tisdag 22 mars 2016

Chablis - hard to be without



Madame M welcomed us to the slightly flawed but very French (= French countryside) hotel in the heart of the city of Chablis. Cold as hell. The hotel room had a marvelous element from the beginning of the last century as we pushed us forward to get warm. Then we went to the pub with the locals. Successful evening with good food (broccolivelotée, veal and Burgundian cheeses and we had Chablis premier cru) and slept like logs at night in the freezing room with our fleece clothing. We awoke to roosters crowing in the morning when the market was opening. Wonderful food market with all that this area had to offer as live poultry, sausages, hams and cheeses and the double beds and stilettos for sale. Hard to go from there ...'


måndag 21 mars 2016

Chablis - inget man kan vara utan...



Madame M hälsade oss välkomna till det lätt skamfilade men mycket franska (=fransk landsbygd) hotellet i hjärtat av staden Chablis. Kallt som attan. Hotellrummet hade ett tjusigt element från början av förra seklet som vi tryckte oss emot för att få upp värmen. Sedan gick vi på krogen tillsammans med lokalbefolkningen. Lyckad kväll med god mat (broccolivelotée, kalvstek och burgundiska ostar nersköjlt med chablis, premier cru) och sov  på natten som stockar i det iskalla rummet med fleccen på. Vi vaknade till galande tuppar på morgonen när marknaden riggades. Underbar matmarknad med allt vad trakten hade att erbjuda som levande fjäderfän, korvar, skinkor och ostar och en och annan fransk säng och stilett till salu. Svårt att åka därifrån...


lördag 5 mars 2016

Röding och Riesling

Vi korkade upp  Dr Bürklin-Wolf (!), Wachenheimer, Riesling trocken 2014 från Pfalz. Vinmakaren är faktiskt en av de bästa i Tyskland. Det här är ett underbart vin som passade utmärkt  till våra rödingfiléer. Härlig syra och perfekt balans med inslag av citrus och mineral.

Om ni inte varit i Pfalz så åk dit! Det är inte lika turistifierat som Alsace och mer genuint. Ser ut såhär: 

måndag 22 februari 2016

Rosé - våren är här!



Det är de blå druvorna som används för att göra rosé i Provence. Vinet ska helst bli sådär härligt ljust grårosa, inte hallonsaftsrött. Skalen avlägsnas därför så fort som möjligt och druvorna kyls snabbt ner till sådär 14 grader efter skörd.

I slutet av mars  åker vi, några vinälskare, till Chateau les Crostes och Chateau d´Astros, två bra rosévinproducenter som även gör vitt och rött. De gör även god olivolja. Det är två stora, vackra vinslott som har en lång historia både av vinodling och annat spännande. Båda ligger i närheten av den provensalska byn Lorgues.




tisdag 9 februari 2016

Pärla i Nice


Går det att hitta en genuin restaurang i gamla stan´ i Nice? Jodå,  Comptoir du Marché på gränden med samma namn. Underbart god mat och nästan bara "urinvånare". Bara några steg från blomstermarknaden.
Patén var fantastisk god och "välbalanserad" med konfiterad lök till, den lilla kycklingen på grönsaksbädd och osten därefter härliga. Modesta priser och gott vin. Gav mersmak.

söndag 7 februari 2016

Med surfingbrädan under armen...


Vi nöjde oss med en lång fransk lunch den regniga och blåsiga söndagen. Surfarna låg och guppade i väntan på den största vågen. Själv njöt jag av en gott vitt från Château les Crostes  och torsk under parmesantäcke med passande grönsaker - medan stormen tjöt och vågorna nästan slog in i restaurangen.

Surfarna verkade inte hungriga...


Skogarnas drottning

 


Vi drack `La Reine des Bois´, skogarnas drottning, ett vin från strax väster om Avignon. En fin liten vingård som på svenska heter Morkullan producerar vinet i byn Tavel som annars är mest känd för sina oranga roséviner. För att det ska bli ännu mer rörigt à la francaise har druvorna till vårt vin odlats i grannbyn Lirac... Det här vinet var rött - mörkt, tätt och välbalanserat. Väldigt gott och välgjort. Det passade bra till de franska korvarna Perugines som är kryddiga och smakrika.

Chin chin!