tisdag 31 juli 2018

Torskfilé och rosé. Sommarmat och sommarvin!




Köp en flaska Fontenille rosé från Luberon i Rhonedalen (nr 94017) för 129:- på Systemet och några torskfiléer (200g/person). Salta och peppra filéerna i en smord eldfast form. Blanda riven ingefära, passerade tomater och lite pressad vitlök och häll över fisken. Riv gärna över lite parmesan innan du skjuter in torskefiléerna  i ugnen som bara ska vara på 70 graders värme. I ugnen tar det drygt 40 min eller tills fisken är uppe i 47 grader när man mäter med termometer. Strö över lite persilja.

Det här är lågtempererad fisk. Väldigt nyttig och full med antoxidanter och fri från en de giftiga ämnen som kan uppstå när man hettar upp mat för mycket.

Det blir en härlig torskrätt tillsammans med grovhackad, fräst fänkål och det vinet passar mycket bra till! Det är tillräckligt med kraft och struktur i vinet, en matrosé.
En vanlig måndagskväll...




onsdag 25 juli 2018

Minuty och bresaola? Prova!


...och då menar jag rosévinet från Provence som finns på Systemet för 149:- och den italienska förrätten som jag fixade till middagen igår. 

Två skivor bresaola (finns antingen i charkdisken eller färdigförpackad), en jordgubbe i tunna skivor, ruccolablad och över detta ringlade jag lite olivolja. Klart! Tog bara några minuter.

Rosén var klockren. Det feta i maten fungerade med den fina syran i vinet och bärigheten i vinet passade till den lilla jordgubben. Rucolan gav lite pepprig sting och bresaolan gifte sig bra med vinet.




tisdag 10 juli 2018

Rosé på stranden i Antibes


photo ROSE GRANDE CUVEE

Gamme rosé de la cuvée Château Peyrassol
Dessa två rosé-viner provade vi ikväll  - på stranden med goda vänner. Båda är provensalska  men skiljer sig i färgen. Mycket smak i båda - aprikos, persika och med fina syror. Passade bra till medhavd matsäck.

Bildresultat för på stranden i Antibes

söndag 24 juni 2018

Ännu ett rosévin till mat

Lite bortom det nästan sönderturistade Châteauneuf-du-Pape  ligger vinområdet Tavel. Klassiskt område för rosé. Här är vinerna inte alls så ljust rosa som i övriga Provence. De är nästan alltid bäst till mat och inte för bersån eller som aperitif. 

Här är Les Lauzeraies Nr 2724 för 119:-. Djupt rosa i färgen, kraftfullt och generöst i smaken  med bra syra. Toner av röda frukter och mogna jordgubbar. Massor av olika druvor ingår -  grenache, cinsault, syrah och sju till.

Vi åt grillad fisk och det passade fint. En sallad till går inte så bra till det här kraftfulla vinet, utan fräs upp grovhackad fänkål istället. Alltså tillagade grönsaker.

Bildresultat för vin degustation tavel






måndag 18 juni 2018

Rosé från Bandol

Maken lagade en god ugnsstekt kycklingrätt med fetaost, basilika, creme fraiche och lite grädde. Till det gjorde han grillade sparrisar med parmesan och uppfräst spenat. Inte så dumt! 

Vi korkade upp La Lézardière (=ungefär "den lilla ödlan"), rosé från Bandol. Bärig och nyanserad, rätt kraftfull, örtig och komplex, aningen grape och vattenmelon, God som så mycket annat är från Bandol. Typisk bandolsk druvblandning -  87% mourvèdre ,10% grenache och 3% cinsault. Finns på Systemet, nr 7929 och kostar 148:-. Privärt!




tisdag 5 juni 2018

Har du druckit vin av druvan Teroldego?





Vin från norra Italien, vid Dolomiterna där man odlar vindruvor som är typiska för regionen. Druvan Teroldego ger ett ganska rustikt men också elegant, mörkt rött och välbalanserat vin. Naturvin från Azienda Agricola Foradori, utan tillsatser. Vi drack det till smakrik gryta på nötkött och sedan god ost. Verkligen gott och inte så alkoholstarkt, 12.5%. Lite svalt här så alkoholen drivs inte upp så mycket. Kvinnlig vinmakare, Elisabetta Foradori.













tisdag 29 maj 2018

En god bourgogne från bolaget!

Gott vitt till middag med goda vänner. Vi åt ugnsstekt laxsida (tempt till 48 grader med ugnstermometer), hemgjord tzatziki (gurka vitlök, grekisk yoghurt, alt och oregano) och strimlad squash. Vinet går att köpa på Bolaget för 116 SEK.

Bourgogne Blanc Kimmeridgien Nr 5521

Såhär är det: Fruktigt, frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, bivax, örter och citronskal. Bra syra och lite lagom kropp.