söndag 19 juli 2015
Andra omgången
Vi åkte på opera till den romerska teatern i Orange i södra Rhone. Såg härliga Carmen. Sedan upp till området runt Mount Ventoux där det finns rätt mycket ekologiska och naturliga viner. Här ett gott vin, la Chapelle 2011, som inte innehåller några kemikalier, inte ens sulfit. Från vingården La deuxieme tour strax utanför Vaison-la -Romaine. Fina tanniner, jordgubbar i smak och doft.
söndag 12 juli 2015
Lite mer om varför naturviner är bra
Kolla denna länk http://expertproducts.se/contact.aspx
På den här länken får du mer info om min känsla för naturviner.
Drack ett riktigt bra rött från "La deuxième tour" som heter la Chapelle (2012). Innehåller inget annat än druvor...
På den här länken får du mer info om min känsla för naturviner.
Drack ett riktigt bra rött från "La deuxième tour" som heter la Chapelle (2012). Innehåller inget annat än druvor...
lördag 11 juli 2015
Nu provar vi "No SO 2" ...
... det innebär att vinet är ett naturvin som inte innehåller några kemikalier alls. Inte ens sulfit som många naturviner ändå har en liten skvätt av. Därav namnet på vinet som ju betyder att det inte finns någon sulfit i vinet.
Nu ska vi kolla hur det här röda vinet är... Doften är bärig, lite åt körsbär och jordgubbar. Hög syra och fortsatt bärighet i smaken med liten eldig, kanske mer pepprig ton (trots endast 12%).
Men vilka druvor man använt anges inte på etiketten. Däremot står det att man varken får ont i magen eller huvudet när man druckit det här vinet. Kollade dock på nätet och man har blandat Merlot och Syrah i detta vin. Vingården ligger i Langedoc-Roussillon.
Till vinet grillade vi korv, Perugine. Jättegott!
Nu ska vi kolla hur det här röda vinet är... Doften är bärig, lite åt körsbär och jordgubbar. Hög syra och fortsatt bärighet i smaken med liten eldig, kanske mer pepprig ton (trots endast 12%).
Men vilka druvor man använt anges inte på etiketten. Däremot står det att man varken får ont i magen eller huvudet när man druckit det här vinet. Kollade dock på nätet och man har blandat Merlot och Syrah i detta vin. Vingården ligger i Langedoc-Roussillon.
Till vinet grillade vi korv, Perugine. Jättegott!
fredag 5 juni 2015
The French Wine is not Dead!
Vi klev in på vinbaren i gamla stan i en sydfransk stad. Väggarna var fullständigt tapetserade med hyllor med vin. Vinbaren är egentligen också ett litet brasseri där man kan äta mat till vinet man provar. Stället ägs av en entusiastisk vinälskare som är mycket kunnig. Man har mest eko och framförallt en hel del naturviner.
Vi provade ett naturvin som vi helt enkelt inte kunde motstå på grund av namnet, The French Wine is not Dead. Vinet är till stor del framställt på en gammal lokal druvsort som heter Terret Bouret. Finns att beställa på Systemet. Gott!
fredag 15 maj 2015
Nu vill jag bara ha naturvin!
Nu har även de berömda vinmakarna börjat göra naturvin eller naturligt vin. Vin som man gjorde innan alla dessa kemikalier började tillsättas i jorden och under vinifiering. Vin som går ett (eller flera) steg längre än ekologiskt. Handplockade druvor, ingen tillsatt jäst och ingen sulfit i slutändan. Känns bra för hälsan men framförallt smakar vinerna mer. Det här gillar jag!
Tillsammans med G och S-B slog vi oss ner på restaurangen Nacional i Antibes. Till vår tapas och rumstek hittade vi till vår glädje ett rött naturvin från Beaucastel, familjen Perrin. De har sin vingård som många av er vet i Châteauneuf-du-Pape.
Kanongott och välgjort vin! Kostar 7.5 euro (drygt 70 kronor) på nätet.
Såhär skrev en vinkritiker om vinet:" Loaded with fleshy black plums, blackberries and blueberries. Full-bodied with smoky forest floor. Mouth-filling and rich. One of the best organic wine producers worldwide.
lördag 9 maj 2015
Kultvin
I en tidigare blogg kom namnet Domaine de Trévallon upp. Det är en vingård som "gått före".
I dagens läge vill de flesta av oss ha naturliga viner som är fria från en massa kemikalier och med "terroir. Vad nu det är... Jo:
Såhär tycker jag och många andra: Viner ska vara personliga och typiska från det område där de vuxit. Den lokala traditionen att göra viner och som passar till den lokala maten är jätteviktig. Alltså vill vi inte längre dricka viner från vinfabriker där smaken slätats ut med kemikalier och diverse processer så att det ska passa alla. De blir anonyma och förmodligen hälsovådliga.
På vingården Domaine de Trévallon görs ekologiska kultviner. Den ligger i området Bouches-du-Rhône, mellan Rhône, Languedoc och Provence. När konstnären/blivande vinmakaren Rèné Dürrbach köpte marken 1955 ville han ha något avlägset och fridfullt. Han fann ett stycke kargt och relativt ogästvänligt land. Tillsammans med sin son, och nuvarande ägare Eloi, röjdes marken upp. 1976 kom den första årgången av Domaine de Trévallon.
Varför de planterade Cabernet Sauvignon och Syrah här i gränslandet mellan olika vinområden är förmodligen mer slump än vetenskap. I boken “Etude des vignobles de France” skriver Dr. Guyot att man före phylloxeran odlade just Cabernet och Syrah i Provence och som tillsammans gav fantastiska viner, och så blev det här.
Kolla på denna intressanta länk:
http://www.domainedetrevallon.com/philosophie1.php?LangueSite=en
fredag 24 april 2015
Vet ni var Friuli ligger???
Läs mer om hur vi provade vin och åt god mat i den här delen av Italien på Gunillas blogg: http://rivieramoments.com/
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)