Visst är dom
söta... ändå äter vi gärna rätter av rådjur. Det finns för många av rådjur och de behöver
skjutas av. Oavsett om man är jägare och skjuter sina djur själv eller handlar
av dom som skjuter, så kan man laga underbara rätter av köttet.
Häromkvällen
gjorde vi rådjursgryta. Grytbitarna fick koka i rödvin och lite (vilt)buljong
med några hackade scharlottenlökar, en vitlöksklyfta och ett par
matskedar tomatpuré i någon timme. Vi kryddade vi med lite kanel och färsk timjan. Sedan i med färska kantareller och
små syltlökar en kvart på slutet. En skvätt grädde också. Det blev mycket
bra.
... och vad
dricker man till det??? En Bordeaux satt som gjuten. Köp Château
Labadie 2014, 134:- (nr 3550) om det är vardag. Fin doft med svarta
vinbärstoner. Fyllig smak med inslag av plommon, kakao, tobak och kaffe.
Om man vill kosta
på lite mer kan man beställa Le Cadran de Fombrauge, 2011, 275:- (nr 79027). En doft med lite hästiga inslag. Smak av choklad, baconrök som bidrar till en
riktigt god eftersmak. Generöst avslut med bärighet, inslag av
saltlakrits och en lite stjälkbitterhet.
Ha´en härlig måltid i höstmörkret och tänd några levande ljus!