måndag 1 april 2013

Glad påsk!



”Vad ska vi äta och dricka på påskafton? Ja, som ni
ser har vi nallat (!) på chokladen…

Redan på eftermiddagen hade vi samlats för ett påskigt knytkalas på sydliga breddgrader i Europa. Svenskar blir ofta ännu mer svenska när de är utomlands och här var det laddat med sill, Jansson, rökt och gravad lax och snaps och öl att skölja ner allt med. Men efter några snapsar gled måltiden mer och mer över i något helt annat...

Vi satte gafflarna i nykokt hummer och de härliga franska ostarna åkte fram på bordet. Osten som heter Epoisse och som man gärna äter med sked var så till sig av mognad att den nästan hoppade på egen hand ur asken. Till hummern slank det ståltanksvassa chablis-vinet, Les Temps Perdu, ner av bara farten.  

När vi sedan var redo för ostarna lyftes La Folle Noir från vinhuset Toasc i Bellet fram.
Högt upp ovanför  Nice finns  ett litet vinområde på 50 hektar där vin odlas på kiselhaltig kalkjord. Havsvindar och alpvindar och ett extremt soligt läge ger vinerna finess och fräscheur. Här ger ovanliga druvsorter som Folle Noire, Braquet, Rolle och Mayorquin speciella viner. De vita är friska med toner av färsk mandel, apelsinblom och citrus. Rosévinerna doftar av honung och ginst. De röda som görs ofta av druvan Folle Noir och just detta vin doftade körsbär  och med distinkta hallontoner i smaken ─  Domaine de Toasc Rouge 2007, Bellet.

Toodeloo!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar