tisdag 13 april 2010

Nebbiolo i olika skepnader

Vi gluttade in i den lilla vinbaren som bara var ett hål i väggen och såg att man redan hade hällt upp vinerna. Glasen var generösa som de brukar vara i norra Italien och vi kunde knappt bärga oss till klockan tolv när provningen skulle börja. Under tiden gick vi ner till torget där det var matmarknad. Vi handlade stora sjok av parmesanost och små torkade "salsiccia secca", korvar.

Maresa, en kunnig och hängiven vinhandlare ledde provningen. Temat var druvan Nebbiolo och Maresa hade valt ut viner från norra Italien gjorda på nebbiolo. Hennes tema var "Det bästa från norra Italien" och hon hade en tydlig pedagogisk tanke. Vi provade sex viner. De hade luftat i glasen i säkert nästan två timmar innan vi startade vårt sniffande och läppjande.

Nebbiolo odlas i norra Italien, främst i områdena Barolo, Barbarseco, Ghemmi, Gattinara, Inferno(!), Valtellina, Val D´Aosta och Lombardiet. Druvan är en primadonna som har tunt skal, är känslig och älskar soliga lägen. Den påverkas lätt av det mikroklimat som den växer i. Skalet är tunt och druvan ändrar lätt karaktär och är mycket"terroir-beroende". Frukten inuti druvan är rik i smak och karaktär och druvan mognar rätt sent. Nebbiolon skördas i mitten eller slutet av oktober. Det är då dimmorna ligger tätt i Piemonte och omsluter druvorna. Landskapet i det vackra Piemonte blir ännu mer likt en sagobok vid den tiden på året.

Vi provade:

Nebbiolo Langhe, Einaudi, Dogliano, 2008

Nebbiolo d´Alba, Brezza, Barolo, 2007

Nebbiolo d´Alba, P. Colla, Barbaresco, 2007

Valtellina Superiore, N. Negri, 2006

Nebbiolo Langhe, Voerzio, 2004

Nebbiolo d´Alba, Corregia, 2004

Vinerna låg på en mycket bra prisnivå visavi sina kvaliteter. De första fyra kostade mellan 10 och 12 euro, medan de två sista omkring 20 euro. Vi fick mycket nebbiolo för pengarna kan man säga. De fyra första hade ingen barriquelagring utan hade legat på stora, urlakade slovenska fat. De två sista hade legat på barriques och var mörkare och hade tydliga ekiga toner. Min favorit var nebbiolon från Barbaresco som var rätt ljus till färgen, bärig och mineralig och ljuvlig att dricka nu. Men den hade luftat i ett par timmar...

När vi provat en stund kom lunchen in och vinerna kändes då lite annorlunda när vi fick grönsaksterrine i ostsås, grillad kyckling och nötkött och toppade med italienska ostar på slutet. De barriquelagrade vann lite på att drickas med mat. Men jag tyckte bäst om vinerna utan ek där druvan fick ta all plats och där vinmakarens arbete och vinläget bestämde hur vinet doftade och smakade.

måndag 5 april 2010

Sabrering och champagne

Det blev ett snyggt snitt i halsen på flaskan. Champagnekorken och lite av glaset flög iväg i en vid båge. Thomas var riktigt duktig! Jag blev aningen förvånad eftersom det var baksidan av min inte särskilt imponerande förskärare som var verktyget. Och inget glas hamnade i bubblorna.

Vi provade två champagner blint. Båda var "brut", dvs nästan helt torra. En lite billigare, Henri Abelé från huset Abelé som funnits i hjärtat av Reims-området sedan 1757. En cuvée med lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Petit Meunier, en blanc de noirs. Lite grönskimrande i färgen och med fin mousse. Rätt stor doft av päron, frukt och blommor. Krispigt och med frisk smak av krusbär, toast, honung och kanel. Möjligen liten behaglig beska i eftersmaken.

Den andra champagnen var lite dyrare och en Premier Cru, Jules Lasalle 2000 från Montagne de Reims. Gjord på Chardonnay och Petit Meunier. Druvorna hade vuxit med bra solexponering och det finns en tydlig terroirprofil i champagnen. Gyllengul, med doft av tropiska frukter, melon, päron, fikon, bröd... Komplex och mycket angenäm. Mjuk och fyllig smak av söta frukter, päron och aprikos. Fyllde munnen och stannade kvar länge. Behaglig och lagom mjuk mousse.

Alla sju i provningsgruppen, som går under namnet "champagnekorkarna" och som nu efter flitig och idog träning blivit riktiga champagnehabitueér var överens om vilken som var vilken. Båda var goda men Lassallen var allra bäst!

lördag 3 april 2010

Sauternes och choklad

Chokladdessert med hallon och vilket vin skulle vi dricka? Vi väntade med spänning på vilket vin värdparet skulle korka upp. Valet blev perfekt. Här hade man koll!

Choklad är inte alltid så lätt att matcha med vin. Det är lätt att vinet inte möter upp med tillräcklig sötma, men å andra sidan är det heller inte särskilt gott med alltför spritiga eller sliskiga viner. Beska i chokladen kan vara svår till vinet, och är vinerna alltför sträva blir det inget bra möte mellan vinet och desserten.

Vi drack en gyllengul Chateau d´Yquem 1987. Matchningen mellan vinet och desserten var som hand i handske. Vinet doftade tropiska frukter i finstämt sällskap, smaken var houngsliknande med en mängd toner av fin söt frukt, också den åt det tropiska hållet och med en välbalanserad syra-sötma. I smaken hittade vi frukter som aprikos, mango, fikon, lite plommon och päron, samt en kryddighet i bakgrunden med saffran och eukalyptus. Ädelrötan var diskret och inte så tydlig.

Sauternes är ett distrikt i södra Bordeauxområdet i distriktet Graves och det är härifrån de söta goda vinerna kommer. Chateaux d`Yquem är det mest berömda vinslottet med de godaste vinerna. Vindruvorna plockas för hand när de blivit angripna av (ädel)röta, botrytis. Det är denna ädelröta som är finessen i ett Sauternesvin. Vi besökte slottet i skördetider för några år sedan. Utanför satt och halvlåg en grupp människor som såg lite molokna ut. När vi lite frågande undrade varför de inte skördade (var de i strejk???) fick vi höra att de väntade på att ädelrötan skulle komma.... Det är morgondimmorna som ska vara tillräckligt fuktiga och sätta sig runt druvan så att de blir angripna. Då kan skörden börja.

Huvuddruvan i vinet är Sémillon som har ett tunt skal och därför lätt angrips av den ädla rötan. För att få friskhet i vinet används även Sauvignon Blancdruvan och för kryddighet druvan Muscadelle.

torsdag 18 mars 2010

"Den lilla söta"


Brant uppåt, vinrankor så långt ögat nådde. Var det verkligen så att vingården låg högst upp på toppen av berget? Jovisst, på andra sidan krönet fann vi den. En vacker gammal vingård som varsamt hade renoverats. Orlando Pecchenino, som tillsammans med sin bror driver gården tog emot oss. En passionerad och allvarlig man, en hängiven dolcettovinmakare.

Dolcettodruvan, den lilla söta och bitterljuva, var länge lite av en bakgårdsdruva i Piemonte. Det kom ut lätta och enkla viner som snabbt kunde drickas utan lagring. Kanske i väntan på att Barolon skulle ligga till sig...

Men i Orlandos vingård stämmer detta inte alls! Här är man innovativ och gör täta, fruktrika och koncentrerade viner på 100% Dolcetto. Vi njöt en hel rad olika årgångar av Siri d´Jermu. Otroligt välgjort och vässat vin som andades innovation och utveckling! Stall, läder, precision och balans med elegans. Vi var alldeles matta efter denna provning. Vinet är inte ekfatslagrat utan har endast legat på ståltank.

Dogliano som ligger strax söder om Barolo-området är centrum för produktionen av viner gjorda på dolcettodruvan. Bröderna Orlando gör även andra viner på Dolcetto som vi återkommer till.

söndag 14 mars 2010

Rött från Alsace

Provade ett rött vin från Gustave Lorentz 2008 häromdagen. Det var gjort på 100% Pinot Noir. I doften fann vi hallon och jordgubbar, smaken var frisk med sammanhållen och bra struktur, rik på frukt och med hallon- och körsbärsaromer. Tanninerna fanns där men var tilltalande och lite återhållna och fruktsyran bra. Vi fick en förnimmelse av att det var mer likt ett vitt vin än vi vanligtvis får när vi dricker ett pinot noirvin. Ett mycket bra alternativ till snipiga och sura Bourgogner som vi många gånger råkat ut för

Alsace är annars mest berömt för sina vita viner, men få vet att röda viner var mycket vanliga i de alcasiska klostrens källare under medeltiden. Produktionen avtog i slutet av 1500-talet och i bara några få kommuner i Alsace behöll man rödvinstradition. När de röda nu dyker upp alltmer är det ingen nyhet som många tror, utan egentligen ett arv från förr.

tisdag 9 mars 2010

Att leva och dö!














Vi korkade upp ett rött Châteauneuf-de-Pape från 1997 - Château La Nerthe. Druvorna som ingår är Grenache, Syrah, Mourvèdre,Cinsault, Muscardin och Counoise. Detta vin kunde förmodligen ha druckits ungt med stor behållning. När vi testade det nyupphällda var det som en dröm av fruktighet, tobak, aningen lakrits i både doft och smak. Koncentrerat. Ett välstrukturerat och välbalanserat vin med komplexitet. Utan att dekanteras men utan kork föll vinet efter någon timme i koma och tappade all sin finess och frukt. Det gick undan... Endast en liten bottensats återstod och vinet var inte längre gott. Vad ska vi lära oss av detta?

Kom med till Dolceaqua!



För er som vill komma med på vinprovning och lunch den 8 april, skicka ett mail till info@cepage.se! Läs i tidigare inlägg om Dolceaqua och enoteket där. Kostnad vinprovning 20 euro och lunch 20 euro = 40 euro per person. Temat för provningen är "Norditaliens bästa" och vinerna kommer från Brezza, Poderi Colla, Poderi Luigi Einaudi, Gianni Voerzio, Val dei Preti Correggia, Nino Negri.

Lunchen:
- Bruschetta with Olive Oil and olive Oil and Tomato
- Vegetable Flan with Cheese Cream
- "Rollata" meat with put inside pancetta and vegetable
- 4 different cheese
- Dolce tipico