torsdag 6 maj 2021

"Vete, vin, oliver" - och pizza och rosévin

 

Vete, vin och oliver var viktiga i det antika romerska kosthållet. Olivträdet var till och med helgat åt två viktiga gudar, Minerva och Jupiter. Än i dag spelar vete, vin och oliver en dominerande roll i kosten för människor som lever kring Medelhavet. Apropå vete så finns då pizzan, denna världsberömda rätt. Fanns den redan under antiken?

Nja, pizzans föregångare var snarare focaccia, ett platt, runt bröd med kryddor, salt och ost ovanpå. Den fanns redan under renässansen, och på bilder på krukor kan man se att den faktiskt också fanns under antiken. Pizza som vi känner den kom något senare. På en äkta pizza ska det finnas tomatsås och mozzarellaost.

Vilket vin ska vi välja till vår pizza? Under den spirande våren tycker jag inte vi självklart ska välja ett rött men ändå en italienare. Jag föreslår därför ett kraftfullt rosévin från Piemonte, "tomtevinet" från Josetta Saffirio, Langhe Rosato för 129:- , nr 72448 och från beställningssortimentet. Bra matrosé från druvan nebbiolo som är så typisk i Piemonte. Vinet är ljust orange, doft av viol, hallon och söta körsbär. I smaken kommer det som fanns i doften fram med tillägg av citrustoner.

CIN, CIN!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar