onsdag 19 september 2018

Vinets vänner...och ovänner...


Bildresultat för le vin et la nourriture

 Många av oss vinvänner för en ständig kamp med att försöka förstå hur vin och mat kan passa ihop. Det är inte helt enkelt att ta till sig det som skrivits och ibland ännu svårare att genomföra det praktiskt.

Det jag själv lärt mig genom åren och försöker tillämpa är att man måste matcha matens och vinets egenskaper med varandra. Kraftig mat och kraftigt vin och söta desserter med ett tillräckligt sött vin. Fet mat passar ihop med strävt vin eller ett vin som har bra syra. 

I Frankrike och Italien, som är gamla vinodlarländer (och mina favoritländer), kan man göra det enkelt för sig och välja mat och vin från samma område. Fungerar alltid! 

Igår besökte en jag väldigt trevlig och inspirerande provning i en munskänk-sektion i södra Frankrike, några mil norr om Toulon, i Le Luc. Fullt med entusiastiska och kunniga svenska vinprovare hade samlats.

Lisa Solberger, sommelier och kunnig på just kombinationen mat och vin ledde det hela. Läs här nedan hennes enkla tumregler för att kunna välja rätt vin till maten!




Nu till vinets ovänner. Det betyder att man inte alls ska dricka vin till utan hellre välja öl eller kanske vatten:
  • Jättesalt mat
  • Starka kryddor (typ indisk curry) Pepparrot och chilipeppar bör man också vara försiktig med. Prova med en Pinot Gris från Alsace som kan möjligen fungera
  • Syrlig mat med citron, vinäger eller ättika
  • Ägg
  • Rökt mat
  • Oljig, fet mat kan få vin att smaka metalliskt, t ex rökt lax som är både fet och rökt
  • En del grönsaker: sparris, rå tomat och spenat
  • Syrlig frukt och bär som vinbär, vindruvor, apelsiner och lingon





onsdag 15 augusti 2018

Nu går gösen till! Vi gjorde mat av den...

Eftersom jag ursprungligen kommer från Örebro ligger Hjälmargös mig varmt om hjärtat. Vi fiskade inte utan hittade gösen som filé på Coop. 

Maken fixade fisken, för två personer:

  • Några gösfléer, ca 150 g/person. Lägg filéerna i smord ugnsform


Blanda och häll över filéerna:
  • 100g smulad fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk kapris
  • 2msk hackad dill
  • 2 msk rivet limeskal
  • peppar och salt efter smak


Strö över:
1/2 dl riven ost med lite smak
2 msk sesamfrö (rosta gärna i torr stekpanna först)

Sedan in i ugnen på 225 grader i 12-15 min

Vi åt hyvlad squash till. 


Bildresultat för Hjälmaren

Ni ska inte tro att jag inte gjorde något alls. Medan maken lagade mat valde jag vin, korkade upp och provsmakade. Ett vitt vin gjort på druvan chardonnay från regionen Jura i östra Frankrike, Côtes du Jura.
Passade bra till fisken. Frisk och lite mineralig, citrus, persika och aningen av fattoner. Inga tillsatta kemikalier. Finns på Systemet för 149:- (nr 2327)





tisdag 31 juli 2018

Torskfilé och rosé. Sommarmat och sommarvin!




Köp en flaska Fontenille rosé från Luberon i Rhonedalen (nr 94017) för 129:- på Systemet och några torskfiléer (200g/person). Salta och peppra filéerna i en smord eldfast form. Blanda riven ingefära, passerade tomater och lite pressad vitlök och häll över fisken. Riv gärna över lite parmesan innan du skjuter in torskefiléerna  i ugnen som bara ska vara på 70 graders värme. I ugnen tar det drygt 40 min eller tills fisken är uppe i 47 grader när man mäter med termometer. Strö över lite persilja.

Det här är lågtempererad fisk. Väldigt nyttig och full med antoxidanter och fri från en de giftiga ämnen som kan uppstå när man hettar upp mat för mycket.

Det blir en härlig torskrätt tillsammans med grovhackad, fräst fänkål och det vinet passar mycket bra till! Det är tillräckligt med kraft och struktur i vinet, en matrosé.
En vanlig måndagskväll...




onsdag 25 juli 2018

Minuty och bresaola? Prova!


...och då menar jag rosévinet från Provence som finns på Systemet för 149:- och den italienska förrätten som jag fixade till middagen igår. 

Två skivor bresaola (finns antingen i charkdisken eller färdigförpackad), en jordgubbe i tunna skivor, ruccolablad och över detta ringlade jag lite olivolja. Klart! Tog bara några minuter.

Rosén var klockren. Det feta i maten fungerade med den fina syran i vinet och bärigheten i vinet passade till den lilla jordgubben. Rucolan gav lite pepprig sting och bresaolan gifte sig bra med vinet.




tisdag 10 juli 2018

Rosé på stranden i Antibes


photo ROSE GRANDE CUVEE

Gamme rosé de la cuvée Château Peyrassol
Dessa två rosé-viner provade vi ikväll  - på stranden med goda vänner. Båda är provensalska  men skiljer sig i färgen. Mycket smak i båda - aprikos, persika och med fina syror. Passade bra till medhavd matsäck.

Bildresultat för på stranden i Antibes

söndag 24 juni 2018

Ännu ett rosévin till mat

Lite bortom det nästan sönderturistade Châteauneuf-du-Pape  ligger vinområdet Tavel. Klassiskt område för rosé. Här är vinerna inte alls så ljust rosa som i övriga Provence. De är nästan alltid bäst till mat och inte för bersån eller som aperitif. 

Här är Les Lauzeraies Nr 2724 för 119:-. Djupt rosa i färgen, kraftfullt och generöst i smaken  med bra syra. Toner av röda frukter och mogna jordgubbar. Massor av olika druvor ingår -  grenache, cinsault, syrah och sju till.

Vi åt grillad fisk och det passade fint. En sallad till går inte så bra till det här kraftfulla vinet, utan fräs upp grovhackad fänkål istället. Alltså tillagade grönsaker.

Bildresultat för vin degustation tavel






måndag 18 juni 2018

Rosé från Bandol

Maken lagade en god ugnsstekt kycklingrätt med fetaost, basilika, creme fraiche och lite grädde. Till det gjorde han grillade sparrisar med parmesan och uppfräst spenat. Inte så dumt! 

Vi korkade upp La Lézardière (=ungefär "den lilla ödlan"), rosé från Bandol. Bärig och nyanserad, rätt kraftfull, örtig och komplex, aningen grape och vattenmelon, God som så mycket annat är från Bandol. Typisk bandolsk druvblandning -  87% mourvèdre ,10% grenache och 3% cinsault. Finns på Systemet, nr 7929 och kostar 148:-. Privärt!