”Vad ska
vi äta och dricka på påskafton? Ja, som ni
ser har vi nallat (!) på chokladen… ”
ser har vi nallat (!) på chokladen… ”
Redan på
eftermiddagen hade vi samlats för ett påskigt knytkalas på sydliga breddgrader
i Europa. Svenskar blir ofta ännu mer svenska när de är utomlands och här var
det laddat med sill, Jansson, rökt och gravad lax och snaps och öl att skölja
ner allt med. Men efter några snapsar gled måltiden mer och mer över i något helt annat...
Vi satte gafflarna
i nykokt hummer och de härliga franska ostarna åkte fram på bordet. Osten som
heter Epoisse och som man gärna äter med sked var så till sig av mognad att den
nästan hoppade på egen hand ur asken. Till hummern slank det ståltanksvassa chablis-vinet,
Les Temps Perdu, ner av bara farten.
När vi sedan var redo för ostarna lyftes La Folle Noir från vinhuset Toasc i Bellet fram.
När vi sedan var redo för ostarna lyftes La Folle Noir från vinhuset Toasc i Bellet fram.
Högt upp
ovanför Nice finns ett litet vinområde på 50 hektar där vin
odlas på kiselhaltig kalkjord. Havsvindar och alpvindar och ett extremt soligt
läge ger vinerna finess och fräscheur. Här ger ovanliga druvsorter som Folle
Noire, Braquet, Rolle och Mayorquin speciella viner. De vita är friska med
toner av färsk mandel, apelsinblom och citrus. Rosévinerna doftar av honung och
ginst. De röda som görs ofta av druvan Folle Noir och just detta vin doftade körsbär
och med distinkta hallontoner i smaken ─ Domaine de Toasc Rouge 2007, Bellet.
Toodeloo!