lördag 18 maj 2019

Vad ska vi äta till detta härliga vin?


Moussaka! En traditionell maträtt från Balkanhalvön och Mellanöstern och allra mest förknippad med Grekland och Turkiet. Jag hittade ett toppenrecept. Påminner om lasagne men är mycket, mycket godare (och nyttigare).



Såhär lagar du moussakan:

  • Skiva 2 auberginer och stek skivorna i olja och smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  • Fräs 300 g köttfärs i olja och smör. Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor och en hackad gul lök, en gnutta sambal oelek, en halv tesked spiskummin och lite malen kanel samt lite oregano och papkrikapulver, en skvätt kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 dl vatten. Låt såsen puttra tills den tjocknar.
  • Koka upp 1 dl grädde, dra kastrullen åt sidan och rör ner 1 dl riven ost och en halv dl finriven parmesan. Låt såsen svalna en smula och blanda ner 1 äggula.
  • Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll ostsåsen och lite mer riven ost över.
  • Gratinera vid 180 grader i ungefär 20 minuter. Ställ formen högt upp i ugnen.


Korka nu upp det röda vinet,  Podere Borgaruccio Rivale Riserva, 2013, nr 95864,  för 289 kronor. En riktigt bra italienare. Från en biodynamiskt certifierad vingård i närheten av San Gimignano i Toscana som sedan 2007 drivs av Stefano Gonelli, tidigare rymdingenjör, samt Nicoletta Dicova, Master of Wine. Vinet är gjort på druvan Sangiovese som lagrats ett år på äldre ekfat. Toner av körsbär och jordgubbar, men låt det lufta lite innan du dricker.




tisdag 16 april 2019

"Hoppar in munnen..." kalv och rött vin från Piemonte




Efter några dagar i Italien är jag just nu lite frälst i italiensk mat och italienska viner. Då menar jag inte pasta utan alla dessa rätter på kalv. Det finns åtskilliga men min absoluta favorit är nog ändå Saltimbocca a la Romana som betyder "hoppar in i munnen" och det gör den. Men man får tugga lite först! God och enkel att fixa till.

  • En tunn skiva kalv från innanlåret (går också med en skinkschnitsel).
  • Banka ut så den blir så tunn som möjligt. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg på ett hyfsat stort salviablad eller två och ovanpå en ganska stor skiva parmaskinka. Förankra gärna med en liten sticka.
  • Stek i smör. Först på köttsidan sedan snabbt på skinksidan.
  • Låt snabbt puttra med köttsidan nedåt och häll på en rejäl skvätt vitt vin som sedan fungerar som sås.
  • Är ni två så dubblera ovanstående etc.

·       

      Servera med bifftomat som du delat i två och gratinerat i ugn med olja, lite parmesan   lite salt och persilja. En eller två halvor per person. Kanske lite sallad till.


Och nu till det viktiga…. VINET.
Självklart ska vi dricka rött italienskt. Prova Borgogno Langhe Rosso, nr 70384 från Piemonte för 109:- . Prisvärt och inte så dumt till denna rätt. Här har man blandat druvorna Barbera , Dolcetto, Freisa och Merlot . En salig blandning från ett område som egentligen är känt för sina en-druve-viner. Om det blir bra? Prova!





Dessert? Visst en liten gubbe med creme fraiche!





fredag 1 februari 2019

Pilgrimsmusssla och vilket vin ska vi välja?

Nu är det tid för pilgrimsmusslorna. De går till så här års, men jag köpte djupfrysta. Receptet hittar ni längre ner. Från ICA. Jättelätt!

Vinet blir ännu lättare att ordna. Bara att gå till Systemet och köpa antingen det lite billigare och 
prisvärda från Loiredalen, Muscadet Sevre et Maine nr 2275, 85 kronorfruktig, frisk med inslag av päron, gröna äpplen, aningen fläder och citron. Mycket god och välbalanserad!

Eller om ni vill lyxa till det lite mer; en mycket god Chablis, Domaine du Chardonnay för 149 kronor. Finns i beställningssortimentet nr 73900. Också den prisvärd och elegant med mineral och fin balans mellan syra och frukt och med lång eftersmak. Riktigt god chablis.

Förrätt till 4 eller huvudrätt till 2
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda en finhackad vitlöksklyfta, 1 msk färskpressad citronjuice och hackad persilja med 1 msk olivolja, salt och peppar.
  3. Lägg 4 pilgrimsmusslor i varsitt skal (ta några som du köpt på Picard tidigare och diskat) eller i små portionsformar på en bakpappersklädd plåt. 
  4. Vispa vispgrädde (1 dl). Blanda ner en äggula, salt och peppar. Skeda blandningen över musslorna. Strö eventuellt över lite riven ost.
  5. Gratinera i ungefär 10 minuter.


Här min kompis Maggan M.s färdiga rätt med gratinerade pilgrimsmusslor:
Bilden kan innehålla: mat
















torsdag 10 januari 2019

Ett gott rött från Côte-Rôtie ... via Systembolaget

Nu är vi i norra Rhône dalen, i Frankrike. Här görs det mest röda viner på druvan Syrah. Pyttelite iblandning av den gröna druvan Viognier får göras  i området Côte-Rôtie som är ett av de fem rödvinsområdena. Här producerar man bland de bästa röda vinerna i hela (vin)världen. Även om jag är utpräglad frankofil och nästan alltid föredrar franska viner är det nog många som håller med mig. 
4102188


 Bildresultat för Rhonedalen vinomrÃ¥de branta sluttningar
De branta sluttningarna kräver manuell skörd med livet som insats. Häromdagen var vi 16 vinälskare som provade viner från Rhônedalen. Både norra och södra. Det är egentligen två helt olika områden. I norr är det syrahviner som är tuffa, goda och dyra. I söder, som är ett betydligt större område, är det blandade viner med upp till 19 olika druvor i samma vin. Här är det druvan  Grenache som står som den främsta druvan i vinerna

Vinet som var allra godast på provningen var  Côte-Rôtie Les Jumelles, 2014, Nr 2090,från Côte-Rôtie. Inköpt på Systemet för 399 kronor. Dyrt, men är man några som delar är det ok. Ljuvligt gott, trots sin ungdom. Komplext och med god balans mellan syra och strävhet (tannin), doft och smak av mörka bär, hallon och charkuterier. Mycket bra! Köp! 

Vad åt vi till? Jo, gryta av lammbog som puttrat flera timmer i sitt röda vin.








tisdag 18 december 2018

Vilket vin till julskinkan? ... och vilken skinka ?


Vad är väl trevligare än att dan´ före dopparedan´ prova årets julskinka tillsammans med ett glas rött. Julen börjar nu! 

För att backa bandet lite; vilken skinka och vilket vin ska vi välja? 
Förra året fick jag tag på en skinka med ben. Vilken skillnad! Den blev saftigare och kändes mer naturlig jämfört med de urtagna som alla ser likadana ut. Tror den var ekologisk också. Det får bli en med ben i år igen!  

Vinet då? Välj ett rött som är något lättare och med aningen sötma i. Prova en Pinot Noir från Nya Zealand, Stoneleigh Rapaura  Nr 95892  för 179 kronor. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Vinet är lite kryddigt, fatlagrat och med pomerans, körsbär och ingefära i smaken. 



Bildresultat för rå julskinka med ben
GOD JUL!

lördag 17 november 2018

Toppenbra naturvin i Sonoma Valley




På vackra vindlande vägar strax norr om Sonoma City kom vi plötsligt till en stängd grind... Hade vi kommit rätt? Numret på adressen var i alla fall rätt. Nåväl, nästa dag kom vi in när vi fått koden till grinden per mobiltelefon.


Tony Coturri, tredje generationen vinmakare i Glen Ellen, tog emot oss. Glimten i ögat och med stor passion för sitt vin. Vingården ser mycket enkel ut men här görs vin med tydlig filosofi och eftertanke. Vi hade ett givande och fint besök och testade hans naturviner som är utan några som helst tillsatser. Hans /old style/ Zinfandel lämnar ingen oberörd. .Alla hans viner var så bra och långt från de "kemicocktails" vi provat på andra vingårdar

Såhär gör Tony sitt vin: 
  • Our grapes are never treated with pesticides, fungicides, or herbicides. 
  • We use Indigenous yeast. 
  • We use neutral oak cooperage.
  • We do not fine or filter.
  • We do not use SO2 at any point of the winemaking process.
  • No additions or manipulations of any kind are made. We believe that our wines are a testament to the longevity potential of wines made naturally

Bildresultat för tony coturri












onsdag 19 september 2018

Vinets vänner...och ovänner...


Bildresultat för le vin et la nourriture

 Många av oss vinvänner för en ständig kamp med att försöka förstå hur vin och mat kan passa ihop. Det är inte helt enkelt att ta till sig det som skrivits och ibland ännu svårare att genomföra det praktiskt.

Det jag själv lärt mig genom åren och försöker tillämpa är att man måste matcha matens och vinets egenskaper med varandra. Kraftig mat och kraftigt vin och söta desserter med ett tillräckligt sött vin. Fet mat passar ihop med strävt vin eller ett vin som har bra syra. 

I Frankrike och Italien, som är gamla vinodlarländer (och mina favoritländer), kan man göra det enkelt för sig och välja mat och vin från samma område. Fungerar alltid! 

Igår besökte en jag väldigt trevlig och inspirerande provning i en munskänk-sektion i södra Frankrike, några mil norr om Toulon, i Le Luc. Fullt med entusiastiska och kunniga svenska vinprovare hade samlats.

Lisa Solberger, sommelier och kunnig på just kombinationen mat och vin ledde det hela. Läs här nedan hennes enkla tumregler för att kunna välja rätt vin till maten!




Nu till vinets ovänner. Det betyder att man inte alls ska dricka vin till utan hellre välja öl eller kanske vatten:
  • Jättesalt mat
  • Starka kryddor (typ indisk curry) Pepparrot och chilipeppar bör man också vara försiktig med. Prova med en Pinot Gris från Alsace som kan möjligen fungera
  • Syrlig mat med citron, vinäger eller ättika
  • Ägg
  • Rökt mat
  • Oljig, fet mat kan få vin att smaka metalliskt, t ex rökt lax som är både fet och rökt
  • En del grönsaker: sparris, rå tomat och spenat
  • Syrlig frukt och bär som vinbär, vindruvor, apelsiner och lingon