måndag 25 juli 2016

Skynda efter Assyrtiko...



Till den lilla räkan tycker jag ni ska prova ett vitt vin från Grekland (Santorini) som just nu finns i "de små partierna" på Systembolaget, Assyrtiko by Gaia (95369). Friskt och balanserat, lite citrus och någon kryddighet. Några mineraltoner. Vildfermenterat vilket förmodligen betyder att ingen konstgjord jäst är tillsatt. Ett jättegott vin långt från de gamla retsinavinerna som kom från Grekland på 70-talet. Kostar 169 SEK och är prisvärt, väl värd att jämföras med ett vitt från Chablis.
Στην υγειά μας!

söndag 17 juli 2016

Véronique


Véronique var kvällens röda (natur)vin. Från Le Ferme Saint-Pierre i Flassans. Vinmakarens älskarinna? Eller dotter, kanske frun. Gott var det i alla fall. Inga tillsatser alls (vanliga viner har massor som ni vet), inte ens svavlat (=sulfit).

Området är Ventoux där man numera är innovativ i vinbranschen vilket bland annat betyder "naturliga viner" som nästan alltid är välgjorda och goda. Vinmakarna i området av avslappade och har ofta kepsen bak- och fram eller har lite grånat hår uppsatt i hästsvans. Trevliga och hängivna.

lördag 16 juli 2016

Har ni ätit "fromage de tête""?

Bilen segade sig uppför backen. Vi var på väg till Auberge de la Clue i byn Plaisians nedanför Mont Ventoux (se tidigare blog).Omgivningarna var vackra och öde. Bara vår bil tillsammans med får och enstaka kossor. Kanske skulle vi bli de enda gästerna den här kvällen... men vi skulle hålla god min.

När vi kom in på krogen möttes vi av ett mindre hav av fransmän från trakten som satt och smörjde kråset. Typiskt för detta matland!

Här var det inte några små duttar av amuse buche som gällde. Vi fick genast ta av ett stort fat med något dallrande åt aladåbhållet. Det var fromage de tête. När vi kom hem slog jag upp vad det kunde bestå av. Vad sägs om kalvfötter, gristunga, bitar av grishuvud, vitt vin, konjak och en massa grönsaker. Det var faktiskt riktigt gott.

Sedan följde rätt på rätt nersköljt av ett gott rött naturvin från en vingård söder om berget Mont Ventoux. Mer om vinet i nästa blogg!

http://restaurant.michelin.fr/restaurant/france/26170-plaisians/auberge-de-la-clue/2akcfyj

torsdag 14 juli 2016

I nästan orörda trakter...

Vi tog in på ett charmigt och urmysigt chambre d´hotes (http://www.hameaudelasavouillane.com/). Mitt i grönskan i Provence. Vilda trakter. Utsikt från vår lilla by och även från vårt rum mot Mount Ventoux (1900 meter). Vi tog bilen ända upp.



Här är allt eko - byggnader, vin och mat. Just i "vår" urgamla by från tiderna när Hannibal gick över Alperna -  Buits-les-Baronnies - är skogarna täta och bergen böljande, men bara en kort bit därifrån breder vinfälten i södra Rhone ut sig. Vinmakarna gör en hel del naturviner som ni får mer info om i nästa blogg...


lördag 25 juni 2016

En olivkärna i dekolletaget...


På vår favoritlunchrestaurang i Antibes får vi alltid svarta oliver till aperitifen. Gott och vanskligt. Sedan åt vi moules marinière. Alltid gott här. Dagen var varm och då är det gott att dricka rosé utspädd med vatten med några isbitar i.



Vi tittade på seglingarna i Baie des Anges. Här i södra Frankrike firar man inte midsommar men väl S:t Jean. Ganska likt egentligen.

 
Här innanför diskar man för fullt...
 
 
 
 
 
 
 

måndag 20 juni 2016

La Gascogne par Alain Brumont






För 85 spänn kan du göra ett fynd på Systemet. "La Gascogne" från Sydvästra Frankrike (nr 2882).

Druvor: Gros Manseng och Sauvignon Blanc - "Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, färska örter och citron." Just så smaker vinet. Verkligt prisvärt o gott.

47905

tisdag 24 maj 2016

Vi åker till Apulien!







Vi ska åka till hälsenan, klacken och början på hålfoten… på Italiens östkust, regionen Apulien eller Puglia som området också kallas. I oktober åker vi, några intresserade vinvänner.
I området har många kulturer och folkslag som greker, romare, araber, bysantiner, fransmän, spanjorer och österrikare har varit herrar. De har satt sin prägel på landskapet, vinet maten och arkitekturen. Korsfararnas båtar till Mellersta Östern utgick från Bari. Regionen är en enda stor skattkista av kyrkor, borgar, stora gods och andra spännande byggnadsverk.
Regionen producerar massor av vin som blivit riktigt bra. Det har skett en fantastisk utveckling de senaste 20 åren. Druvan primitivo spelar en av huvudrollerna.
Vingårdar, restauranger och kulturstäder som barockstaden Lecce, och som är helt fantastiska kommer vi att besöka. Vi kommer också att tillbringa en dag hos Barbro Guaccero på hennes stora vackra masseria (=vingård) strax utanför Bari
Vill du följa med på liknande intressanta resor till "vinliga" destinationer framöver? Lämna då din mail i kommentarsfältet så kan vi maila när det blir dags för nästa resa!