tisdag 5 juni 2018

Har du druckit vin av druvan Teroldego?





Vin från norra Italien, vid Dolomiterna där man odlar vindruvor som är typiska för regionen. Druvan Teroldego ger ett ganska rustikt men också elegant, mörkt rött och välbalanserat vin. Naturvin från Azienda Agricola Foradori, utan tillsatser. Vi drack det till smakrik gryta på nötkött och sedan god ost. Verkligen gott och inte så alkoholstarkt, 12.5%. Lite svalt här så alkoholen drivs inte upp så mycket. Kvinnlig vinmakare, Elisabetta Foradori.













tisdag 29 maj 2018

En god bourgogne från bolaget!

Gott vitt till middag med goda vänner. Vi åt ugnsstekt laxsida (tempt till 48 grader med ugnstermometer), hemgjord tzatziki (gurka vitlök, grekisk yoghurt, alt och oregano) och strimlad squash. Vinet går att köpa på Bolaget för 116 SEK.

Bourgogne Blanc Kimmeridgien Nr 5521

Såhär är det: Fruktigt, frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, bivax, örter och citronskal. Bra syra och lite lagom kropp.



söndag 27 maj 2018

Kom med på vinprovning!


Bildresultat för vinprovning



Vi kommer att prova 6 viner ”i säsong” och äter därefter middag. Det blir vita viner från Frankrike, med spännvidd i druvblandningar och geografi.

Hör av er om ni vill delta i provningen - wine.cepage@gmail.com 

Plats: Antibes, södra Frankrike 

Tid: 18.00 den 27 juni 2018

Kostnad: 60 euro för provning av 6 viner, middag och vin till maten. Medtag jämna pengar.

Anmälan: wine.cepage@gmail.com , allra senast 15 juni. Anmälan är bindande.  

Närmare info om var provningen kommer att äga rum och var vi äter middag  ges vid anmälan! 


Välkommen!


















































tisdag 15 maj 2018

På vintur i det röda (!) Loire

I hjärtat av den medeltida staden Chinon hade vi vårt högkvarter  -  på hotel diderot .
Vi var 13 vinnördar och vinintresserade munskänkar som tillbringade några dagar i Tourraine i Loiredalen. Lite kultur skulle vi också hinna med.

Bildresultat för chinon
Hotel Diderot från 1400-talet -
med hemtrevligt knarrande golv
Stan´ligger vid floden Vienne, en biflod till Loire. Här är centrum för röda viner gjorda på druvan Cabernet Franc. AOP-områdena Chinon, Bourgeuil, St Nicolas Bourguil och Saumur- Champigny ligger här.

Viner på Cabernet Franc-druvan har ofta hög syra och är rika på tanniner. Är underbart goda efter tio till femton år om de är välgjorda. Tanninerna som ger strävheten är dock ofta mjuka. Vinerna är eleganta och fruktiga med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Druvorna trivs bra i Loires mest 
kända kalkrika jordmån, tuffeau.


På vinslottet Château de Coulaine träffade vi Jean de Bonnaventure, vinmakare i jag vet inte vilken generation. Egendomen har varit i samma familjs ägo sedan medeltiden. De röda vinerna var i perfekt balans och mycket tillgängliga och ovanligt fruktiga trots sin ungdom. Det magnifika slottet är verkligen väl värt ett besök och orangeriet där vi provade vin av Cab Franc var i chict förfall. 




På vingården Bernhard Baudry träffade vi den passionerade och mycket kunniga dottern som lotsade oss genom gårdens viner. Cabernet franc-viner till 90% och resten vita viner på druvan Chenin Blanc, den gröna signaturdruvan i Loiredalen. Vi kände att vinerna var mycket välgjorda och mycket lagringsdugliga.

Domaine Olga Raffault




På Domaine Olga Raffault  träffade vi barnbarnet Sylvie som har hand om arbetet i caven och vinifieringen. Hennes mormor och morfar Olga och Pierre Raffault lade grunden för den högkvalitativa vingården för mer än  60 år sedan och nu förs släktarvet vidare av Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie. 

Det är Cabernet Franc som gäller här och druvorna plockas för hand som på de flesta andra vingårdar i området. Vi provade bland annat "Les Picasses" . Välgjort och jag tror det kan beställas på Systembolaget.



 I Bourgeuil finns också Domaine Catherine & Pierre Breton. Vi träffade Catherine som lotsade oss genom en intressant provning av deras röda. Innovativt ställe! Vi föll bland annat för "La Dilettante" som får ligga i betongägg som must och utan svaveltillsats. Ingen filtrering av detta vin. Gott! Härliga viner överlag och Cab Franc när den är som bäst.


Alla vingårdar vi besökte är eko-certifierade eller biodynamiska (Demeter) och använder väldigt lite svavel i vinifieringen. Det mesta av druvorna plockas för hand. Vinerna innehåller lagom mycket alkohol, oftast mellan 12 och 13%. Sympatiskt! 
















måndag 7 maj 2018

Frankrikes (köks)trädgård




Gränden blev allt smalare och vår bil, modell vanlig svensk, fick knappt plats. Vackra kalkstenshus på båda sidor men vad hjälpte det... faktiskt lite obehagligt. Plötsligt en liten ljusning och vägen breddade sig och vi svängde upp på parkeringen till Hotel Diderot. Mysigt och personligt inrett hotell. Golven knarrade vänligt - huset var från 1400-talet.

Chinon, vid floden Vienne, är en lätt sömnig medeltida stad och centrum vad gäller röda viner i den annars så vitvinsdominerande Loiredalen.

Rött gjort på 100% Cabernet Franc dominerar här och vi besökte verkliga entusiaster. Små familjeägda vinodlare som Olga Raffeau, Domaine Breton och den unge vinmakaren på Château de Coulaine. 





torsdag 12 april 2018

Regnet bara öste ner...

... då måste man hitta på något kul! Maken och jag åkte iväg till den lilla vingården Val d´Iris http://www.valdiris.com, strax söder om chica och lagom restaurerade byn Seillans. Vi hade fått den rekommenderad av en god vän. 

Vi provade röda, vita och rosé. Alla prisvärda och mycket välgjorda. Den vita gjord på 100% av druvan Rolle var riktigt god - och mycket prisvärd (8 euro). Vi köpte med oss mer än så av rosé och röda.

Sedan lunch på Chez Hugo http://www.chezhugo.fr/?p=1  i Seillans. Riktigt bra.






onsdag 4 april 2018

Viner äldre än 50 år... går de att dricka?


... och hur doftar och smakar de? Här ser ni en samling `åldriga´ viner:



Allra bästa vinet tyckte jag var en Bourgogne från 1964 (tredje från vänster med jättetrasig etikett) som är ett kommunvin från Chassagne-Montrachet. Härligt mogna välbalanserade sammansatta toner av tjära, kola, champinjoner och jord. Bra syra och fina tanniner och frukten var det inget fel på. Underbart komplext och välutvecklat. Njutning!


Vi hade samlats på restaurang `Le Mas des Portes de Provence´ i Le Cannet les Maures. Ett fyrtiotal hängivna munskänkar från sektionen Munskänkarna Provence. Mårten Söderlund ledde passionerat och kunnigt denna provning. Vi provade  "halvgamla" viner och champagner som vi jämförde med de "urgamla". Kände dock inte riktigt för den avslagna (bubblorna försvinner nästan alltid i gamla champagner) champagnen från -64.... men Ch Louviere från 1953 var en kanonfin och välbevarad Bordeaux.