Robert Mondavi var en av USA.s mest kända vinpersonligheter genom tiderna. Han var en av dem som satte de kaliforniska vinerna på världskartan. Robert var son till italienska immigranter och köpte tillsammans med sin bror Peter Mondavi och sin far Charles Krug Winery i St. Helena i Napa Valley i Kalifornien i slutet av 1950-talet. Efter osämja med resten av familjen, faktiskt ett riktigt slagsmål, startade han istället Robert Mondavi Winery i Oakville i Napa Valley. Han stöttade nyetablerade vinbönder och kollegor samtidigt som hans vingård blev oerhört framgångsrik. Robert Mondavi Winery blev den första riktigt storskaliga vingården i Kalifornien. Samarbete med Rothchilds i Bordeaux skapade vinet Opus One, ett kultvin som görs i Napa.
tisdag 21 augusti 2012
En ikon i Napa Valley
Robert Mondavi Winery i Napa gör underbara "cabs" och härliga chardonnayer som inte sett ek. Vineriet är byggt som en gammal fin missionstation i kalifornisk stil med vackra vyer över dalen och Mayacamas Mountains. Tillsammans med de fína balanserade vinerna åt vi pilgrimsmusslor, ribeye och en fruktdessert. Otroligt god mat har varit ett sigum för den här vingården alltsedan Robert Mondavis dagar.
Robert Mondavi var en av USA.s mest kända vinpersonligheter genom tiderna. Han var en av dem som satte de kaliforniska vinerna på världskartan. Robert var son till italienska immigranter och köpte tillsammans med sin bror Peter Mondavi och sin far Charles Krug Winery i St. Helena i Napa Valley i Kalifornien i slutet av 1950-talet. Efter osämja med resten av familjen, faktiskt ett riktigt slagsmål, startade han istället Robert Mondavi Winery i Oakville i Napa Valley. Han stöttade nyetablerade vinbönder och kollegor samtidigt som hans vingård blev oerhört framgångsrik. Robert Mondavi Winery blev den första riktigt storskaliga vingården i Kalifornien. Samarbete med Rothchilds i Bordeaux skapade vinet Opus One, ett kultvin som görs i Napa.
Robert Mondavi var en av USA.s mest kända vinpersonligheter genom tiderna. Han var en av dem som satte de kaliforniska vinerna på världskartan. Robert var son till italienska immigranter och köpte tillsammans med sin bror Peter Mondavi och sin far Charles Krug Winery i St. Helena i Napa Valley i Kalifornien i slutet av 1950-talet. Efter osämja med resten av familjen, faktiskt ett riktigt slagsmål, startade han istället Robert Mondavi Winery i Oakville i Napa Valley. Han stöttade nyetablerade vinbönder och kollegor samtidigt som hans vingård blev oerhört framgångsrik. Robert Mondavi Winery blev den första riktigt storskaliga vingården i Kalifornien. Samarbete med Rothchilds i Bordeaux skapade vinet Opus One, ett kultvin som görs i Napa.
söndag 19 augusti 2012
Wine country California!
Vi provade "7 Deadly Zins" i vindistriktet Lodi i Central Valley. Ett otroligt hett område med lite svulstiga "heta" viner (hot vine) med hög alkoholhalt. Varmt klimat med 40 grader på sommaren ger snabb mognad och mycket socker i vinet. Sockret blir till alkohol inne i druvan ger 14-15% alkohol i vinerna. Det här var ett fruktigt vin av druvan Zinfandel med mycket av allt. Eldigt och lite svulstigt med smak av mörka bär. Kändes väldigt amerikanskt! Sedan åkte vi några mil norrut i Napa Valley, det hippa och chica vinområdet norr om San Francisco. Där finns Inglenook Vineyard. Ägt av Francis och Eleanor Coppola (ni vet, regissören av Gudfadern). Här gör man ett mycket elegant vin av samma druva, Edizone Pennino Zinfandel. Ovanligt elegant och väl balanserat, helt i den europeiska smaken. Variation! Vingården grundades 1879 av en man från Åland, Gustav Nybom (som blev till Niebaum). Han hade blivit rik på handel och sjöfart och hade smak för goda viner. Frun ville inte till Europa så han grundade en vingård i Napa istället för i Bordeaux. Han var en verklig pionjär i vingårdsbranschen i Napa.
torsdag 21 juli 2011
In Chianti...
A winetasting at the enoteca "Le Volte" in Castellini in Chianti really made us aware of how the enthusiatic wine-growers in Chianti improved their sangiovese wines during the past years! Try the small producers. Strong recommendations to buy Concadero 2007, Chianti classico riserva, with 95% Sangiovese grapes (13 euro). To get the Casina di Corina 2006,(17.50 euro,) also a riserva with 100% Sangiovese, you have to go directly to the vineyard. These two wines have a good structure, balance, and a great potential!
tisdag 7 december 2010
Decemberlunch hos Bruno i Lorgues
Vi började på marknaden. Såhär års inga turister, mer av mat och livets nödtorft än på sommaren; olivoljor, grillade kycklingar, raffset, stiletter och knivar... Ryssen med katten spelade som vanligt dragspel. En öl på Le Cours och sedan ut var vi redo för lunch.
Med siktet inställt på den enstjärniga krogen med tryfflar i alla former och i alla rätter, Tuber Aestivum, Tuber Brumale och så den häftiga från Alba.
När vi steg in på restuarangen slog en påträngande, yppig, mycket typisk och underbar doft av tryffel emot oss. Menu unique, som alltid här. Man kommer inte undan med mindre än sex rätter...
Amuse bouchen var kastanjesoppa toppad med tryffel i tunna skivor, sedan en gateau med jordärtskockor och foie gras med tryffel(sås) från Perigourd. Andra förrätten med La pomme de terre des montagnes och creme de truffe. Så fortsatte det med stora gambas tillsammans med en liten fin risotto, cerise sur le gateau, och caviar de truffes.
Vinet, en vit Chateau des Chaberts, cuvée prestige från 2009 passade perfekt. Frisk och fruktig med citrus, lakrits, ananastoner och grape i god balans. Kommer från Gareoult och är klassad som Coteaux Varois en Provence och innehåller druvorna Rolle och Semillon. Inte dumt alls!
Med siktet inställt på den enstjärniga krogen med tryfflar i alla former och i alla rätter, Tuber Aestivum, Tuber Brumale och så den häftiga från Alba.
När vi steg in på restuarangen slog en påträngande, yppig, mycket typisk och underbar doft av tryffel emot oss. Menu unique, som alltid här. Man kommer inte undan med mindre än sex rätter...
Amuse bouchen var kastanjesoppa toppad med tryffel i tunna skivor, sedan en gateau med jordärtskockor och foie gras med tryffel(sås) från Perigourd. Andra förrätten med La pomme de terre des montagnes och creme de truffe. Så fortsatte det med stora gambas tillsammans med en liten fin risotto, cerise sur le gateau, och caviar de truffes.
Vinet, en vit Chateau des Chaberts, cuvée prestige från 2009 passade perfekt. Frisk och fruktig med citrus, lakrits, ananastoner och grape i god balans. Kommer från Gareoult och är klassad som Coteaux Varois en Provence och innehåller druvorna Rolle och Semillon. Inte dumt alls!
fredag 12 november 2010
I södra Rhone...
När en Châteauneuf-du-Pape är som bäst förmedlar den en härlig känsla av södra Frankrike. Vi korkade upp en 1996 Chateau de Beaucastel, som kommer från en av de absolut bästa Châteauneuf-du-Pape-egendomarna med samma namn, strax söder om Orange. Vinet filtreras inte vilket förmodligen bidrar till en större naturlighet. Det visar tydligt sin terroir och geografiska tillhörighet. Alla 13 druvorna i södra Rhone finns med i vinet med Grenache i spetsen.
I doften kände vi en fin, komplex och välavvägd bouquet med örtighet, kanel, ceder och blommor. Smaken gav bärighet, med blå plommon, fat och en lång eftersmak. Alkoholhalten håller 13.5% och ger inte den spritiga eldigheten utan visar upp en mer återhållen stil som vi gillar.
I doften kände vi en fin, komplex och välavvägd bouquet med örtighet, kanel, ceder och blommor. Smaken gav bärighet, med blå plommon, fat och en lång eftersmak. Alkoholhalten håller 13.5% och ger inte den spritiga eldigheten utan visar upp en mer återhållen stil som vi gillar.
onsdag 12 maj 2010
Fotografens vin
Azienda Agricola Monteverano kom till när en grupp vinentusiaster genom att prova och experimentera skapade kultviner för ganska länge sedan. Fotografen Silvia Imparato gör ett vin på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 10% Aglianico Taurasi. Silvia är kompis med Ricardo Cotarella och de gör båda häftiga, ganska oitalienska Bordeaux-liknande viner. Hennes vin görs i små kvantiter och vingården ligger i Kampanien, närmare bestämt i San Cipriano Picentino, några mil utanför Salerno. Vinerna är förstås IGT-klassade eftersom de är oortodoxa enligt områdets bestämmelser.
Vi provade Montevetriano 1998. Det kändes Bordeauxlikt, men mer varmodlat och med mer yppighet. I doften fanns det mörka, mörka bär och plommontoner, någon sade blåbär. En lovande och tät doft som verkligen infriandes i den spänstiga och koncentrerade smaken. Fortfarande ungdomligt med både syra och tanniner i välavägd balans, men med avrundade mognadstoner. Mogna björnbär och annan mörk frukt med kaffe och choklad hittade vi i också i vinet. GOTT!
Vi provade Montevetriano 1998. Det kändes Bordeauxlikt, men mer varmodlat och med mer yppighet. I doften fanns det mörka, mörka bär och plommontoner, någon sade blåbär. En lovande och tät doft som verkligen infriandes i den spänstiga och koncentrerade smaken. Fortfarande ungdomligt med både syra och tanniner i välavägd balans, men med avrundade mognadstoner. Mogna björnbär och annan mörk frukt med kaffe och choklad hittade vi i också i vinet. GOTT!
tisdag 13 april 2010
Nebbiolo i olika skepnader
Vi gluttade in i den lilla vinbaren som bara var ett hål i väggen och såg att man redan hade hällt upp vinerna. Glasen var generösa som de brukar vara i norra Italien och vi kunde knappt bärga oss till klockan tolv när provningen skulle börja. Under tiden gick vi ner till torget där det var matmarknad. Vi handlade stora sjok av parmesanost och små torkade "salsiccia secca", korvar.
Maresa, en kunnig och hängiven vinhandlare ledde provningen. Temat var druvan Nebbiolo och Maresa hade valt ut viner från norra Italien gjorda på nebbiolo. Hennes tema var "Det bästa från norra Italien" och hon hade en tydlig pedagogisk tanke. Vi provade sex viner. De hade luftat i glasen i säkert nästan två timmar innan vi startade vårt sniffande och läppjande.
Nebbiolo odlas i norra Italien, främst i områdena Barolo, Barbarseco, Ghemmi, Gattinara, Inferno(!), Valtellina, Val D´Aosta och Lombardiet. Druvan är en primadonna som har tunt skal, är känslig och älskar soliga lägen. Den påverkas lätt av det mikroklimat som den växer i. Skalet är tunt och druvan ändrar lätt karaktär och är mycket"terroir-beroende". Frukten inuti druvan är rik i smak och karaktär och druvan mognar rätt sent. Nebbiolon skördas i mitten eller slutet av oktober. Det är då dimmorna ligger tätt i Piemonte och omsluter druvorna. Landskapet i det vackra Piemonte blir ännu mer likt en sagobok vid den tiden på året.
Vi provade:
Nebbiolo Langhe, Einaudi, Dogliano, 2008
Nebbiolo d´Alba, Brezza, Barolo, 2007
Nebbiolo d´Alba, P. Colla, Barbaresco, 2007
Valtellina Superiore, N. Negri, 2006
Nebbiolo Langhe, Voerzio, 2004
Nebbiolo d´Alba, Corregia, 2004
Vinerna låg på en mycket bra prisnivå visavi sina kvaliteter. De första fyra kostade mellan 10 och 12 euro, medan de två sista omkring 20 euro. Vi fick mycket nebbiolo för pengarna kan man säga. De fyra första hade ingen barriquelagring utan hade legat på stora, urlakade slovenska fat. De två sista hade legat på barriques och var mörkare och hade tydliga ekiga toner. Min favorit var nebbiolon från Barbaresco som var rätt ljus till färgen, bärig och mineralig och ljuvlig att dricka nu. Men den hade luftat i ett par timmar...
När vi provat en stund kom lunchen in och vinerna kändes då lite annorlunda när vi fick grönsaksterrine i ostsås, grillad kyckling och nötkött och toppade med italienska ostar på slutet. De barriquelagrade vann lite på att drickas med mat. Men jag tyckte bäst om vinerna utan ek där druvan fick ta all plats och där vinmakarens arbete och vinläget bestämde hur vinet doftade och smakade.
Maresa, en kunnig och hängiven vinhandlare ledde provningen. Temat var druvan Nebbiolo och Maresa hade valt ut viner från norra Italien gjorda på nebbiolo. Hennes tema var "Det bästa från norra Italien" och hon hade en tydlig pedagogisk tanke. Vi provade sex viner. De hade luftat i glasen i säkert nästan två timmar innan vi startade vårt sniffande och läppjande.
Nebbiolo odlas i norra Italien, främst i områdena Barolo, Barbarseco, Ghemmi, Gattinara, Inferno(!), Valtellina, Val D´Aosta och Lombardiet. Druvan är en primadonna som har tunt skal, är känslig och älskar soliga lägen. Den påverkas lätt av det mikroklimat som den växer i. Skalet är tunt och druvan ändrar lätt karaktär och är mycket"terroir-beroende". Frukten inuti druvan är rik i smak och karaktär och druvan mognar rätt sent. Nebbiolon skördas i mitten eller slutet av oktober. Det är då dimmorna ligger tätt i Piemonte och omsluter druvorna. Landskapet i det vackra Piemonte blir ännu mer likt en sagobok vid den tiden på året.
Vi provade:
Nebbiolo Langhe, Einaudi, Dogliano, 2008
Nebbiolo d´Alba, Brezza, Barolo, 2007
Nebbiolo d´Alba, P. Colla, Barbaresco, 2007
Valtellina Superiore, N. Negri, 2006
Nebbiolo Langhe, Voerzio, 2004
Nebbiolo d´Alba, Corregia, 2004
Vinerna låg på en mycket bra prisnivå visavi sina kvaliteter. De första fyra kostade mellan 10 och 12 euro, medan de två sista omkring 20 euro. Vi fick mycket nebbiolo för pengarna kan man säga. De fyra första hade ingen barriquelagring utan hade legat på stora, urlakade slovenska fat. De två sista hade legat på barriques och var mörkare och hade tydliga ekiga toner. Min favorit var nebbiolon från Barbaresco som var rätt ljus till färgen, bärig och mineralig och ljuvlig att dricka nu. Men den hade luftat i ett par timmar...
När vi provat en stund kom lunchen in och vinerna kändes då lite annorlunda när vi fick grönsaksterrine i ostsås, grillad kyckling och nötkött och toppade med italienska ostar på slutet. De barriquelagrade vann lite på att drickas med mat. Men jag tyckte bäst om vinerna utan ek där druvan fick ta all plats och där vinmakarens arbete och vinläget bestämde hur vinet doftade och smakade.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)