lördag 9 maj 2015

Kultvin


I en tidigare blogg kom namnet Domaine de Trévallon upp. Det är en vingård som "gått före".

I dagens läge vill de flesta av oss ha naturliga viner som är fria från en massa kemikalier och med "terroir. Vad nu det är... Jo:

Såhär tycker jag och många andra: Viner ska vara personliga och typiska från det område där de vuxit. Den lokala traditionen att göra viner och som passar till den lokala maten är jätteviktig. Alltså vill vi inte längre dricka viner från vinfabriker där smaken slätats ut med kemikalier och diverse processer så att det ska passa alla. De blir anonyma och förmodligen hälsovådliga.

På vingården Domaine de Trévallon görs ekologiska kultviner. Den ligger i området Bouches-du-Rhône, mellan Rhône, Languedoc och Provence. När konstnären/blivande vinmakaren Rèné Dürrbach köpte marken 1955 ville han ha något avlägset och fridfullt. Han fann ett stycke kargt och relativt ogästvänligt land. Tillsammans med sin son, och nuvarande ägare Eloi, röjdes marken upp. 1976 kom den första årgången av Domaine de Trévallon. 

Varför de planterade Cabernet Sauvignon och Syrah här i gränslandet mellan olika vinområden är förmodligen mer slump än vetenskap. I boken “Etude des vignobles de France” skriver Dr. Guyot att man före phylloxeran odlade just Cabernet och Syrah i Provence och som tillsammans gav fantastiska viner, och så blev det här.
Kolla på denna intressanta länk:
http://www.domainedetrevallon.com/philosophie1.php?LangueSite=en


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar