Vi var 13 vinnördar och vinintresserade munskänkar som tillbringade några dagar i Tourraine i Loiredalen. Lite kultur skulle vi också hinna med.
Hotel Diderot från 1400-talet - med hemtrevligt knarrande golv |
Viner på Cabernet Franc-druvan har ofta hög syra och är rika på tanniner. Är underbart goda efter tio till femton år om de är välgjorda. Tanninerna som ger strävheten är dock ofta mjuka. Vinerna är eleganta och fruktiga med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Druvorna trivs bra i Loires mest
kända kalkrika jordmån, tuffeau.
På vinslottet Château de Coulaine träffade vi Jean de Bonnaventure, vinmakare i jag vet inte vilken generation. Egendomen har varit i samma familjs ägo sedan medeltiden. De röda vinerna var i perfekt balans och mycket tillgängliga och ovanligt fruktiga trots sin ungdom. Det magnifika slottet är verkligen väl värt ett besök och orangeriet där vi provade vin av Cab Franc var i chict förfall.
På vingården Bernhard Baudry träffade vi den passionerade och mycket kunniga dottern som lotsade oss genom gårdens viner. Cabernet franc-viner till 90% och resten vita viner på druvan Chenin Blanc, den gröna signaturdruvan i Loiredalen. Vi kände att vinerna var mycket välgjorda och mycket lagringsdugliga.
På Domaine Olga Raffault träffade vi barnbarnet Sylvie som har hand om arbetet i caven och vinifieringen. Hennes mormor och morfar Olga och Pierre Raffault lade grunden för den högkvalitativa vingården för mer än 60 år sedan och nu förs släktarvet vidare av Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie.
Det är Cabernet Franc som gäller här och druvorna plockas för hand som på de flesta andra vingårdar i området. Vi provade bland annat "Les Picasses" . Välgjort och jag tror det kan beställas på Systembolaget.
Alla vingårdar vi besökte är eko-certifierade eller biodynamiska (Demeter) och använder väldigt lite svavel i vinifieringen. Det mesta av druvorna plockas för hand. Vinerna innehåller lagom mycket alkohol, oftast mellan 12 och 13%. Sympatiskt!