Förbaskat svårt att hitta parkering! Solen stekte, luften stod
nästan still och vi anade havet en bit bort. Barnen skuttade neråt vattnet och
plötsligt befann vi oss på en strand med massor av nakna rumpor. På stranden Pampelonne utanför Saint Tropez
finns något för alla. Vi hade hamnat mitt på nudisternas strand. Längre bort fanns exklusiva privata plager där det kostar skjortan att parkera sig. Det
lagom lugna, kristallklara vattnet och den glittrande vita sanden var väldigt
inbjudande...
I närheten odlas vin för fullt! På halvön Ramatuelle finns
inte bara den ljuvliga stranden utan också vinodlingar.
Den sydfranska sommaren är en upplevelse av många
dofter. Livet avstannar i några
timmar för lunch. Vi hängav oss till den lokala ritualen med en lång fransk
lunch. På bordet med sallad av mesclun, svarta oliver, apelsin
och torkad skinka och några väl mogna ostar hade vi ställt det nyss uppkorkade
rosévinet "M" från Minuty. Vinet görs av druvorna Grenache, Cinsault och Tibouren. Det hade en blekt orange ton. Doften hade inslag av aprikos och honungsmelon. I smaken fann vi lite skön frukt av mild clementin och mango.
Rosévin görs som vitt vin, men på blå druvor. Skalen
får ligga med i urlakningen några timmar efter pressningen för att avge precis
så mycket röd färg som önskas. För en starkare kulör och mer kraft i smaken kan
skalen också få jäsa med musten en kort stund.Rosévin kan också framställas
genom kolsyrejäsning - maceration carbonique - då hela druvklasar får jäsa i
sluten tank. Metoder kan varieras och kombineras på lite olika sätt.