lördag 6 juli 2013

En dag på stranden med en lång fransk lunch!



Förbaskat svårt att hitta parkering! Solen stekte, luften stod nästan still och vi anade havet en bit bort. Barnen skuttade neråt vattnet och plötsligt befann vi oss på en strand med massor av nakna rumpor.  På stranden Pampelonne utanför Saint Tropez finns något för alla. Vi hade hamnat mitt på nudisternas strand. Längre bort fanns exklusiva privata plager där det kostar skjortan att parkera sig. Det lagom lugna, kristallklara vattnet och den glittrande vita sanden var väldigt inbjudande...

I närheten odlas vin för fullt! På halvön Ramatuelle finns inte bara den ljuvliga stranden utan också vinodlingar.

Den sydfranska sommaren är en upplevelse av många dofter.  Livet avstannar i några timmar för lunch. Vi hängav oss till den lokala ritualen med en lång fransk lunch.  På  bordet med sallad av mesclun, svarta oliver, apelsin och torkad skinka och några väl mogna ostar hade vi ställt det nyss uppkorkade rosévinet "M" från Minuty. Vinet görs av druvorna Grenache, Cinsault och Tibouren. Det hade en blekt orange ton. Doften hade inslag av aprikos och honungsmelon. I smaken fann vi lite skön frukt av mild clementin och mango. 


Rosévin görs som vitt vin, men på blå druvor. Skalen får ligga med i urlakningen några timmar efter pressningen för att avge precis så mycket röd färg som önskas. För en starkare kulör och mer kraft i smaken kan skalen också få jäsa med musten en kort stund.Rosévin kan också framställas genom kolsyrejäsning - maceration carbonique - då hela druvklasar får jäsa i sluten tank. Metoder kan varieras och kombineras på lite olika sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar