måndag 5 april 2010

Sabrering och champagne

Det blev ett snyggt snitt i halsen på flaskan. Champagnekorken och lite av glaset flög iväg i en vid båge. Thomas var riktigt duktig! Jag blev aningen förvånad eftersom det var baksidan av min inte särskilt imponerande förskärare som var verktyget. Och inget glas hamnade i bubblorna.

Vi provade två champagner blint. Båda var "brut", dvs nästan helt torra. En lite billigare, Henri Abelé från huset Abelé som funnits i hjärtat av Reims-området sedan 1757. En cuvée med lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Petit Meunier, en blanc de noirs. Lite grönskimrande i färgen och med fin mousse. Rätt stor doft av päron, frukt och blommor. Krispigt och med frisk smak av krusbär, toast, honung och kanel. Möjligen liten behaglig beska i eftersmaken.

Den andra champagnen var lite dyrare och en Premier Cru, Jules Lasalle 2000 från Montagne de Reims. Gjord på Chardonnay och Petit Meunier. Druvorna hade vuxit med bra solexponering och det finns en tydlig terroirprofil i champagnen. Gyllengul, med doft av tropiska frukter, melon, päron, fikon, bröd... Komplex och mycket angenäm. Mjuk och fyllig smak av söta frukter, päron och aprikos. Fyllde munnen och stannade kvar länge. Behaglig och lagom mjuk mousse.

Alla sju i provningsgruppen, som går under namnet "champagnekorkarna" och som nu efter flitig och idog träning blivit riktiga champagnehabitueér var överens om vilken som var vilken. Båda var goda men Lassallen var allra bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar