällskap, smaken var houngsliknande med en mängd toner av fin söt frukt, också den åt det tropiska hållet och med en välbalanserad syra-sötma. I smaken hittade vi frukter som aprikos, mango, fikon, lite plommon och päron, samt en kryddighet i bakgrunden med saffran och eukalyptus. Ädelrötan var diskret och inte så tydlig.

Sauternes är ett distrikt i södra Bordeauxområdet i distriktet Graves och det är härifrån de söta goda vinerna kommer. Chateaux d`Yquem är det mest berömda vinslottet med de godaste vinerna. Vindruvorna plockas för hand när de blivit angripna av (ädel)röta, botrytis. Det är denna ädelröta som är finessen i ett Sauternesvin. Vi besökte slottet i skördetider för några år sedan. Utanför satt och halvlåg en grupp människor som såg lite molokna ut. När vi lite frågande undrade varför de inte skördade (var de i strejk???) fick vi höra att de väntade på att ädelrötan skulle komma.... Det är morgondimmorna som ska vara tillräckligt fuktiga och sätta sig runt druvan så att de blir angripna. Då kan skörden börja.

Huvuddruvan i vinet är Sémillon som har ett tunt skal och därför lätt angrips av den ädla rötan. För att få friskhet i vinet används även Sauvignon Blancdruvan och för kryddighet druvan Muscadelle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar