onsdag 8 mars 2017

En Cab från Napa



J bjöd på Grgich Hills Cabernet Sauvignon 2005 från Napa i Kalifornien. Vinet - en mycket pigg och alert tonåring! Härlig frukt - som att dyka rakt in i en svarta vinbärsbuske full med mogna bär. Fin balans mellan syra och strävhet, och mycket bär i smaken. Toner av lakrits och svartpeppar. Riktigt fylligt och med hög intensitet. Tog snabbt slut...
wine bottle label

 








lördag 4 mars 2017

Taurasi!

Mörkt, intensivt, med lakrits och mörka plommon... Beställ det här vinet från Systemet - Feudi Di San Gregorio 2011 från distriktet Taurasi. Passar till smakrika kötträtter, bra till ostar.

Druvan Aglianico odlas i Kampanien i södra Italien. Det är en blå druva som ger stora, tuffa långlivade röda viner.
GOTT!

onsdag 21 september 2016

Bandol!

Vinprovning igår i Antibes med Munskänkarna Stockholm International. Peter Hallgren från Franska Vinkompaniet ledde provning av Bandolviner. Det äldsta var helt fantastiskt. Från 1998.

tisdag 9 augusti 2016

Mellan Montpellier och Nîmes

IGP Coteaux du Pont du Gard  hade jag aldrig hört tals om... Ett litet (nytt?) vinområde i skärningspunkten mellan  vinområdena Languedoc, Rhône och Provence.
Uppkallat efter den romerska aquedukten som byggdes 100 e Kr för att förse staden Nîmes med färskt vatten från bergen. Väl värd att besöka än idag! Otroligt vacker och väl bevarad.

Vi korkade upp ett vitt naturvin från det här området, Cante Renard blanc 2014 från Domaine Pibarot. Druvor; Clairette, Macabeau och Bourboulenc. Rik frukt, yppigt och friskt vin Aningen grumligt, förmodligen ofiltrerat.











Gott till rökt lax med örtig kall sås och vår egen squashsallad med turkisk yoghurt, kapris och fransk senap.



måndag 8 augusti 2016

Härliga viner från Loire



Ljuvliga små städer längs Loirefloden. Här kan man känna historiens vingslag i varje flodkrök. Massor av slott, böljande vinfält, grottor där man förut bodde men nu använder till att lagra vin i. Vi cyklade här för några år sedan med vänner. När vi dundrade in med våra cyklar på vingårdarna stängde man till. För hur skulle vi ha kunnat köpa med oss när sadelväskorna redan var fullpackade. Gav upp. Tog bilen.

De röda vinerna av cabernet franc från Chinon och Bourgueil är mina favoriter. De kan vara silkeslena och mjuka eller så är de kraftfulla med frukt av hallon och doft av nyvässad blyertspenna.

Såhär ser det ut i Chinon!

måndag 25 juli 2016

Skynda efter Assyrtiko...



Till den lilla räkan tycker jag ni ska prova ett vitt vin från Grekland (Santorini) som just nu finns i "de små partierna" på Systembolaget, Assyrtiko by Gaia (95369). Friskt och balanserat, lite citrus och någon kryddighet. Några mineraltoner. Vildfermenterat vilket förmodligen betyder att ingen konstgjord jäst är tillsatt. Ett jättegott vin långt från de gamla retsinavinerna som kom från Grekland på 70-talet. Kostar 169 SEK och är prisvärt, väl värd att jämföras med ett vitt från Chablis.
Στην υγειά μας!

söndag 17 juli 2016

Véronique


Véronique var kvällens röda (natur)vin. Från Le Ferme Saint-Pierre i Flassans. Vinmakarens älskarinna? Eller dotter, kanske frun. Gott var det i alla fall. Inga tillsatser alls (vanliga viner har massor som ni vet), inte ens svavlat (=sulfit).

Området är Ventoux där man numera är innovativ i vinbranschen vilket bland annat betyder "naturliga viner" som nästan alltid är välgjorda och goda. Vinmakarna i området av avslappade och har ofta kepsen bak- och fram eller har lite grånat hår uppsatt i hästsvans. Trevliga och hängivna.