torsdag 21 april 2016

Gott rött från en av musketörernas land

Vi provade ett gott rött till en kötträtt. Det här kommer från Madiran i sydvästra Frankrike. Druvorna som ingår är Cabernet sauvignon, Cabernet franc och Tannat, en druva som är typisk för det här området. Vinet är kraftfullt och doftar och smakar av hallon, björnbär timjan.... Köp på Systembolaget för 125:-. Alain Brumont är vinmakaren.

http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-bouscasse-220401

fredag 15 april 2016

Kontorsprovning på Söder


Provning hos Vin & Natur på Söder igår. Ett gäng naturvinsentusiaster provade sortimentet. Jag gillade bubblet från Loire som vi började med:
Inga tillsatser alls - bara bubblor med fina smaknyanser.

Ett gott rött naturvin från Vaucluse gillade jag också:



onsdag 13 april 2016

Vad är naturvin?


Related image

Nästan alla är överens om att ett naturvin ska göras på ekologiska eller biodynamiska druvor. Vinet ska jäsas med den naturliga jästen som finns på druvornas skal istället för odlad, inköpt jäst. Varken socker eller syra ska tillsättas.  Vinet får inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (=mekanisk syresättning) och även klarning, utom med äggvita som går bra att använda.

Lite fakta:

- "Vanligt vin":I de här vinerna som ofta kommer från en vinfabrik om man köper på Systemet får man ha använt mer än 60 olika kemikalier och annat som gör att vinet har manipulerats.
 - Ekologiskt vin: Som "vanligt vin" men med färre, omkring 40 olika tillsatta kemikalier etc.
- Naturvin: inget alls har satts till vinet vid vinifieringen eller i vingården. Möjligen mycket små mångder av sulfit.

Sulfit är det stora diskussionsämnet. Extremisterna vill inte att det ska tillsättas alls, medan de flesta inser en liten mängd sulfit är nödvändig för att vinet ska kunna transporteras (jmf att konservera). Många vinbönder har gjort såhär i generationer och gör inte så stor affär av det. Det finns heller ingen certifiering för naturviner (som det gör för ekoviner).
Så, nu vet ni!

tisdag 22 mars 2016

Chablis - hard to be without



Madame M welcomed us to the slightly flawed but very French (= French countryside) hotel in the heart of the city of Chablis. Cold as hell. The hotel room had a marvelous element from the beginning of the last century as we pushed us forward to get warm. Then we went to the pub with the locals. Successful evening with good food (broccolivelotée, veal and Burgundian cheeses and we had Chablis premier cru) and slept like logs at night in the freezing room with our fleece clothing. We awoke to roosters crowing in the morning when the market was opening. Wonderful food market with all that this area had to offer as live poultry, sausages, hams and cheeses and the double beds and stilettos for sale. Hard to go from there ...'


måndag 21 mars 2016

Chablis - inget man kan vara utan...



Madame M hälsade oss välkomna till det lätt skamfilade men mycket franska (=fransk landsbygd) hotellet i hjärtat av staden Chablis. Kallt som attan. Hotellrummet hade ett tjusigt element från början av förra seklet som vi tryckte oss emot för att få upp värmen. Sedan gick vi på krogen tillsammans med lokalbefolkningen. Lyckad kväll med god mat (broccolivelotée, kalvstek och burgundiska ostar nersköjlt med chablis, premier cru) och sov  på natten som stockar i det iskalla rummet med fleccen på. Vi vaknade till galande tuppar på morgonen när marknaden riggades. Underbar matmarknad med allt vad trakten hade att erbjuda som levande fjäderfän, korvar, skinkor och ostar och en och annan fransk säng och stilett till salu. Svårt att åka därifrån...


lördag 5 mars 2016

Röding och Riesling

Vi korkade upp  Dr Bürklin-Wolf (!), Wachenheimer, Riesling trocken 2014 från Pfalz. Vinmakaren är faktiskt en av de bästa i Tyskland. Det här är ett underbart vin som passade utmärkt  till våra rödingfiléer. Härlig syra och perfekt balans med inslag av citrus och mineral.

Om ni inte varit i Pfalz så åk dit! Det är inte lika turistifierat som Alsace och mer genuint. Ser ut såhär: 

måndag 22 februari 2016

Rosé - våren är här!



Det är de blå druvorna som används för att göra rosé i Provence. Vinet ska helst bli sådär härligt ljust grårosa, inte hallonsaftsrött. Skalen avlägsnas därför så fort som möjligt och druvorna kyls snabbt ner till sådär 14 grader efter skörd.

I slutet av mars  åker vi, några vinälskare, till Chateau les Crostes och Chateau d´Astros, två bra rosévinproducenter som även gör vitt och rött. De gör även god olivolja. Det är två stora, vackra vinslott som har en lång historia både av vinodling och annat spännande. Båda ligger i närheten av den provensalska byn Lorgues.