tisdag 17 augusti 2021

Söndagslunch på flickskolan

 

När kusten känns alltför tjusig eller överbefolkad av turister kan det kännas befriande att ta en paus och åka upp i bergen för lunch. Bara en knapp timmes bilfärd från Nice eller Antibes ligger byn Bar sur Loup. Den är belägen mellan Grasse och Vence och är en högt belägen medeltida befäst by. Slottet där grevarna av Grasse huserade på sin tid ligger som ett strategiskt beläget örnnäste ovanför den djupa klyftan med floden Loup längst ner. 

Vinet vi beställde till vår söndagslunch den varma julidagen var ett rosévin, Coeur de Loup (varghjärtat) från vingården Jas d’Esclans. Gården ligger i den flacka dalen Esclans, som sträcker sig nordväst från staden Fréjus. Det har funnits vinodlingar här alltsedan romartiden och förmodligen var det en enda vidsträckt vingård vid den tiden. I dalen finns idag flera bra vingårdar och Jas d’ Esclans är en av de allra bästa. Vinodlarparet Matthieu och Gwenaëlle De Wulf har drivit gården ekologiskt sedan de kom hit för omkring 20 år sedan. Vinerna har fått många priser och håller en god kvalitet. 

Rosévinet passade utmärkt till vår fyrarättersmeny på restaurangen L’Ecole des Filles. Ja, ni har översatt orden rätt, restaurangen är en flickskola som har bytt verksamhet. Klassfotona finns kvar och även svarta tavlan. Restaurangen är en av våra verkliga favoriter och maten är alltid mycket bra. Hit ska man gå på gå på sommaren och be om ett bord i skuggan under mullbärsträdet.

Läs mer i min bok som du kan beställa från Bokus:




torsdag 5 augusti 2021

Till alla vinvänner som gillar Sydfrankrike

 I våras kom min bok om Provence ut och den första upplagan tog snabbt slut så jag tryckte upp några till. Passa på att beställa en eller flera böcker. Maila mig så skickar jag: hsandmark@gmail.com 
Boken kostar 280 sek plus porto. 

Min förra bok, Brocante som har några år på nacken har jag några exemplar kvar av som låg och skramlade på lagret. Du får en bok som bonus, helt utan kostnad, så länge lagret räcker när du beställer provenceboken. 




Här är "bonusboken " som handlar om sydfranska antika möbler, fajans, tyger och konsthantverk. Boken är också en guide till spännande antikmarknader, butiker krogar och hotell.




lördag 31 juli 2021

Lammkotletter och vilket vin?

 



Lammkotletter med örter är en traditionell rätt i södra Frankrike. Tillsammans med creme fraiche vitt vin, vitlök och timjan blir det en härlig rätt. 

Nu till vinet. Rätten är sydfransk så tag ett rött från Södra Rhônedalen. På SB finns i ordinarie sortimentet Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic, 2019 för blygsamma 99:-. För 199:- kan man köpa Domaine Montirius Garrigues, 2019.


söndag 4 juli 2021

"Wheat, wine, olives" - and pizza and rosé wine




Wheat, wine and olives were important in the ancient Roman diet. The olive tree was even consecrated to two important deities, Minerva and Jupiter. Even today, wheat, wine and olives play a dominant role in the diet of people living around the Mediterranean. Speaking of wheat, there is pizza, this world-famous dish. Did it already exist in antiquity?

Well, the pizza's predecessor was rather focaccia, a flat, round bread with spices, salt and cheese on top. It already existed during the Renaissance, and in pictures of pots you can see that it actually also existed during antiquity. Pizza as we know it came a little later. On a real pizza, there should be tomato sauce and mozzarella cheese.

Which wine should we choose for our pizza? During the budding spring, I do not think we should of course choose a red but still an Italian. I therefore suggest a powerful rosé wine from Piedmont, the "Santa wine" from Josetta Saffirio, Langhe Rosato  Good with food with the nebbiolo grape that is so typical in Piedmont. The wine is rather bright orange, aroma of violet, raspberry and sweet cherries. In the taste, what was in the aroma comes out with the addition of citrus tones.



CIN, CIN!            

söndag 13 juni 2021

Har du smakat Alvarinho?

Om du gillar ganska strama, oekade vita viner är vinet Alvarinho gjort på druvan med samma namn ett måste att prova. 

Själv gillar jag ståltankslagrad chablis och det här är som en rar lillasyster. Lite mer av aprikos och tropiska aromer, men med distinkt och bra syra. 

Vinet som är ett Vinho verde-vin (grönt vin) kommer från nordvästra Portugal och området Monção. Finns på SB i ordinarie sortimentet (t ex "Contacto") och även att beställa.


Kombinera vinet med den portugisiska nationalrätten Bacalhau som består av torsk (viktig råvara i Portugal), potatis, lök och vitlök. 

Recept finns här:
https://kultursmakarna.se/2020/06/10/bacalhau-pa-portugals-nationaldag-10-juni 


Foto: Glum~commonswiki


lördag 5 juni 2021

Vinboken...

Min nya bok,  Provence.  Om vinområdena Provence och Södra Rhône  tog slut i ett nafs. 

Nu har jag tryckt upp fler. Beställ direkt från mig genom att skicka ett mail, hsandmark@gmail.com

Boken kommer från trycket nu i juni och kan skickas hem till dig. Den kostar 280 sek + porto. Betalning med swish eller faktura. Boken distribueras inom Sverige eller inom Frankrike och skickas också till andra länder.






 



torsdag 6 maj 2021

"Vete, vin, oliver" - och pizza och rosévin

 

Vete, vin och oliver var viktiga i det antika romerska kosthållet. Olivträdet var till och med helgat åt två viktiga gudar, Minerva och Jupiter. Än i dag spelar vete, vin och oliver en dominerande roll i kosten för människor som lever kring Medelhavet. Apropå vete så finns då pizzan, denna världsberömda rätt. Fanns den redan under antiken?

Nja, pizzans föregångare var snarare focaccia, ett platt, runt bröd med kryddor, salt och ost ovanpå. Den fanns redan under renässansen, och på bilder på krukor kan man se att den faktiskt också fanns under antiken. Pizza som vi känner den kom något senare. På en äkta pizza ska det finnas tomatsås och mozzarellaost.

Vilket vin ska vi välja till vår pizza? Under den spirande våren tycker jag inte vi självklart ska välja ett rött men ändå en italienare. Jag föreslår därför ett kraftfullt rosévin från Piemonte, "tomtevinet" från Josetta Saffirio, Langhe Rosato för 129:- , nr 72448 och från beställningssortimentet. Bra matrosé från druvan nebbiolo som är så typisk i Piemonte. Vinet är ljust orange, doft av viol, hallon och söta körsbär. I smaken kommer det som fanns i doften fram med tillägg av citrustoner.

CIN, CIN!