torsdag 18 mars 2010

"Den lilla söta"


Brant uppåt, vinrankor så långt ögat nådde. Var det verkligen så att vingården låg högst upp på toppen av berget? Jovisst, på andra sidan krönet fann vi den. En vacker gammal vingård som varsamt hade renoverats. Orlando Pecchenino, som tillsammans med sin bror driver gården tog emot oss. En passionerad och allvarlig man, en hängiven dolcettovinmakare.

Dolcettodruvan, den lilla söta och bitterljuva, var länge lite av en bakgårdsdruva i Piemonte. Det kom ut lätta och enkla viner som snabbt kunde drickas utan lagring. Kanske i väntan på att Barolon skulle ligga till sig...

Men i Orlandos vingård stämmer detta inte alls! Här är man innovativ och gör täta, fruktrika och koncentrerade viner på 100% Dolcetto. Vi njöt en hel rad olika årgångar av Siri d´Jermu. Otroligt välgjort och vässat vin som andades innovation och utveckling! Stall, läder, precision och balans med elegans. Vi var alldeles matta efter denna provning. Vinet är inte ekfatslagrat utan har endast legat på ståltank.

Dogliano som ligger strax söder om Barolo-området är centrum för produktionen av viner gjorda på dolcettodruvan. Bröderna Orlando gör även andra viner på Dolcetto som vi återkommer till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar