Många av oss vinvänner för en ständig kamp med att försöka förstå hur vin och mat kan passa ihop. Det är inte helt enkelt att ta till sig det som skrivits och ibland ännu svårare att genomföra det praktiskt.
Det jag själv lärt
mig genom åren och försöker tillämpa är att man måste matcha matens och vinets
egenskaper med varandra. Kraftig mat och kraftigt vin och söta desserter med ett tillräckligt sött vin. Fet mat passar ihop med strävt vin eller ett vin som har bra syra.
I Frankrike och Italien, som är gamla vinodlarländer (och mina favoritländer), kan man göra det enkelt för sig och välja mat och vin från samma område. Fungerar alltid!
Igår besökte en jag väldigt trevlig och inspirerande provning i en munskänk-sektion i södra
Frankrike, några mil norr om Toulon, i Le Luc. Fullt med entusiastiska
och kunniga svenska vinprovare hade samlats.
Lisa Solberger,
sommelier och kunnig på just kombinationen mat och vin ledde det hela. Läs här nedan hennes enkla tumregler för att kunna välja rätt vin till maten!
Nu till vinets
ovänner. Det betyder att man inte alls ska dricka vin till utan hellre välja öl
eller kanske vatten:
- Jättesalt mat
- Starka kryddor (typ indisk curry) Pepparrot och chilipeppar bör man också vara försiktig med. Prova med en Pinot Gris från Alsace som kan möjligen fungera
- Syrlig mat med citron, vinäger eller ättika
- Ägg
- Rökt mat
- Oljig, fet mat kan få vin att smaka metalliskt, t ex rökt lax som är både fet och rökt
- En del grönsaker: sparris, rå tomat och spenat
- Syrlig frukt och bär som vinbär, vindruvor, apelsiner och lingon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar