lördag 9 november 2024

Rapport från en provning av Bordeauxviner

 


"De fick knappt plats på bilden..." men goda var dom. Vinerna från högra och vänstra stranden i Bordeaux. Vi provade fyra röda och även ett vitt som provarna fick sippa på medan vi gick igenom "det teoretiska".

Vänstra stranden, Medoc-halvön,  bjuder på ganska strama och komplexa viner med cabernet sauvignon som huvud-druva. Alltid blandade viner här. På högra stranden ger huvud-druvan merlot mjukare viner som ibland klarar sig själv men andra druvor kan också blandas i.






fredag 25 oktober 2024

"Påvliga Droppar" - bästa vinet i Châteauneuf-du-Pape



- Oh, tellement gentil" Har ni skrivit om oss. Jag hämtar en flaska vin. Vi byter, vinet mot boken. Härligt att få en bok där vi finns med. 

Madame hämtade en flaska vin som var betydligt mera värt än boken hon fick där jag skrivit om vingården, Clos du Mont-Olivet, min favorit i området. Jag undrade lite hur hon skulle kunna läsa eftersom hon inte kunde svenska, men Google Translate skulle nog fungera.

Gården ägs och drivs av familjen Sabon och har gått i arv i några generationer. Från början ”gifte man ihop” olika markområden för att kunna skapa vingården. Séraphin Sabon från grannbyn Serignan du Comtat gifte sig med Marie, dotter till Romain Jausset, markägare i Châteauneuf-du-Pape. Frågan är om de unga tu hade något att säga till om... På det sättet skapades "Clos du Mont Olivet" år 1932.

Vinerna från gården håller hög kvalitet och är bland de bästa i Châteauneuf-du-Pape. Vi beställde några flaskor av Le Clos du Mont Olivet 2018 och skulle hämta upp flaskorna i byn. "Kontoret” ligger på en liten bakgata inne i byn och är mycket oansenligt och svårt att hitta eftersom inga braskande skyltar visar vägen. Efter lite letande hittade vi rätt dörr och knackade på. En man med ett leende på läpparna sträckte ut en påse med de viner vi beställt. Krångligare än så var det inte. Vinet var som en dröm; fullmatat med koncentrerad kraft, elegant och med fin textur och balans och med en lång eftersmak. 





Vinerna i området Châteauneuf-du-Pape i Södra Rhône har blivit allt dyrare och området är välkänt. Namnet har ett högt marknadsvärde. Busslaster av mer eller mindre vinintresserade turister har nästan invaderat  Châteauneuf-du-Pape under de senaste tjugo åren. Några av gårdarna, men absolut inte alla, tar emot mängder av turister. Det blir lite av vinernas Disneyland. Under de senaste åren har yngre vinmakare tagit över många vingårdar och området har fått ett lyft. Kanske blir det lite mindre av busslaster framöver...


onsdag 2 oktober 2024

Vinprovning av röda bordeaux-viner med Cépage Vin

 

Nyss hemkommen från Bordeaux med smaken kvar av alla goda viner fixar jag en vinprovning i Stockholm den 6 november (kan behöva ändras till 7 nov om vi måste byta lokal pga stort intresse och många anmälningar). Det blir dock inga Gustav II Adolf bakelser men häftiga och goda viner, några direktimporterade och passande mat till. Det blir väl utvalda viner och dom jag gillar bäst. 

Vi kan vara 12 provare så anmäl dig gärna snabbt innan det blir fulltecknat. Skicka mail till wine.cepage@gmail.com så får du adress och närmare uppgifter om vinprovningen och kostnaden. 





onsdag 25 september 2024

Typisk och lättlagad gryta från sydvästra Frankrike. Vin till? Javisst!

 


Gå genast till Systembolaget och köp det röda vinet La Roq Coteaux d'Oustry (nr 93110) från Gaillac i sydvästra Frankrike för 161 kronor. Druvorna är hälften fer servandou (lokal) och resten lika delar merlot och syrah. Är du i Frankrike så gå till en vinhandel och fråga efter något gott rött från Gaillac eller kolla själv på ett snabbköp.


Nu ska vi laga en Cassoulet, till detta vin!


Ingredienser för 4 personer:

  • 4 kycklingklubbor eller anklår
  • 150 g stora vita bönor färdiga i paket
  • 75 g rökt sidfläsk
  • 200 g salsicciakorv
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 1 stor morot
  • 1 msk timjan
  • 1/2 flaska torrt vitt vin
  • 1 burk/ask med passerade tomater
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 lagerblad
salt och peppar


Gör så här:

  1. Ugn 225°.
  2. Lägg kycklingklubborna/anklåren på en plåt och ringla över 2 msk olja, salt och peppar.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått färg.
  4. Skär fläsket och korven i grova bitar
  5. Skala och hacka lök och vitlök.
  6. Skär sellerin i små bitar.
  7. Skala och skär morötterna i skivor.
  8. Fräs alla grönsaker i 5-10 min 
  9. Stek sidfläsket i grytan, sedan korven och lägg i grönsakerna, lagerbladet och häll på vin, tomat och fond samt spadet från kycklingen/ankan.
  10. Låt bönorna rinna av och lägg ner dem i grytan.
  11. Sjud sedan allt i 5–10 min eller längre, tills kycklingen/ankan är riktigt genomstekt och grönsakerna lagom spänstiga.
        Krydda med salt och peppar.


        Voila


Bon appétit!














 


tisdag 24 september 2024

Gaillac - var ligger det? och vilka viner finns där?

 


Vägg i vägg med kyrkan (som ser ut som en katedral) ligger Maison du vin i den härliga medeltidsstaden Gaillac. En vänlig och kunnig  Madame rekommenderar och diskuterar kring de lokala vinerna med oss vinnördar. 

Efter att ha svishat förbi världsarvet Carcassone, Europas största och äldsta fästning åkte vi genom katharernas land  mot Toulouse och sedan till Gaillac. Vackert landskap, lite öde men så äkta och med tydliga historiska vingslag. Ruiner från katharernas borgar på toppen av kullar och berg. Tidig kväll kom vi till Emelie som driver ett härligt chambre d'hôtes i Gaillac. Fantastiskt ställe i ett hus från 1400-talet. Sedan dess vackert renoverat - förstås...


Nu till de unika och fantastiska vinerna. Här finns vinmakare som värnar traditionen och alla de traditionella druvorna. Druvor som duras, braucol, fer servadou för rött och mauzac och len de l’elh (loin de l’oeil) hittar man ute på vinfälten.

Det mesta som produceras av dessa druvor blir naturviner. Vinmakarna gör i stort sett som man alltid gjort. Inga tillsatser av kemikalier. Bra både för dem och för oss konsumenter. Spännande viner och inte alls Bordeauxkopior som en del vinmakare gör eftersom de är lätta att sälja och svälja.

På kvällen åt vi mycket gott på vår favoritkrog, Vigne en Foule i stan´s centrum. Det vita vinet var gjort på 100 % av druvan mausac från Domaine Plageols. Gott!






söndag 5 november 2023

Hos Mathilde i Champagne

 

Mathilde tog fram en flaska där "proppen" skulle tas bort...


En duktig och påhittig tjej som har tagit över familjevingården i byn Vaudemange i Champagne. Byn är klassad som en premier cru-by.  Den ligger strax nedanför den sydöstra delen av Montagne de Reims, den skogbevuxna kullen söder om staden Reimes. Den här byn och några byar intill odlar mest chardonnay. Vi provade oss igenom Mathildes alla champagner, inklusive en av hennes millesimes. Mycket välgjorda och med bra balans och fina och behagliga bubblor. 

På hennes vingård och hos flera andra småodlare som vi också besökte har champagnerna personliga uttryck och ligger bra till prismässigt, mellan 20-30 euro/flaska. 

Vi korkade upp en Rochet-Bocart (=namnet på vingården), Blanc de Blancs, extra brut, från Mathilde till lunchen. Kan bara säga att den var jättebra. 













torsdag 5 oktober 2023

Mitt fönster i Belleville

 

Utsikt från mitt fönster på kvällen


Det var en av de minsta hissar jag någonsin åkt i. Efter en skakig uppåtfärd stannade den på tionde våningen. Belöningen var hisnande - där låg Paris för mina fötter. 

Belleville, där jag tillfälligt slagit ner mina bopålar är långt från de turisttäta delarna av Paris. Jag är nog den enda turisten här. 

När baron Haussman på 1800-talet skulle plöja ny mark till boulevarderna fick den fattiga arbetarbefolkningen flytta. Och det gjorde de - uppåt på höjderna dit än idag inga snörräta boulevarder kommit. Husen står som utslängda i en charmig röra. Gamla som nya. Här hittar man det genuina Paris.  

Det sägs att omkring 100 olika nationaliteter i vågor hittat hit under åren. Invandrare från de forna franska kolonierna, flyktingar från Östeuropa, Turkiet och Armenien. Kineser, vietnameser, italienare och judar. Och alla har de satt sin prägel på Belleville. Det är en tillflykt för alla och jag har upplevt mycket vänlighet här. 

Nu ska jag ut och handla i de många små specialbutikerna på rue Belleville. Massor av ost- och vinbutiker, chocolatiers som är riktiga konstnärer och alla dessa slaktare och traiteurs. Fransmän verkar äta som hästar men ser inte alltför välnärda ut.

Bonne soirée! och vi ses snart för en promenad i den jättestora parken Butte-Chaument som ligger i Belleville och för vinskördefesten i Montmartre som ligger nästgårds. Kolla bloggen.